Masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj wegańskie brownie z fasoli

Kto nie lubi czekoladowego brownie? Rąk w górze brak. Ale to tradycyjne jest niestety bardzo kaloryczne, z dużą ilością cukru. Zatem stawiamy na wegańską wersję na bazie fasoli. Takie brownie syci, jest zdrowe, no i smakuje doskonale!
Bazą w tym przepisie jest fasola. Bardzo dobrze spaja ona całość, sprawiając również, że brownie jest pulchne. Jej smaku w deserze nie czuć wcale, a swoją obecnością wzbogaca wypiek o solidną porcję białka, błonnika, cynku, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i selenu. Następnym, równie odżywczym składnikiem, który jest potrzebny do wykonania ciasta, jest masło z orzechów. Dzięki niemu brownie ma maślaną konsystencję i fajną strukturę. To także, podobnie jak w przypadku fasoli, sposób na doładowanie deseru cennymi minerałami oraz białkiem, a w przypadku masła, także i ważnymi w diecie kwasami tłuszczowymi. Deser musi być słodki! Zamiast jałowego cukru, proponujemy pożywne daktyle lub melasę z karobu. Prosto, naturalnie i pysznie.
Brownie z fasoli
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (forma 18×18 cm, 9 kawałków):
– 2 szklanki ugotowanej fasoli (330 g) najlepiej czerwonej, czarnej lub adzuki
– 1/3 szklanki masła migdałowego lub orzechowego, sezamowego-tahini, słonecznikowego etc. (80 g)
– 1/2 szklanki kakao lub karobu w proszku (65 g)
– 3/4 szklanki ulubionego syropu słodzącego (185 ml), np. daktylowego, klonowego lub melasy z karobu
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
Przygotowanie:
Miksujemy wszystko razem dokładnie na jednolitą masę, nie musi być w 100% gładka, ale im bardziej rozdrobniona, tym lepiej.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut.
Bezpośrednio po wyjęciu z pieca ciasto jest dosyć kruche, dlatego przed krojeniem i konsumpcją najlepiej odczekać kilka godzin, aby odpowiednio stwardniało.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy

Czy polskie dzieci odżywiają się coraz gorzej? Małgorzata Desmond: „Mam wrażenie, że momentem przełomowym był początek lat 90.”

Naukowcy z Chicago mają radę dla niewyspanych: „Chcesz lepiej spać, jedz warzywa i owoce”

„Niedożywienie może występować u osób z prawidłową masą ciała, a nawet z nadwagą”. 11 oznak wskazujących na niedożywienie

Oto kluczowa zmiana w diecie, dzięki której możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Tak mówią badania
06:58 minsię ten artykuł?