Przejdź do treści

Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie?

Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie?
Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem – to wiadomo. Ale czy można na niej smażyć? Tu zdania są podzielone. Wiele osób podkreśla, że oliwa traci aromat i cenne właściwości, że podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe związki. Inni zapewniają, że oliwa z oliwek nadaje się świetnie do smażenia. To jak jest naprawdę?

Smażysz? Nie przypalaj!

Trzeba zacząć od tego, że już samo smażenie nie jest najzdrowszą obróbką jedzenia, ponieważ żywność wchłania tłuszcz, przez co staje się bardziej kaloryczna. Jeśli coś smaży się zbyt długo, a zwłaszcza jeśli się przypala, do jedzenia dostają się groźne związki, jak na przykład rakotwórcza akroleina. Zatem pierwsze przykazanie: Nie przypalaj!

Wpływ smażenia na oliwie na układ krążenia

Badanie, w którym wzięło udział prawie 41 tys. osób, pozwala przypuszczać, że jedzenie potraw smażonych na oliwie z oliwek (ale też oleju słonecznikowym) nie wpływa szkodliwie na nasz układ krążenia. Hmm, pewnie sporo zależy też od tego, co smażymy, jednak ogólnie rzecz biorąc, te tłuszcze nie pogarszają sprawy – tak uważają naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie. Przebadali oni mieszkańców Hiszpanii, którzy do smażenia używają właśnie oliwy z oliwek. Nie odnotowano związku między zwiększoną ilością smażonych potraw w jadłospisie a częstszymi zachorowaniami na serce.

freepik.com

Jak przeczytamy na stronie International Olive Council (to duża organizacja międzyrządowa z siedzibą w Madrycie), oliwa z oliwek jest idealna do smażenia. Przeciwnicy uważają, że smażąc niszczymy zawarte w niej antyoksydanty. Niekoniecznie, wszystko zależy od temperatury, długości smażenia, ponownego użycia oraz tego, co smażymy – podpowiadają eksperci z IOC.

Na oliwie smaż w odpowiedniej temperaturze

Jeśli olej nie jest podnoszony do zbyt wysokiej temperatury (180 stopni – to idealna temperatura smażenia), to nie traci swoich cennych składników i jednocześnie nie wytwarza toksycznych związków. Temperatura dymienia oliwy z oliwek wynosi 210 stopni, więc można spokojnie na niej smażyć. Ponadto pod wpływem temperatury zwiększa się jej objętość, dlatego potrzebujemy je mniej niż innych tłuszczy.

Dobrze pamiętać jeszcze o tym, że olej powinien być mocno rozgrzany, ponieważ wtedy żywność  „wciąga” mniej tłuszczu. Na oliwie można smażyć nawet kilka razy…

Oliwa z oliwek – do smażenia jak najbardziej!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?