Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener
![Kobieta trzyma chleb](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/12/istock-689990772-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
– Na pewno znacie nie jedną osobę, która mówi, że biały chleb to czyste wcielenie ZŁA, ale chleb graham, ciemny czy z dodatkiem ziaren jest już dla nich super foods’em – zaczyna swój post trener Wojtek Kuligowski, autor profilu na Instagramie „wojuchwyja”. Czy rzeczywiście każdy z nas powinien unikać jasnego pieczywa? Wpis daje odpowiedź.
Białe pieczywo – w czyjej diecie jest potrzebne?
Trener Wojtek Kuligowski postanowił obalić mit, według którego biały chleb jest czarnym charakterem w każdej diecie. Okazuje się bowiem, że w niektórych sytuacjach jasne pieczywo jest wręcz lepszym wyborem:
?W momencie dużego zapotrzebowania kalorycznego białe pieczywo, produkty bardziej oczyszczone, będą wręcz prozdrowotne! Osoby mające zapotrzebowanie rzędu 3000-4000+ kilokalorii, które chciałyby jeść tylko i wyłącznie produkty pełnoziarniste mogłyby spotkać się z wzdęciami, bólami brzucha czy nawet biegunkami. Dla nich takie produkty mogą uniemożliwić trzymanie się założeń kalorycznych w związku z przejedzeniem.
Białe pieczywo – w czyjej diecie może być zbędne?
Osoby prowadzące siedzący tryb życia, nie uprawiające za wiele sportu i zwracające mniejszą uwagę na swój jadłospis, powinny jednak częściej wybierać ciemne pieczywo. Dlaczego?
?W przypadku osób z niskim zapotrzebowaniem na energie, produkty tego typu mogą być, a nawet powinny być wręcz wskazane. W związku z tym, że ułatwią one dostarczenie odpowiednich ilości składników mineralnych czy chociażby błonnika pokarmowego. Po za tym, dzięki nim możemy zwiększyć sytość jadłospisu.
Jakie białe pieczywo wybierać?
Tak jak w przypadku innych grup produktów – nie każde białe pieczywo jest godne uwagi. Chleby w supermarketach są często wysokoprzetworzone, a tym samym pełne chemii, a pozbawione składników odżywczych. Mowa przede wszystkim o pieczywie tostowym. W swoim poście Wojtek Kuligowski porównuje ze sobą dwie białe kromki. Jedna z nich jest praktycznie bezwartościowa, a druga może być częścią zbilansowanego jadłospisu. Nie chodzi bowiem o kolor chleba, ale jego skład oraz nasze zapotrzebowanie. Trener podkreśla:
To, że ktoś je białe pieczywo, nie mówi o tym, iż dieta tej osoby jest niepełnowartościowa. Analogicznie sprawa może wyglądać w przypadku wyboru ciemniejszych odpowiedników – taka dieta nie musi być w cale dobrze zbilansowana. Liczy się całokształt, a nie tylko WYCINEK.
Sprawdzajmy więc informacje na odwrocie opakowania, kupujmy pieczywo w sprawdzonych, małych piekarniach – albo po prostu pieczmy je sami!
RozwińPolecamy
![Klaudia Łakoma rozmawia z fankami /fot. Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/klaudia-850x478.jpg)
Jedyny skuteczny „lek” na insulinooporność? Zmiana stylu życia! Relacja z warsztatów z Klaudią Łakomą
![Owies - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/adobestock_435914854-kopia-1-850x489.jpg)
Tiktokerzy oszaleli na punkcie odchudzającego napoju, a dietetycy biją na alarm. Czym jest oatzempic?
![Klaudia Łakoma - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/naturell2-850x480.jpg)
„Możesz zatrzymać zmiany w swoim ciele, a stylem życia i dietą wpływać na hormony, cykl, libido i płodność” – przekonuje Klaudia Łakoma
![Kobieta je kanapkę](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/post-przerywany-a-mozg-hello-zdrowie-gettyimages-900224852-850x519.jpg)