Przejdź do treści

Dieta zupowa, czyli jadłospis pełen zup. Czy warto ją stosować?

Dieta zupowa, czyli jadłospis pełen zup. Czy warto ją stosować? Ella Olsson/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Dieta zupowa w przeciwieństwie do tzw. monodiet nie opiera się na jednym produkcie, jak np. dieta jabłkowa na jabłkach. Jej najważniejszym założeniem jest płynna lub półpłynna konsystencja dań. To właśnie dlatego dieta zupowa, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na różnorodnych zupach. Jakie wady i zalety ma ta dieta odchudzająca?

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska
Dietetyk

Jadłospis diety zupowej

Dieta zupowa stała się popularna za sprawą Moniki Honory, która jedząc zupy straciła ponad 40 kg. Na bazie jej doświadczeń powstał program odchudzający Zupomania, którego bazą jest jadłospis, w którym na każdy z 5 posiłków dziennie jadasz zupy.

Przykładowy jadłospis:

  • śniadanie: zupa owocowa,
  • II śniadanie: zupa krem z pomidorów,
  • obiad: zupa jarzynowa z kaszą gryczaną i gotowaną piersią z kurczaka,
  • podwieczorek: zupa krem z cukinii,
  • kolacja: zupa krem z pomidorów z mozzarellą i pestkami słonecznika.

Opinie osób stosujących dietę zupową wskazują, że taki sposób żywienia zapewnia szybką utratę masy ciała (1-2 kg tygodniowo) bez głodu i liczenia kalorii. Czy rzeczywiście tak jest?

Wady i zalety diety zupowej

Dieta zupowa ma wiele zalet, ale też kilka poważnych wad. Przeczytaj, na co zwrócić uwagę i sprawdź, czy to rozwiązanie dla ciebie.

Zupy są uniwersalne

Zupa to posiłek, który w zależności od użytych składników może zastąpić zarówno obiad jak i kolację. Niektórzy wielbiciele tych dań jadają je także na śniadanie. Pamiętasz zupę owocową z makaronem, którą jadłaś się w dzieciństwie?

Jeśli chcesz przemienić zwykłą zupę warzywną w danie obiadowe, to możesz dodać do niej kaszy, czy ryżu (źródło węglowodanów złożonych), a także kawałki mięsa czy sera np. fety (źródła białka). Baza w postaci bulionu i warzyw dostarczy witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Całość posyp pestkami czy orzechami, dzięki czemu zyskasz dodatkowo tłuszcz, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Na kolację podobną zupę możesz zjeść bez dodatku białkowego, a w ramach II śniadania i podwieczorku wybierz czystą zupę warzywną typu krem bez dodatków.

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Dieta zupowa = jadłospis pełen warzyw

Bazą każdej zupy w tej diecie odchudzającej są warzywa. Jedząc zupy 5 razy dziennie zapewniasz sobie odpowiednią ilość, zróżnicowanych warzyw. Dodatkowo przepisy na zupy są tak różnorodne, że jeśli lubisz gotować i chętnie „kombinujesz” w kuchni, to przez długie miesiące możesz jeść za każdym razem inne zupy.

Zupa to danie lekkostrawne i niskokaloryczne

W diecie zupowej konsystencja dań jest płynna lub półpłynna, a wszystkie (lub prawie wszystkie) składniki są wcześniej ugotowane. Dzięki temu zupy są lekkostrawne i nadają się dla osób, które mają problemy np. z podrażnioną śluzówką przewodu pokarmowego. Dania płynne dość szybko wypełniają żołądek, przez co nie jesteś w stanie zjeść bardzo dużo zupy, bo szybko się najadasz.  Większość zup jest niskokaloryczna, co sprawia, że dieta zupowa zapewnia ujemny bilans kaloryczny (dostarczasz mniej kcal niż potrzebuje twój organizm), co jest warunkiem koniecznym, by chudnąć.

Jesz dużo zup? Jesteś lepiej nawodniona

Dla osób, które nie lubią pić wody lub wciąż o tym zapominają dieta zupowa może być dobrym sposobem, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość płynów. Stosując tą dietę, z samymi zupami dostarczasz sobie około 1500 ml płynów.

Dieta zupowa jest mniej sycąca od diety tradycyjnej

Choć płyn szybko wypełnia żołądek, to niestety równie szybko go opuszcza. Zupy trawione są szybciej i nie zapewniają sytości na długo, co sprawia, że na diecie zupowej możesz być głodna. Większość badań wskazuje, że dania w formie stałej np. grillowana ryba z warzywami i kaszą zaspokajają głód na dłużej niż zupa. Choć w niektórych eksperymentach uzyskiwano sprzeczne rezultaty wskazujące, że zupy sycą w podobnym stopniu. W dużej mierze zależy to od ilości elementów stałych w zupie np. warzyw, makaronu czy innych dodatków.

Gotowanie wielu zup na raz jest kłopotliwe

Czy jesteś w stanie codziennie przygotowywać 5 różnych zup? Część możesz oczywiście ugotować wcześniej i zawekować. Nastaw się jednak na to, że dieta zupowa to mnóstwo dużych garnków rozstawionych po całej kuchni. Zastanów się także, czy twoja rodzina przyłączy się do jedzenia zup, czy też dla nich trzeba będzie przygotować oddzielne posiłki.

Zupy nie sprawdzają się latem

Gdy piszę ten tekst, za oknem jest lato i temperatura 30 stopni Celsjusza. Czy w taki dzień byłabym w stanie zjeść zupę 5 razy dziennie? Nie! Na samą myśl czuję, że się topię, a za chłodnikami nie przepadam. O ile zimą zupy cudnie rozgrzewają, o tyle w ciepłe wiosenne i gorące letnie dni często masz ochotę na dania chłodniejsze.

jelita

Czy warto stosować dietę zupową?

Jeśli rozważasz przejście na dietę zupową, to zastanów się, czy taki sposób żywienia będziesz chciała stosować do końca życia. Szczera odpowiedź na to pytanie pozwala zweryfikować założenia diety, która na pierwszy rzut oka jest kusząca, ale w życiu okazuje się mało praktyczna

Nie oznacza to, że nie można wyciągnąć z diety zupowej tego, co najlepsze dla ciebie. Spróbuj na początek zastąpić zupą jeden posiłek w ciągu dnia. Wypróbuj różne przepisy na zupy, sprawdź, co ci smakuje. Najlepszą porą na zupę jest kolacja. Ugotuj np. zupę brokułową i dodaj do niej 1 jajko na twardo (białko) i łyżkę orzechów włoskich (tłuszcze nienasycone). Z czasem, jeśli plan dnia ci pozwoli możesz też warzywną zupą krem zastąpić np. II śniadanie. Nie musisz tego robić codziennie, wystarczy kilka razy w tygodniu. Pozostałe posiłki jedz w tradycyjnej, stałej formie.

Bibliografia:

  • „Zupomania, czyli schudnij zdrowo z Monią Honory” Moniak Honory, Wydawnictwo Monika Honory
  • „Tylko zupy” Green Fern, Wydawnictwo Buchmann
  • „Soup and satiety” Mattes R. Physiol Behav. 2005 Jan 17;83(5):739-47

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

talerz z rosołem

Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna

Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato!

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Chłodnik arbuzowo-pomidorowy

Gazpacho z arbuza i pomidorów. Zmiksuj przepyszny i zdrowy chłodnik

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Zupa pho z akcentem polskim

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol