Przejdź do treści

Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?

Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dynia – któż z nas nie lubi tej pomarańczowej, jesiennej damy? Królowa Halloween już powoli gości na naszych stołach i zaszczyca nas nie tylko swoim smakiem, ale i wieloma walorami zdrowotnymi. Jakimi? Odpowiadają eksperci z bloga „Czytamy Etykiety”.

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Do Europy przybyła na statkach Kolumba. Szybko zdobyła popularność, dzięki legendzie, że spożywanie jej pestek doda panom wigoru w łóżku. Wieść ta prawdopodobnie dotarła do nas z Meksyku, jednak jest w niej szczypta prawdy. Dynia bowiem zawiera cynk, który reguluje pracę układu krążenia, chroni prostatę i poprawia sprawność seksualną.

Obecnie dynia ma tak wiele odmian i zastosowań, że trudno wszystkie wymienić. Zaczynając od zupy i deseru, kończąc na lampionie na Halloween. Co najlepsze, ta ognista pyszność ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jakich? Pod lupę wzięli ją eksperci z bloga „Czytamy Etykiety” i wymienili te najważniejsze.

Sałatka z pieczoną dynią

Dynia i jej właściwości zdrowotne

Eksperci z „Czytamy Etykiety” udostępnili na swoim profilu na Instagramie grafikę, wymieniając najważniejsze właściwości dyni. I tak czytamy:

1.Stanowi źródło karotenów, które neutralizują wolne rodniki, wykazując tym samym działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

2. Zawiera składniki mineralne i witaminy, które wspierają nasz układ odpornościowy.

3. Jest bogata zwłaszcza w witaminę A, która korzystnie oddziałuje na wzrok i wygląd skóry.

4. Źródło błonnika, który m.in. wspomaga trawienie.

5. Zawiera sporo witamin – zarówno rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E i K) i rozpuszczalnych w wodzie – tj. witamina C i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy).

6. Świetnie działa na skórę – witaminy A, E oraz C skutecznie walczą z objawami starzenia.

7. Pestki dyni są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cynku.

8. Olej z nasion dyni zawiera liczne substancje bioaktywne wykazujące prozdrowotne działanie na organizm człowieka.

To jednak nie koniec właściwości zdrowotnych dyni. Bogata jest także w potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor, zawiera witaminy z grupy B, A, C, E, K, a także sporo błonnika. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, przyspiesza przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce, wątrobę i nerki.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Czytamy etykiety (@czytamyetykiety)

Zachęceni? My już nie możemy się doczekać!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

×