Przejdź do treści

Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener

Kobieta trzyma chleb
Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Na pewno znacie nie jedną osobę, która mówi, że biały chleb to czyste wcielenie ZŁA, ale chleb graham, ciemny czy z dodatkiem ziaren jest już dla nich super foods’em – zaczyna swój post trener Wojtek Kuligowski, autor profilu na Instagramie „wojuchwyja”Czy rzeczywiście każdy z nas powinien unikać jasnego pieczywa? Wpis daje odpowiedź. 

Białe pieczywo – w czyjej diecie jest potrzebne?

Trener Wojtek Kuligowski postanowił obalić mit, według którego biały chleb jest czarnym charakterem w każdej diecie. Okazuje się bowiem, że w niektórych sytuacjach jasne pieczywo jest wręcz lepszym wyborem:

?W momencie dużego zapotrzebowania kalorycznego białe pieczywo, produkty bardziej oczyszczone, będą wręcz prozdrowotne! Osoby mające zapotrzebowanie rzędu 3000-4000+ kilokalorii, które chciałyby jeść tylko i wyłącznie produkty pełnoziarniste mogłyby spotkać się z wzdęciami, bólami brzucha czy nawet biegunkami. Dla nich takie produkty mogą uniemożliwić trzymanie się założeń kalorycznych w związku z przejedzeniem.

istockphoto.com

Białe pieczywo – w czyjej diecie może być zbędne?

Osoby prowadzące siedzący tryb życia, nie uprawiające za wiele sportu i zwracające mniejszą uwagę na swój jadłospis, powinny jednak częściej wybierać ciemne pieczywo. Dlaczego?

?W przypadku osób z niskim zapotrzebowaniem na energie, produkty tego typu mogą być, a nawet powinny być wręcz wskazane. W związku z tym, że ułatwią one dostarczenie odpowiednich ilości składników mineralnych czy chociażby błonnika pokarmowego. Po za tym, dzięki nim możemy zwiększyć sytość jadłospisu.

Pętla wisielcza z żelka

Jakie białe pieczywo wybierać?

Tak jak w przypadku innych grup produktów – nie każde białe pieczywo jest godne uwagi. Chleby w supermarketach są często wysokoprzetworzone, a tym samym pełne chemii, a pozbawione składników odżywczych. Mowa przede wszystkim o pieczywie tostowym. W swoim poście Wojtek Kuligowski porównuje ze sobą dwie białe kromki. Jedna z nich jest praktycznie bezwartościowa, a druga może być częścią zbilansowanego jadłospisu. Nie chodzi bowiem o kolor chleba, ale jego skład oraz nasze zapotrzebowanie. Trener podkreśla:

To, że ktoś je białe pieczywo, nie mówi o tym, iż dieta tej osoby jest niepełnowartościowa. Analogicznie sprawa może wyglądać w przypadku wyboru ciemniejszych odpowiedników – taka dieta nie musi być w cale dobrze zbilansowana. Liczy się całokształt, a nie tylko WYCINEK.

Sprawdzajmy więc informacje na odwrocie opakowania, kupujmy pieczywo w sprawdzonych, małych piekarniach – albo po prostu pieczmy je sami!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Wojtek Kuligowski Trener (@wojtuchowyja)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: