Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
Udowodnię wam, że za 10 złotych można przygotować pyszny, zdrowy i niebanalny posiłek. Jego przyrządzenie jest proste i szybkie. Oto dwie propozycje: sałatka i gulasz. To się nazywa dycha dobrze zainwestowana!
Najtańsze i zarazem najzdrowsze składniki spożywcze to te dobierane zgodnie z kluczem sezonowości. A więc latem korzystamy z tanich pomidorów i kupujemy truskawki, u schyłku lata zaopatrujemy się w paprykę czy bakłażany, a zimą stawiamy np. na brukselkę. Istnieją również produkty, które bez względu na porę roku kosztują niewiele. Należą do nich wszelkie kasze, suszone warzywa strączkowe, a także wiele świeżych: marchewka, pietruszka, seler, buraki, ziemniaki, cebula czy kapusta.
Zamiast tanich, ale śmiertelnie nudnych (i tłustych!) placków ziemniaczanych czy naleśników polecam Wam dzisiaj gulasz z soczewicy oraz pyszną sałatkę z pęczaku z duszoną marchewką i boczkiem. Tanio, niebanalnie, zdrowo i smacznie? Da się!
Sałatka z pęczaku, marchewki i boczku
Składniki:
– 1 szklanka kaszy pęczak
– 2 szklanki wody
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 4 cieniutkie plastry boczku wędzonego
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. W tym czasie obieramy marchewki i kroimy je w plastry o grubości 2 cm. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paski. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na niej cebulę z boczkiem. Zdejmujemy boczek z cebulą z patelni. Na patelnię przekładamy marchewkę, którą najpierw chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wody, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż nieco zmięknie (powinna zachować jędrność).
Ugotowany pęczak mieszamy z boczkiem, cebulką i marchewką. Pieprzymy do smaku, ewentualnie dosalamy. Podajemy na ciepło.
Gulasz z soczewicy
Składniki:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 ząbek czosnku
– 1 cebula
– 2 duże pomidory (w sezonie, a poza nim – 1 puszka pomidorów)
– 1 listek laurowy
– kilka ziarenek pieprzu
– sól do smaku
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
W głębokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Wsypujemy soczewicę, zalewamy ją 1,5 szklanki osolonej wody i dodajemy listek laurowy i pieprz. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Następnie sparzamy pomidory i obieramy je ze skórki, pozbawiamy szypułek, kroimy w kostkę i dodajemy do soczewicy (jeśli używamy pomidorów z puszki, po prostu dodajemy je do soczewicy). Gotujemy całość, aż pomidory rozpadną się na kawałki i utworzą sos. Próbujemy, ewentualnie dosalamy i pieprzymy. Podajemy z pajdą chleba. Można posypać świeżą pietruszką!
Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?