Przejdź do treści

Produkty, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie

Produkty, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie
Produkty, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie Rawpixel,com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czujesz się ociężale, miewasz bóle brzucha, zawroty głowy, nagłe spadki energii? Pamiętaj, to co jesz, ma duży wpływ na twoje samopoczucie. Poznaj 5 produktów, niekorzystnie wpływających na twoje zdrowie.

Ludzki organizm zasiedlony jest przez zróżnicowane drobnoustroje, stanowiące mikrobiom niezbędny do prawidłowego funkcjonowania makroorganizmu. To co jemy, ma niezwykle istotny wpływ na środowisko jelitowe, a co za tym idzie, wysoko przetworzona żywność zawierająca duże ilości dodatków chemicznych, działa bardzo niekorzystnie. Badania pokazują, że zdrowa i zbilansowana dieta, pozytywnie wpływa nie tylko na nasze samopoczucie fizyczne, ale i psychiczne. Dlatego też zaburzenie równowagi pomiędzy dobrymi a złymi bakteriami, może doprowadzić do rozwoju zapalnej choroby jelit, otyłości, cukrzycy, jak i problemów z nastrojem.

Oto 5 składników, negatywnie wpływających na nasze samopoczucie:

Napoje gazowane

Słodkie napoje gazowane, smakowe wody, mrożone herbaty, cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza pośród młodzieży. Choć po ich wypiciu na początku czujemy gwałtowny przypływ energii, to nagły spadek cukru we krwi, który ma miejsce po pewnym czasie sprawia, że szybko stajemy się senni i znużeni. Niektóre napoje gazowane zawierają duże ilości kofeiny, której nadmierne spożycie może przyczynić się do nawracających bólów głowy, bezsenności, jak i stanów lękowych. Zawarta w nich niezliczona ilość konserwantów i różnego rodzaju substancji chemicznych, niekorzystnie wpływa na nerki, a dwutlenek węgla może doprowadzić do nadkwasoty czy problemów z wchłanianiem substancji odżywczych. Nie sposób zapomnieć również o dużej ilości cukru lub słodzików, których nadmierne spożycie przyczynia się nie tylko do nadwagi, ale także do stanów zapalnych trzustki.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Pokrojone buraki

Przetworzona żywność

Do produkcji wysoko przetworzonej żywności wykorzystuje się duże ilości cukru, tłuszczu jak i soli. Co więcej, niektóre produkty wzbogacone są szkodliwym dla zdrowia glutaminianem sodu, który wzmacniając ich smak i zapach sprawia, że stają się smaczniejsze. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii dowodzą, że osoby spożywające przez dłuższy czas wysoko przetworzone produkty, były o wiele bardziej narażone na depresję w porównaniu do tych, które odżywiały się zdrowo. Na uwagę zasługuje również fakt, że fast foody przyczyniają się do problemów żołądkowych, odpowiedzialne są za zawroty głowy, uczucie niepokoju, podnoszą ryzyko otyłości jak również zachorowania na nowotwory. Choć unikanie wysoko przetworzonej żywności dla niektórych nie jest łatwe, ze względów zdrowotnych warto ograniczyć jej spożywanie.

Przetworzone mięsa

Na półkach sklepowych, obok ekologicznych mięs i wędlin, ukryte są wysoko przetworzone szynki, parówki, konserwy, zawierające duże ilości azotanów, konserwantów, barwników i sztucznych dodatków, powodujących wahania nastroju, zatrzymanie wody w organizmie, wzdęcia, bóle brzucha i głowy.

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Chipsy

Mimo iż ziemniaki, z których produkowane są chipsy, zawierają witaminę C, beta-karoten, potas i fosfor, to poddane długotrwałemu smażeniu stają się szkodliwe dla naszego organizmu. Uwalniany podczas obróbki termicznej akrylamid, charakteryzuje się wysoką toksycznością. Jego regularne spożywanie może doprowadzić do zniszczenia systemu nerwowego, poprzez zahamowanie przekaźnictwa nerwowego, jak i do powstania nowotworu. Choć sód, główny składnik soli, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to w nadmiarze podnosi ciśnienie tętnicze, co w konsekwencji może doprowadzić do problemów z układem krążenia. Co więcej, duża ilość sodu ukryta jest również w solonych orzeszkach ziemnych, dlatego też te niesolone i nieprażone są o wiele zdrowszą alternatywą.

Owoce i warzywa

Zaskakujące? Oczywiście szkodliwe są tylko te zawierające dużą ilość pestycydów, które od dawna nie cieszą się dobra sławą. Pestycydy niszczą grzyby, chwasty i owady, a tym samym sprawiają, że owoce i warzywa wyglądają niemalże jak z bajki – duże, piękne i jędrne. Jednak to tylko pozory, bowiem pestycydy stosowane w rolnictwie, mogą doprowadzić do problemów żołądkowych, zatruć, bólu głowy. Na szczęście nie jesteśmy skazani na owoce i warzywa pochodzące z upraw konwencjonalnych, możemy zdecydować się na ekologiczne, które choć wyglądem znacznie odbiegają od tych przepełnionych szkodliwymi substancjami, są zdecydowanie zdrowsze.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Witamina A – na odporność, dobry wzrok i piękne ciało. Gdzie jej szukać, jak suplementować

Witamina B12 – pogromca anemii i zmian neurologicznych. Kiedy potrzebujesz jej więcej?

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega i kiedy ją stosować?

Czym są fitoncydy – gdzie występują i jak działają? Jak wprowadzić naturalne antybiotyki do diety

Co to jest sorbitol? Szkodliwość, właściwości, zastosowanie

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?

Czy ksylitol jest dobrą alternatywą dla cukru buraczanego i trzcinowego?

Amarantus – przepisy, właściwości, popping. Jak go gotować?

Wiosna czai się za rogiem. Czas wzmocnić odporność po zimie! Podpowiadamy, jak to zrobić

Matka z córką siedzą na kanapie

„Migdałowe matki” to coraz bardziej popularny trend w rodzicielstwie. „Zjawisko jest szczególnie niebezpieczne” – ostrzegają eksperci z Centrum Terapii Haak

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Czy dietą można wyleczyć chorobę Hashimoto?

Czy dietą można wyleczyć chorobę Hashimoto?

Syrop z agawy. Jakie ma właściwości i kto powinien po niego sięgać?

Czym są proteiny i jaką pełnią rolę w organizmie? Co ma dużo białka?

Jakie właściwości i zastosowanie ma hyzop lekarski? Jak i kiedy go wykorzystywać?

Dieta niskopurynowa – zasady, zastosowanie, produkty wskazane i przeciwwskazane

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Zioła na cholesterol – najlepsze zioła na obniżenie cholesterolu. Lista jest długa!

Po czym rozpoznać „uzależnienie od cukru”? Sygnały, które powinny zwrócić twoją uwagę

Jak zacząć uprawiać swoje własne warzywa, nawet jeśli mieszkamy w bloku?

×