Przejdź do treści

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

dzieci siegające poo cukier
fot. Sophie Elvis dla Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Naukowcy z Uniwersytetu Bar-Ilan postanowili sprawdzili zależność między spożyciem słodyczy i napojów energetycznych a zachowaniem dzieci w wieku 11-15 lat. Porównano wyniki badań przeglądowych na w sumie ponad 130 tysiącach dzieci z 26 krajów – w tym Polski. Wniosek? Dzieci jedzące duże ilości cukru wykazywały większą tendencję do agresywnych zachowań i uzależnień.

Wysokie spożycie cukru w formie słodyczy i napojów energetycznych wiąże się z większą częstotliwością tak zwanych „ryzykowanych zachowań”: wdawania się w bójki, picia alkoholu i palenia papierosów. Dla przykładu, w grupach „przecukrzonych” brytyjskich i szwedzkich 11 do 15-latków zauważono odpowiednio 2 i 3-krotnie częstsze wszczynanie bójek i agresywne zachowania.

Zauważono, że napoje energetyczne wpływały  na zachowanie dzieci jeszcze bardziej negatywnie, niż słodycze – prawdopodobnie ze względu na zawartość cukru (lub sztucznych słodzików) i kofeiny jednocześnie.

 

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Cukier: jaka jest dzienna norma?

Już jedna puszka coli czy baton typu Mars przekraczają zalecaną dla dziecka dzienną dawkę cukru. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ograniczenie spożycia cukru do 6 łyżeczek (25 gram) dziennie, co stanowi 5% dziennego przydziału kalorycznego. Warto pamiętać, że dotyczy to całkowitej zawartości cukru w diecie – w tym naturalnie występujących w owocach, warzywach, dodatkach do jedzenia (np. sosy) – a nie tylko cukru dodanego „nadprogramowo” w postaci czekolad, batonów, czy słodkich napojów.

Autorzy badania sugerują, że ilość spożywanego cukru w słodyczach i napojach energetycznych może być znakiem ostrzegawczym dla rodziców i wychowawców szkolnych, i dostarczać wartościowych informacji co do niepokojących zachowań dzieci.

Zobacz także

Czy starasz się kontrolować spożycie cukru?

Tak
Nie
Zobacz wyniki ankiety
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?