Masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj wegańskie brownie z fasoli
![Tekst o wegańskim brownie z fasoli i jego zaletach. Na zdjęciu: Ciasto czekoladowe z owocami jagodowymi i syropem - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/brownie-z-fasoli_przepis-995x1140.jpg)
się ten artykuł?
Kto nie lubi czekoladowego brownie? Rąk w górze brak. Ale to tradycyjne jest niestety bardzo kaloryczne, z dużą ilością cukru. Zatem stawiamy na wegańską wersję na bazie fasoli. Takie brownie syci, jest zdrowe, no i smakuje doskonale!
Bazą w tym przepisie jest fasola. Bardzo dobrze spaja ona całość, sprawiając również, że brownie jest pulchne. Jej smaku w deserze nie czuć wcale, a swoją obecnością wzbogaca wypiek o solidną porcję białka, błonnika, cynku, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i selenu. Następnym, równie odżywczym składnikiem, który jest potrzebny do wykonania ciasta, jest masło z orzechów. Dzięki niemu brownie ma maślaną konsystencję i fajną strukturę. To także, podobnie jak w przypadku fasoli, sposób na doładowanie deseru cennymi minerałami oraz białkiem, a w przypadku masła, także i ważnymi w diecie kwasami tłuszczowymi. Deser musi być słodki! Zamiast jałowego cukru, proponujemy pożywne daktyle lub melasę z karobu. Prosto, naturalnie i pysznie.
Brownie z fasoli
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (forma 18×18 cm, 9 kawałków):
– 2 szklanki ugotowanej fasoli (330 g) najlepiej czerwonej, czarnej lub adzuki
– 1/3 szklanki masła migdałowego lub orzechowego, sezamowego-tahini, słonecznikowego etc. (80 g)
– 1/2 szklanki kakao lub karobu w proszku (65 g)
– 3/4 szklanki ulubionego syropu słodzącego (185 ml), np. daktylowego, klonowego lub melasy z karobu
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
Przygotowanie:
Miksujemy wszystko razem dokładnie na jednolitą masę, nie musi być w 100% gładka, ale im bardziej rozdrobniona, tym lepiej.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut.
Bezpośrednio po wyjęciu z pieca ciasto jest dosyć kruche, dlatego przed krojeniem i konsumpcją najlepiej odczekać kilka godzin, aby odpowiednio stwardniało.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
![Agnieszka Piskała-Topczewska - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/piskala-850x425.jpg)
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
![Zucchiolo to nowe warzywo, które wyglądem przypomina dynię, a w smaku jest połączeniem cukinii i ogórka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/zucchiolo-nowe-warzywo-hello-zdrowie-850x401.jpg)
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
![Ostropest plamisty](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/ostropest-plamisty-850x569.jpg)
Na co pomaga ostropest plamisty i jak go stosować?
![Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/01/adobestock_179840491-kopia-850x563.jpg)