Sok pomarańczowy – świeży, pasteryzowany czy mrożony?
![Tekst o porównaniu biodostępności różnych rodzajów soku. Na zdjęciu: Grupa pomarańczy na białym talerzu - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/aliona-gumeniuk-yj7dfjtheji-unsplash3-1140x570.jpg)
się ten artykuł?
Naukowcy na przykładzie soku z pomarańczy sprawdzili, który – świeży, pasteryzowany czy mrożony – dostarczy nam najwięcej pożytecznych związków. Wynik zaskakuje!
To badanie warto przytoczyć, bo jego wynik nieco odmienia nasze myślenie o zdrowym jedzeniu. Wydawałoby się, że sprawa jest jasna – sok świeży jest najlepszy. Okazuje się, że jeśli weźmiemy pod uwagę tak zwaną biodostępność, czyli ilość składników, które są faktycznie wchłaniane w jelicie i rozprowadzane po organizmie, to sprawa wygląda inaczej.
Eksperyment przeprowadzili badacze pod kierunkiem prof. Pauli Mapelli-Brahm z Laboratory of Food Colour and Quality na hiszpańskim Uniwersytecie w Sewilli. Porównali biodostępność świeżego, pasteryzowanego i głęboko mrożonego soku pomarańczowego (ten ostatni został następnie rozmrożony w temp. pokojowej, mikrofali lub lodówce). Pod lupę wzięli dwa rodzaje karotenoidów: fitoen i fitofluen – które mają silne działanie przeciwutleniające, chronią nasz wzrok i skórę (np. przed uszkodzeniami słonecznymi). Jak pokazywały wcześniejsze badania, związki te mogą chronić również m.in. przed rakiem prostaty, rakiem piersi i miażdżycą. Dlatego stawka jest wysoka i dobrze dostarczyć ich sobie jak najwięcej. Oprócz pomarańczy zawierają je pomidory, marchew i niektóre inne cytrusy.
Badacze wykorzystali technikę zwaną transmisyjną mikroskopią elektronową, która polega na stworzeniu obrazu, dzięki oddziaływaniu wiązki elektronów na badaną próbkę – w tym przypadku na komórki soków.
I wreszcie wynik! Największe korzyści zdrowotne osiągniemy, pijąc sok zamrożony i rozmrożony. Ale co ciekawe, niska temperatura doprowadziła do sporej degradacji karotenoidów w soku – w rezultacie było ich mniej, przy czym jednocześnie organizm wchłonął ich więcej. – Świeży sok miał największą koncentrację karotenoidów, ale to nie oznacza, że osiągniemy największy wzrost poziomu karotenoidów we krwi i tkankach, co należy rozumieć jako ilość absorbowanych karotenoidów – piszą naukowcy. Dodajmy, że największe spustoszenie wśród pożytecznych karotenoidów uczynił proces pasteryzacji.
Jak to się ma do soków z innych owoców lub warzyw? Tego oczywiście nie możemy jednoznacznie stwierdzić. Jeśli jednak mamy zapotrzebowanie na karotenoidy, to sok przed konsumpcją wrzućmy do zamrażalnika.
Zobacz także
Polecamy
![na zdjęciu: olejek eukaliptusowy, daktyle, hibiskus, tekst o tym, co warto przywieźć z Egiptu /grafika: Design Center](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/grafika-ilustracyjna-do-artykulu-1-1-850x425.png)
PAMIĄTKI Z WAKACJI: Przysmak faraonów, zdrowa słodycz i remedium na chrypkę
![Aronia - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/adobestock_291586023-850x567.jpeg)
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
![Na zdjęciu banan obrany do połowy - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/pexels-cottonbro-5876154-kopia-2-850x489.jpg)
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
![Truskawki](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/truskawki-z-cieplych-krajow-to-koktajl-pestycydow-hello-zdrowie-850x567.jpg)