Przejdź do treści

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Mało kto na co dzień myśli o tym, że jego kuchnia może być potencjalnie niebezpieczna. A przecież środowisko kuchenne jest miejscem, w którym rozwijać mogą się różne patogeny. Resztki jedzenia, wilgoć czy niedogotowane potrawy to pole do rozwoju między innymi bakterii E. coli, salmonelli czy toksyn botulinowych. Dlatego bardzo ważne jest, aby na każdym etapie przygotowania jedzenia zachowywać szczególną higienę.

Sprawdź, jakie błędy wszyscy popełniamy podczas przygotowywania jedzenia.

Nie myjesz rąk

Regularne mycie rąk to najważniejsza zasada podczas przygotowywania posiłków. Nie wystarczy ich umyć przed przystąpieniem do gotowania, ale należy robić to o wiele częściej. Należy pamiętać o myciu rąk:

  • przed, podczas oraz po przygotowaniu posiłków;
  • po wyrzucaniu resztek do kosza na śmieci;
  • po kichaniu, kaszlu czy wycieraniu nosa,
  • po dotykaniu surowego mięsa lub jaj;
  • po wizycie w łazience,
  • po dotknięciu zwierząt domowych;
  • zanim zaczniesz jeść.

Ważny jest sposób mycia rąk – należy użyć do tego mydła i myć ręce przez przynajmniej 20-30 sekund, a następnie spłukać je i osuszyć o jednorazowy ręcznik.

Źle obchodzisz się z surowym mięsem i jajkami

Wiele osób przed przystąpieniem do gotowania myje surowe mięso i jajka pod bieżącą wodą. Ten błąd popełnia wielu z nas, myśląc, że w ten sposób pozbędą się bakterii z żywności. W rzeczywistości jednak mycie mięsa i jajek sprawia, że roznosisz bakterie wszędzie po umywalce i blacie kuchennym. Poza tym samo płukanie pod bieżącą wodą nie zabija bakterii, najlepiej zrobi to gotowanie. Jajka z kolei lepiej krótko sparzyć wrzątkiem, ale dopiero bezpośrednio przed użyciem.

Bardzo ważne jest to, aby surowe i ugotowane mięso przechowywać na różnych talerzach czy deskach do krojenia – nie powinny one mieć ze sobą kontaktu. Nie można także odkładać ugotowanych produktów na talerze lub deski, na których wcześniej leżało surowe mięso albo jajka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Kobieta trzyma się za brzuch

Nieumyte warzywa i owoce

Wychodzisz z założenia, że skoro obierasz warzywa i owoce, to nie musisz ich myć? To duży błąd, ponieważ na skórce znajdują się patogeny i zanieczyszczenia, które podczas obierania przedostają się do środka. Dlatego nawet jeśli warzywa i owoce wyglądają na czyste i masz je zamiar obrać, to i tak należy je umyć. Do mycia warzyw i owoców najlepiej sprawdzi się bieżąca woda i szczoteczka, która pozwala dokładnie usunąć wszystkie zanieczyszczenia.

Niedogotowane lub surowe jedzenie

Podczas pieczenia ciasteczek lubisz podjadać surowe ciasto? Niedogotowane mięso nie odstrasza cię od posiłku? To duże błędy, które mogą skończyć się zatruciem pokarmowym! Surowe jajka i mąka mogą zawierać wiele groźnych bakterii, w tym E. coli, a surowe mięso to nie tylko ryzyko zakażenia bakteriami, takimi jak salmonella, listeria czy campylobacter, ale również ryzyko zarażenia pasożytami (włosień czy tasiemiec uzbrojony). Może to być ryzykowne dla zdrowia i życia.

Aby uniknąć ryzyka, sięgaj tylko po dobrze ugotowane potrawy, a z diety wyłącz takie rzeczy, jak domowy majonez, kogel-mogel i surowe ciasta. Jeśli lubisz krwiste steki czy tatar, to wybieraj tylko wołowinę, ponieważ bardzo niebezpieczne jest jedzenie surowej wieprzowiny i drobiu.

Przechowywanie jedzenia poza lodówką

Wiele osób pozostałości po obiedzie zostawia na kuchenny blacie zbyt długo. W temperaturze pokojowej zarazki zaczynają namnażać się po dwóch godzinach, a im cieplej jest, tym szybciej to następuje – w temperaturze 32 stopni dzieje się to już po godzinie. Dlatego ważne jest, aby zaraz po schłodzeniu schować resztki jedzenia do lodówki. Pamiętaj o tym, aby nie przechowywać jedzenia zbyt długo, bo nawet w lodówce patogeny się namnażają. Dobrym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia jest używanie specjalnych pojemników lub pakowanie próżniowe.

Kobieta cierpiąca na zatrucie pokarmowe i czująca, że zaraz zwymiotuje

Próbowanie niepewnego jedzenia

Wydaje ci się, że jedzenie nie jest już świeże, ale mimo wszystko próbujesz kawałek, aby sprawdzić smak? Ten błąd popełnia wiele osób. Jeśli niepokoją cię wygląd czy zapach jedzenia, to prawdopodobnie nie nadaje się ono już do spożycia, nie warto ryzykować. Wiele osób myśli, że malutki kawałek niedobrego jedzenia im nie zaszkodzi – nic bardziej mylnego, nawet kawałeczek może spowodować zatrucie pokarmowe.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

×