Przejdź do treści

Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?

Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dynia – któż z nas nie lubi tej pomarańczowej, jesiennej damy? Królowa Halloween już powoli gości na naszych stołach i zaszczyca nas nie tylko swoim smakiem, ale i wieloma walorami zdrowotnymi. Jakimi? Odpowiadają eksperci z bloga „Czytamy Etykiety”.

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Do Europy przybyła na statkach Kolumba. Szybko zdobyła popularność, dzięki legendzie, że spożywanie jej pestek doda panom wigoru w łóżku. Wieść ta prawdopodobnie dotarła do nas z Meksyku, jednak jest w niej szczypta prawdy. Dynia bowiem zawiera cynk, który reguluje pracę układu krążenia, chroni prostatę i poprawia sprawność seksualną.

Obecnie dynia ma tak wiele odmian i zastosowań, że trudno wszystkie wymienić. Zaczynając od zupy i deseru, kończąc na lampionie na Halloween. Co najlepsze, ta ognista pyszność ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jakich? Pod lupę wzięli ją eksperci z bloga „Czytamy Etykiety” i wymienili te najważniejsze.

Sałatka z pieczoną dynią

Dynia i jej właściwości zdrowotne

Eksperci z „Czytamy Etykiety” udostępnili na swoim profilu na Instagramie grafikę, wymieniając najważniejsze właściwości dyni. I tak czytamy:

1.Stanowi źródło karotenów, które neutralizują wolne rodniki, wykazując tym samym działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

2. Zawiera składniki mineralne i witaminy, które wspierają nasz układ odpornościowy.

3. Jest bogata zwłaszcza w witaminę A, która korzystnie oddziałuje na wzrok i wygląd skóry.

4. Źródło błonnika, który m.in. wspomaga trawienie.

5. Zawiera sporo witamin – zarówno rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E i K) i rozpuszczalnych w wodzie – tj. witamina C i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy).

6. Świetnie działa na skórę – witaminy A, E oraz C skutecznie walczą z objawami starzenia.

7. Pestki dyni są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cynku.

8. Olej z nasion dyni zawiera liczne substancje bioaktywne wykazujące prozdrowotne działanie na organizm człowieka.

To jednak nie koniec właściwości zdrowotnych dyni. Bogata jest także w potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor, zawiera witaminy z grupy B, A, C, E, K, a także sporo błonnika. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, przyspiesza przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce, wątrobę i nerki.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Czytamy etykiety (@czytamyetykiety)

Zachęceni? My już nie możemy się doczekać!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?