Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić
Wody smakowe dla wielu osób to świetna alternatywa dla „bezosobowej” wody mineralnej. Tyle że te sklepowe to głównie cukier i sztuczne aromaty. Dlatego pyszną smakową wodę najlepiej zrób sobie sama, to proste!
Jak zrobić domową wodę smakową?
Do zrobienia aromatycznej wody, która idealnie ugasi pragnienie i nawodni organizm, a nie dostarczy zbędnego cukru i chemii, możesz wykorzystać ulubione owoce, zioła, przyprawy, a nawet warzywa. Domowa woda smakowa, przygotowana z naturalnych składników, pełna jest witamin, minerałów i elektrolitów, których dostarczysz sobie z każdym łykiem.
Dodatki zależą tylko od twoich potrzeb i gustu. Melisa pozwoli ci się rozluźnić i pozytywnie wpłynie na układ trawienny. Tymianek pomoże na bóle reumatyczne, skutecznie wspomoże także pracę układu oddechowego i pokarmowego. A mięta z imbirem rewelacyjnie pobudzą metabolizm i przemianę materii. Cytryna przysłuży się oczyszczaniu, odkwaszaniu, dostarczając przy okazji witamin z grupy B i E, potasu, magnezu, sodu i żelaza, a jest ona doskonałym dodatkiem do każdej wody, bo komponuje się dobrze z większością składników, wprowadzając też do napoju element orzeźwienia.
Reszta zależy już od ciebie. Najlepiej kieruj się w stronę sezonowych owoców i warzyw, które mają największe stężenie składników odżywczych. Kochasz brzoskwinie lub morele? Dorzuć ich tyle, na ile słodką wodę chcesz uzyskać. Lubisz jabłka z cynamonem? Stwórz wodę o tym smaku.
Poniżej znajdziesz trzy proste receptury, które poprawią twoją kondycję i samopoczucie, zwłaszcza gdy zastąpisz nimi słodkie gazowane napoje i duże ilości kawy.
Różowe polskie lato
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (na 1 litr):
– 4 duże truskawki,
– 6 cm łodygi rabarbaru,
– 6‒8 listków świeżej melisy,
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej.
Myjemy wszystkie składniki, truskawki kroimy na cienkie plasterki, rabarbar kroimy na kawałki o długości 1 cm lub cienkie wstążki za pomocą mandoliny, listki melisy delikatnie rozcieramy w dłoni. Wrzucamy wszystko do słoika/butelki, dolewamy litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Gruszka w zieleni
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (na 1 litr):
– 1 duża gruszka,
– 2 cm obranego korzenia imbiru,
– 2 gałązki świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego),
– 5 cm pałki selera naciowego,
– 1‒2 plasterki cytryny (opcjonalnie) ekologicznej ze skórką, zwykłej bez,
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej.
Umyte składniki kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do słoika/butelki (pałkę selera zamiast na kawałki można ściąć na cienkie wstążki za pomocą mandoliny), delikatnie rozcieramy w dłoni gałązki tymianku i dorzucamy do reszty. Dolewamy litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Super orzeźwienie
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (na 1 litr):
– 1/2 ogórka szklarniowego lub 1 ogórek gruntowy,
– 1/2 ekologicznej cytryny lub limonki ze skórką lub zwykłej obranej,
– 1 cm imbiru,
– 4‒6 listków świeżej mięty,
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej.
Myjemy wszystkie składniki. Obieramy imbir oraz ogórka i kroimy na cienkie plasterki, kroimy też cytrynę/limonkę, a liście mięty delikatnie rozrywamy w dłoni. Wrzucamy wszystko do butelki/słoika. Dolewamy 1 litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
Przegląd saturatorów do wody i napojów gazowanych – które wybrać?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?