Przejdź do treści

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Śniadanie, które szkodzi
Śniadanie, które szkodzi / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny
3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie
Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dodaje nam energii i siły na cały dzień. Szczególnie rodzice dbają o to, aby dzieci zjadły śniadanie w domu, przed wyjściem do szkoły. Należy jednak uważać na kolorowe produkty, takie jak „kolorowe płatki dla dzieci”, bo zawierają dużą ilość cukru.

Brak czasu na dobre śniadanie to częsta wymówka

Czy wasze dzieci jedzą śniadanie przed wyjściem z domu? Brak czasu to częsta wymówka (trudno się dziwić, rano każda minuta jest na wagę złota!), ale wysyłając malucha do przedszkola lub szkoły bez śniadania, fundujemy mu, krótko mówiąc, gorszy start. Dobrze skomponowany poranny posiłek to zapas energii na kilka godzin – odpada więc burczenie w brzuchu i ciągłe podjadanie, zwiększa się umiejętność skupienia się, co oznacza lepsze przyswajanie wiedzy, lepsze wyniki w nauce i zdecydowanie lepszy humor.

Maluch głodny to maluch zły, rano dodatkowo ospały i, zwłaszcza zimą, zmarznięty. Który rodzic chciałby się z nim wtedy mierzyć? Ale śniadanie śniadaniu nierówne i wbrew reklamom na to dobrze zbilansowane nie składają się wcale tańczące kiełbaski ani uśmiechnięte od ucha do ucha „owocowe” serki, po które tak łatwo sięgnąć.

śniadanie

Czego nie podawać dziecku na śniadanie?

Większość dziecięcych śniadaniowych hitów to produkty wysokoprzetworzone oraz takie, po zjedzeniu których następuje szybki wyrzut glukozy do krwi i równie szybki jej spadek, a z nim atak wilczego głodu.  Te potrawy, choć w powszechnej opinii funkcjonujące jako „typowo śniadaniowe”, wcale na śniadanie się nie nadają:

białe pieczywo (pozbawione błonnika, więc w zasadzie zawierające wyłącznie puste kalorie)

– dosładzane serki i jogurty

– płatki w cukrowej otoczce i gotowe mieszanki muesli

parówki z małą zawartością mięsa

– pełne konserwantów wędliny

– popularne „orzechowe” lub „czekoladowe” kremy do smarowania pieczywa (w których orzechy lub czekolada znajdują się na ostatnich miejscach listy składników, daleko po cukrze i szkodliwych tłuszczach)

– gotowe kanapki z długą datą ważności (także te słodkie, w formie bułek czy rogalików z nadzieniem)

Bez śniadania jest awaria!

Złe śniadanie to też śniadanie jedzone w pośpiechu (na jednej nodze, z ciągłym poganianiem) i… w samotności. Wspólny posiłek jest okazją i do rozmowy, i do próbowania nowych rzeczy, a ten przygotowany razem dzieci zjedzą chętniej.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol