3 min.
Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Śniadanie, które szkodzi / iStock
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dodaje nam energii i siły na cały dzień. Szczególnie rodzice dbają o to, aby dzieci zjadły śniadanie w domu, przed wyjściem do szkoły. Należy jednak uważać na kolorowe produkty, takie jak „kolorowe płatki dla dzieci”, bo zawierają dużą ilość cukru.
Brak czasu na dobre śniadanie to częsta wymówka
Czy wasze dzieci jedzą śniadanie przed wyjściem z domu? Brak czasu to częsta wymówka (trudno się dziwić, rano każda minuta jest na wagę złota!), ale wysyłając malucha do przedszkola lub szkoły bez śniadania, fundujemy mu, krótko mówiąc, gorszy start. Dobrze skomponowany poranny posiłek to zapas energii na kilka godzin – odpada więc burczenie w brzuchu i ciągłe podjadanie, zwiększa się umiejętność skupienia się, co oznacza lepsze przyswajanie wiedzy, lepsze wyniki w nauce i zdecydowanie lepszy humor.
Maluch głodny to maluch zły, rano dodatkowo ospały i, zwłaszcza zimą, zmarznięty. Który rodzic chciałby się z nim wtedy mierzyć? Ale śniadanie śniadaniu nierówne i wbrew reklamom na to dobrze zbilansowane nie składają się wcale tańczące kiełbaski ani uśmiechnięte od ucha do ucha „owocowe” serki, po które tak łatwo sięgnąć.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Czego nie podawać dziecku na śniadanie?
Większość dziecięcych śniadaniowych hitów to produkty wysokoprzetworzone oraz takie, po zjedzeniu których następuje szybki wyrzut glukozy do krwi i równie szybki jej spadek, a z nim atak wilczego głodu. Te potrawy, choć w powszechnej opinii funkcjonujące jako „typowo śniadaniowe”, wcale na śniadanie się nie nadają:
– białe pieczywo (pozbawione błonnika, więc w zasadzie zawierające wyłącznie puste kalorie)
– dosładzane serki i jogurty
– płatki w cukrowej otoczce i gotowe mieszanki muesli
– parówki z małą zawartością mięsa
– pełne konserwantów wędliny
– popularne „orzechowe” lub „czekoladowe” kremy do smarowania pieczywa (w których orzechy lub czekolada znajdują się na ostatnich miejscach listy składników, daleko po cukrze i szkodliwych tłuszczach)
– gotowe kanapki z długą datą ważności (także te słodkie, w formie bułek czy rogalików z nadzieniem)
Złe śniadanie to też śniadanie jedzone w pośpiechu (na jednej nodze, z ciągłym poganianiem) i… w samotności. Wspólny posiłek jest okazją i do rozmowy, i do próbowania nowych rzeczy, a ten przygotowany razem dzieci zjedzą chętniej.
Zobacz także
Poleć artykuł koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022