Przejdź do treści

Sok pomarańczowy – świeży, pasteryzowany czy mrożony?

Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Naukowcy na przykładzie soku z pomarańczy sprawdzili, który – świeży, pasteryzowany czy mrożony – dostarczy nam najwięcej pożytecznych związków. Wynik zaskakuje!

To badanie warto przytoczyć, bo jego wynik nieco odmienia nasze myślenie o zdrowym jedzeniu. Wydawałoby się, że sprawa jest jasna – sok świeży jest najlepszy. Okazuje się, że jeśli weźmiemy pod uwagę tak zwaną biodostępność, czyli ilość składników, które są faktycznie wchłaniane w jelicie i rozprowadzane po organizmie, to sprawa wygląda inaczej.

Eksperyment przeprowadzili badacze pod kierunkiem prof. Pauli Mapelli-Brahm z Laboratory of Food Colour and Quality na hiszpańskim Uniwersytecie w Sewilli. Porównali biodostępność świeżego, pasteryzowanego i głęboko mrożonego soku pomarańczowego (ten ostatni został następnie rozmrożony w temp. pokojowej, mikrofali lub lodówce). Pod lupę wzięli dwa rodzaje karotenoidów: fitoen i fitofluen – które mają silne działanie przeciwutleniające, chronią nasz wzrok i skórę (np. przed uszkodzeniami słonecznymi). Jak pokazywały wcześniejsze badania, związki te mogą chronić również m.in. przed rakiem prostaty, rakiem piersi i miażdżycą. Dlatego stawka jest wysoka i dobrze dostarczyć ich sobie jak najwięcej. Oprócz pomarańczy zawierają je pomidory, marchew i niektóre inne cytrusy.

Badacze wykorzystali technikę zwaną transmisyjną mikroskopią elektronową, która polega na stworzeniu obrazu, dzięki oddziaływaniu wiązki elektronów na badaną próbkę – w tym przypadku na komórki soków.

Soki owocowe

I wreszcie wynik! Największe korzyści zdrowotne osiągniemy, pijąc sok zamrożony i rozmrożony. Ale co ciekawe, niska temperatura doprowadziła do sporej degradacji karotenoidów w soku – w rezultacie było ich mniej,  przy czym jednocześnie organizm wchłonął ich więcej. – Świeży sok miał największą koncentrację karotenoidów, ale to nie oznacza, że osiągniemy największy wzrost poziomu karotenoidów we krwi i tkankach, co należy rozumieć jako ilość absorbowanych karotenoidów – piszą naukowcy. Dodajmy, że największe spustoszenie wśród pożytecznych karotenoidów uczynił proces pasteryzacji.

Jak to się ma do soków z innych owoców lub warzyw? Tego oczywiście nie możemy jednoznacznie stwierdzić. Jeśli jednak mamy zapotrzebowanie na karotenoidy, to sok przed konsumpcją wrzućmy do zamrażalnika.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Koktajl zamiast soku

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?