3 min.
Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Działanie pobudzające guarany jest porównywalne z innymi napojami zawierającymi kofeinę, tj. kawą, herbatą czy kakao. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Kolejna mała czarna na pobudzenie? Dziś spróbujcie inaczej. Koktajl z guaraną wyraźnie postawi was na nogi, a przy okazji dostarczy masy witamin. No i jest nieziemsko smaczny!
Główną substancją aktywną nasion guarany jest guaranina, która działa na organizm tak samo jak kofeina. Niektóre źródła podają, że guaranina i kofeina to ten sam związek – warto wiedzieć, że tak nie jest. Guarana zawiera też kofeinę, z tym że w porównaniu z guaraniną są to ilości istotnie mniejsze. Wśród substancji aktywnych guarany wymienia się również adeninę, cholinę, katechinę, hypoksantynę, saponiny, teofilinę, teobrominę, skrobię oraz olejki eteryczne. Składniki zawarte w nasionach owoców guarany tworzą unikalną kompozycję, która działa stymulująco na układ nerwowy, zwiększa czujność psychiczną, ułatwia zapamiętywanie, poprawia nastrój, oddala zmęczenie, zwiększa odporność oraz wytrzymałość fizyczną, wywołuje efekt termogeniczny, ma właściwości antyoksydacyjne, antyagregacyjne, moczopędne i afrodyzjakalne. Działanie pobudzające guarany jest porównywalne z innymi napojami zawierającymi kofeinę, tj. kawą, herbatą czy kakao. W porównaniu z nimi działanie guarany jest bardziej długofalowe – efekty utrzymują się do sześciu godzin od spożycia. Guarana wydaje się o wiele bezpieczniejsza – nie powoduje uzależnienia, nie zawiera również substancji niepożądanych.
Kolejny patent dotyczący guarany dowodzi, iż wyciąg z tej rośliny pozostawia umysł w stałej gotowości do wysiłku i promuje wyzwalanie energii w organizmie, nie powodując „nerwowości i napięcia”. Ponadto udowodniono, że guarana, często w mieszance z innymi składnikami, wspomaga wydajnie odchudzanie, powodując uczucie sytości. Dzięki zawartości kofeiny guarana jest stosowana w suplementach diety wykorzystywanych przy odchudzaniu. Kofeina ma bowiem właściwości termogeniczne, co oznacza, że pomaga spalać tłuszcz i kalorie dzięki zwiększonemu wydzielaniu ciepła.
Guarana nie powinna być stosowana u osób uczulonych na nią, kofeinę lub taniny. U pozostałych osób jest na ogół dobrze tolerowana. Skutki uboczne guarany są zwykle związane z nadmiernym spożyciem kofeiny. Zbyt duża jej ilość przyjmowana przez dłuższy czas może doprowadzić do psychicznego uzależnienia, a nagła przerwa w stosowaniu może spowodować bóle głowy, podrażnienie, nerwowość, napięcie i zawroty głowy.
Guaranę można kupić w postaci sproszkowanej albo w tabletkach – jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Koktajl z guaraną
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Składniki:
– jedna łyżeczka guarany
– jedna łyżka masła orzechowego
– jeden banan
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– 150 ml mleka migdałowego
Zmiksuj wszystkie składniki i pij od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Zobacz także
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022