Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru
Ten pochodzący z Włoch deser jest prosty i smaczny, ale można go nieco odmienić. My mamy dla was przepis na panna cottę wegańską – bez żelatyny i śmietany. Do tego bezcukrową!
Panna cotta to świetny i bardzo prosty pomysł na wakacyjny deser. Jako dodatek jeżyny sprawdzą się idealnie. Nie tylko ze względu na ich orzeźwiający smak, ale także pełnię korzystnych dla zdrowia właściwości, które w sobie zawierają. Ich regularne jedzenie przynosi wiele korzyści dla zdrowia, mogą mieć właściwości antynowotworowe, wspomagają pracę układu krążenia, pomagają zapobiegać chorobom oczu, łagodzą objawy PMS i menopauzy, a także regulują poziom cukru we krwi. Korzystajmy z nich!
Wegańska panna cotta z jeżynami
Zdjęcie: Picante Jalapeno
Wegańska panna cotta z jeżynami – składniki (na 4 sztuki):
– 400 ml mleka kokosowego
– 2 łyżeczki agaru
– 1 szklanka jeżyn + kilka sztuk do dekoracji
– 4 łyżeczki ksylitolu
– 100 ml wody
Wegańska panna cotta z jeżynami – przygotowanie:
Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżeczki ksylitolu i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę agaru i intensywnie mieszając, gotujemy całość przez jedną minutę. Zdejmujemy z ognia, studzimy, po czym przelewamy masę do kokilek. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Jeżyny wraz z pozostałym ksylitolem miksujemy blenderem na dość gładką masę.
W garnuszku zagotowujemy wodę wraz z jeżynami, gdy zacznie wrzeć, dodajemy do niej jedną łyżeczkę agaru, i cały czas mieszając, gotujemy jedną minutę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, studzimy, a schłodzoną masę przelewamy na schłodzoną i zespoloną warstwę jogurtową. Całość wstawiamy do lodówki i ponownie chłodzimy, aby całość stężała.
Gdy panna cotta zastygnie, wyjmujemy ją z kokilek (najłatwiej na kilka sekund zanurzyć kokilkę w misce z bardzo gorącą wodą). Panna cottę przekręcamy do góry dnem na talerzyk, a wierzch dekorujemy całymi jeżynami.
Karolina Polkowska – miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów, prostocie i codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.
Polecamy
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Naukowcy zbadali wczesne truskawki. To „koktajl pestycydów”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?