Przejdź do treści

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Koktajl z malinami
Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jaglany koktajl z malinami sprawdzi się idealnie na śniadanie, jak i przekąskę. Zawiera w sobie szereg wartości odżywczych i witamin. Warto sięgać po niego częściej – skorzystaj z przepisu.

Moc malin

Odczuwając pierwsze sygnały przeziębienia, przetrząsamy nie tylko domową apteczkę, ale i spiżarnię. A to za sprawą soku malinowego, który dzięki zawartości kwasu salicylowego i olejków eterycznych rozgrzewa, pomagając nam „wypocić” infekcję i – co za tym idzie – schłodzić męczony gorączką organizm. Po sok malinowy powinniśmy sięgać nie tylko w sytuacjach alarmowych – dzięki bogactwu witamin pomoże nam wzmocnić odporność i ustrzec się przed katarem, jest też świetnym źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
olej z wiesiołka

Jeśli niestraszne wam przeziębienie, maliny z chęcią zaprezentują kolejnego asa w rękawie. Bogate w błonnik wspomagają odchudzanie, a ich maleńkie pesteczki przyczyniają się do oczyszczania układu pokarmowego. Poza korzystnymi zmianami w talii maliny gwarantują też pomoc w spowolnieniu starzenia się skóry – zawarte w nich polifenole neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, a silne antyoksydanty mają właściwości przeciwnowotworowe.

Przygotowując poniższy koktajl, zasmakujecie prawdziwej bomby witaminowej! Malinom towarzyszy mango zwane „owocem młodości”, a także królowa kasz – kasza jaglana we własnej osobie. Bazą dla napoju jest mleko migdałowe, czyli niezwykle prosta w przygotowaniu, domowa alternatywa dla mleka krowiego. Smacznego!

Przepis na jaglany koktajl z malinami

alt=”koktajl jaglany przepis” width=”510″ height=”765″ />

Jaglany koktajl z malinami i mango – bomba witaminowa! Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Składniki (na 4 porcje):

– 50 g migdałów
– 330 ml przegotowanej wody
– 100 g kaszy jaglanej
– 16 suszonych daktyli
– 250 g malin
– 1 mango (ok. 330 g)

Przygotowujemy mleko migdałowe. Migdały (mogą być w skórkach, nie wpłynie to na jakość napoju) zalewamy na noc wodą tak, by wszystkie je przykryła. Rano, gdy napęcznieją, przepłukujemy je i miksujemy w blenderze wraz z przegotowaną wodą. Dokładnie przecedzamy przez gazę lub chustę serowarską i odciskamy mleko z miąższu migdałowego.

Kaszę jaglaną prażymy w suchym rondelku, często potrząsając zawartością, by ziarenka się nie przypaliły. Gdy zaczną wydawać przyjemny aromat, przepłukujemy je wrzątkiem i zalewamy gorącą wodą w ilości dwukrotnie większej, niż mamy kaszy. Gotujemy na małym ogniu przez niecałe 15 minut, ani razu nie mieszając.

Jeśli chcemy podać koktajl, prezentując w szklankach dwie warstwy (jak na zdjęciach), wszystkie składniki z wyjątkiem malin i mango dzielimy na pół. Ostudzoną kaszę zalewamy w blenderze mlekiem, dodajemy daktyle bez pestek i obrane, pokrojone mango. Analogicznie postępujemy z warstwą malinową. Można też wszystkie składniki zmiksować razem. Koktajl podajemy po schłodzeniu.


Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

×