Przejdź do treści

Sok pomarańczowy – świeży, pasteryzowany czy mrożony?

Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Naukowcy na przykładzie soku z pomarańczy sprawdzili, który – świeży, pasteryzowany czy mrożony – dostarczy nam najwięcej pożytecznych związków. Wynik zaskakuje!

To badanie warto przytoczyć, bo jego wynik nieco odmienia nasze myślenie o zdrowym jedzeniu. Wydawałoby się, że sprawa jest jasna – sok świeży jest najlepszy. Okazuje się, że jeśli weźmiemy pod uwagę tak zwaną biodostępność, czyli ilość składników, które są faktycznie wchłaniane w jelicie i rozprowadzane po organizmie, to sprawa wygląda inaczej.

Eksperyment przeprowadzili badacze pod kierunkiem prof. Pauli Mapelli-Brahm z Laboratory of Food Colour and Quality na hiszpańskim Uniwersytecie w Sewilli. Porównali biodostępność świeżego, pasteryzowanego i głęboko mrożonego soku pomarańczowego (ten ostatni został następnie rozmrożony w temp. pokojowej, mikrofali lub lodówce). Pod lupę wzięli dwa rodzaje karotenoidów: fitoen i fitofluen – które mają silne działanie przeciwutleniające, chronią nasz wzrok i skórę (np. przed uszkodzeniami słonecznymi). Jak pokazywały wcześniejsze badania, związki te mogą chronić również m.in. przed rakiem prostaty, rakiem piersi i miażdżycą. Dlatego stawka jest wysoka i dobrze dostarczyć ich sobie jak najwięcej. Oprócz pomarańczy zawierają je pomidory, marchew i niektóre inne cytrusy.

Badacze wykorzystali technikę zwaną transmisyjną mikroskopią elektronową, która polega na stworzeniu obrazu, dzięki oddziaływaniu wiązki elektronów na badaną próbkę – w tym przypadku na komórki soków.

Soki owocowe

I wreszcie wynik! Największe korzyści zdrowotne osiągniemy, pijąc sok zamrożony i rozmrożony. Ale co ciekawe, niska temperatura doprowadziła do sporej degradacji karotenoidów w soku – w rezultacie było ich mniej,  przy czym jednocześnie organizm wchłonął ich więcej. – Świeży sok miał największą koncentrację karotenoidów, ale to nie oznacza, że osiągniemy największy wzrost poziomu karotenoidów we krwi i tkankach, co należy rozumieć jako ilość absorbowanych karotenoidów – piszą naukowcy. Dodajmy, że największe spustoszenie wśród pożytecznych karotenoidów uczynił proces pasteryzacji.

Jak to się ma do soków z innych owoców lub warzyw? Tego oczywiście nie możemy jednoznacznie stwierdzić. Jeśli jednak mamy zapotrzebowanie na karotenoidy, to sok przed konsumpcją wrzućmy do zamrażalnika.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Koktajl zamiast soku

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol