Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa
Zielona sproszkowana herbata, przyrządzana w rytualny sposób staje się co raz popularniejsza i doceniana za wartości odżywcze. Matcha o podobnym działaniu do kofeiny jest dużo zdrowsza. Skorzystaj z przepisu na kolorową matchę z dodatkiem superfoods.
Dodaliśmy parę składników, które uchodzą za superfoods i wyszła nam energetyczna, zdrowa bomba witaminowa, która postawi cię na nogi i pobudzi cały organizm do działania!
Jednym z nich są sproszkowane jagody acai. Jagody te mają niezwykłe wartości odżywcze. Opóźniają procesy starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Zawierają antyoksydanty oraz sporo błonnika. Mają dobry wpływ na poprawną pracę serca.
Kolejnym składnikiem jest guarana. Ma działanie pobudzające organizm oraz dobry wpływ na koncentrację i pamięć. Oprócz tego przypisuje jej się cechy bakteriobójcze i grzybobójcze. Podnosi odporność organizmu.
Kurkuma ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewające. Zapobiega infekcjom bakteryjnym. Oprócz tego wspomaga pracę mózgu i ma właściwości antynowotworowe.
Spirulina to sproszkowane algi morskie. Jest bogata w białko, aminokwasy i witaminy. Ma działanie oczyszczające. Dodaje energii, wzmacnia układ odpornościowy i trawienny.
Czego chcieć więcej od porannej kawy? Znaczy… porannej matchy!
Kolorowa matcha
Zdjęcie: masz.talerz
Kolorowa matcha – składniki:
– łyżeczka herbaty matcha
– 1/3 łyżeczki spiruliny
– 1/3 łyżeczki guarany
– 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
– 1/3 łyżeczki sproszkowanych jagód acai
– ok. 200-250 ml mleka (może być roślinne)
Kolorowa matcha – przygotowanie:
Aby przygotować napój, zacznij do podgrzania mleka. Jeśli masz maszynkę do spieniania mleka, użyj jej. Następnie do szklanki wrzuć wszystkie pozostałe składniki, zalej mlekiem i wymieszaj. Pij od razu. Jeśli unikasz mleka, zastąp je wodą.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Bób – pożywny dodatek do obiadu. Jakie właściwości w sobie skrywa?
się ten artykuł?