Przejdź do treści

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Tekst o wegańskiej panna cotcie z jeżynami. Na zdjęciu: Grupa deserów z jeżynami i mlekiem - HelloZdrowie
Zdjęcie: Picante Jalapeno
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ten pochodzący z Włoch deser jest prosty i smaczny, ale można go nieco odmienić. My mamy dla was przepis na panna cottę wegańską – bez żelatyny i śmietany. Do tego bezcukrową!

Panna cotta to świetny i bardzo prosty pomysł na wakacyjny deser. Jako dodatek jeżyny sprawdzą się idealnie. Nie tylko ze względu na ich orzeźwiający smak, ale także pełnię korzystnych dla zdrowia właściwości, które w sobie zawierają. Ich regularne jedzenie przynosi wiele korzyści dla zdrowia, mogą mieć właściwości antynowotworowe, wspomagają pracę układu krążenia, pomagają zapobiegać chorobom oczu, łagodzą objawy PMS i menopauzy, a także regulują poziom cukru we krwi. Korzystajmy z nich!

Wegańska panna cotta z jeżynami

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Wegańska panna cotta z jeżynami – składniki (na 4 sztuki):

– 400 ml mleka kokosowego
– 2 łyżeczki agaru
– 1 szklanka jeżyn + kilka sztuk do dekoracji
– 4 łyżeczki ksylitolu
– 100 ml wody

Wegańska panna cotta z jeżynami – przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżeczki ksylitolu i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę agaru i intensywnie mieszając, gotujemy całość przez jedną minutę. Zdejmujemy z ognia, studzimy, po czym przelewamy masę do kokilek. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.

Jeżyny wraz z pozostałym ksylitolem miksujemy blenderem na dość gładką masę.

W garnuszku zagotowujemy wodę wraz z jeżynami, gdy zacznie wrzeć, dodajemy do niej jedną łyżeczkę agaru, i cały czas mieszając, gotujemy jedną minutę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, studzimy, a schłodzoną masę przelewamy na schłodzoną i zespoloną warstwę jogurtową. Całość wstawiamy do lodówki i ponownie chłodzimy, aby całość stężała.

Gdy panna cotta zastygnie, wyjmujemy ją z kokilek (najłatwiej na kilka sekund zanurzyć kokilkę w misce z bardzo gorącą wodą). Panna cottę przekręcamy do góry dnem na talerzyk, a wierzch dekorujemy całymi jeżynami.

 

Karolina Polkowska – miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?