Wegańskie karmelki – idealne na święta
Karmelki. Słodkie, ciągnące albo twarde. Przypominają nam beztroskie dzieciństwo. Te sklepowe zawierają jednak konserwanty, barwniki, polepszacze smaku, utwardzacze i inną chemię. A przecież taki deser możesz samodzielnie przygotować w domu.
Jest prosty w przygotowaniu. Zaangażuj do pomocy dzieci ‒ to będzie dla nich nie lada frajda. Uważaj tylko, aby nie zostawiać ich samych, bo karmel jest bardzo gorący. Takie karmelki możesz sprezentować bliskim na święta czy inną okazję. Nie tylko są smaczne, ale też mogą świetnie wyglądać jako ozdoba na choince. Zapakuj je w papier do pieczenia, przewiąż sznurkiem, daj się ponieść wyobraźni! Obdarowani na pewno docenią pracę włożoną w przygotowania. Nie będzie to najzdrowszy przepis, bo zawiera cukier. Niestety, karmelu nie uzyska się w inny sposób. Święta to taki czas, kiedy możemy sobie pozwolić na odrobinę luzu w diecie. Pamiętaj oczywiście, aby nie jeść karmelków bez opamiętania!
Nasz przepis jest wegański! Taki tradycyjny zazwyczaj zawiera tłustą śmietanę i masło. My użyliśmy mleczka kokosowego, dlatego nasze karmelki są nieco jaśniejsze od tych tradycyjnych. Dodaliśmy też rozmaryn i skórkę z cytryny, aby wzbogacić i urozmaicić smak cukierków.
Wegańskie karmelki – składniki
– 1,5 szklanki mleczka kokosowego
– 0,5 łyżki drobno posiekanego rozmarynu
– 1 łyżeczkę startej skórki cytryny
– ok. 1 łyżeczki soli
– 1 łyżeczkę dobrej jakości ekstraktu z wanilii
– 200 g cukru kokosowego
Wegańskie karmelki – przygotowanie
Do rondelka z grubym dnem wlej mleczko kokosowe.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj wszystkie pozostałe składniki.
Zdjęcie: masz.talerz
Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, ale tak, aby delikatnie bulgotało. Gotuj przez 30‒40 minut. Cały czas mieszaj, aby karmel nie przypalił się na dnie. Naczynie o wymiarach 15 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Odrobinę karmelu wylej na zimny talerz. Jeśli szybko zastyga i jest gęsty, to oznacza, że jest gotowy. Jeśli tak się nie dzieje, gotuj go jeszcze przez chwilę. Jeśli wolisz twardsze karmelki, to potrzymaj garnek o 10 minut dłużej na ogniu. Karmel wylej do naczynia wcześniej wyłożonego papierem do pieczenia.
Zdjęcie: masz.talerz
Odstaw do wystygnięcia. Następnie posyp solą i odstaw do lodówki, aż masa się odpowiednio zetnie i będzie się nadawała do krojenia. Podczas krojenia nóż wkładaj do wrzątku ‒ to ułatwi pracę. Karmelki pokrój w kawałki dowolnej wielkości.
Zdjęcie: masz.talerz
Zawiń w papier do pieczenia. Jeśli podczas gotowania nie podjesz za dużo karmelu, to z przepisu uzyskasz ok. 30 cukierków.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?