Przejdź do treści

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

awuafaba
Aquafaba – wegańskie białko Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Ciecierzyca, zwana żartobliwie bozonami Higgsa lub boskimi cząstkami, w ostatnich latach zawładnęła wegeumysłami. Myślicie, że znacie już wszystkie jej warianty? Cieciorka, a właściwie woda po jej gotowaniu, potrafi zamienić się w puszystą bezę, kolorowe makaroniki i spulchnić każdy wypiek! Poznajcie aquafabę.

Aquafaba to woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa (w przypadku produktu z puszki), która po ubiciu lub zmiksowaniu zachowuje się dokładnie jak białko – staje się puszystą, sztywną pianką. Brak odpowiedniego zamiennika kurzego białka sprawiał dotychczas problem weganom i chorującym na alergie pokarmowe. Wprawdzie kuchnia wegańska wykreowała wiele dobrych zamienników całych jaj, jednak niedoścignionym wzorem pozostawało białko, które zmuszało do rezygnacji z wielu deserów i ciast. Czyniono słodkie próby z pianką z siemienia lnianego, ale ta okazała się kapryśna i wcale nie idealna.

Aquafaba i jej historia

Dlatego na blogach kulinarnych i wegańskich forach co rusz pojawiają się nowe litanie dziękczynne ku wynalazcy aquafaby. Pomysł narodził się we Francji. Joël Roessel, kucharz eksperymentujący z kuchnią molekularną, jako pierwszy ubił wodę z cieciorki. Na swoim blogu opublikował wówczas przepisy na mus czekoladowy i bezę, które szybko zrobiły furorę w internecie. Kucharz połączył łacińskie słowa woda (aqua) oraz fasola (faba), nadając nazwę płynowi, który obecnie wstrząsa wegańskim światem kulinarnym.

Aquafaba – właściwości i kalorie

Co znajduje się w takim roztworze? Około 5 procent suchej masy ciecierzycy w trakcie gotowania przechodzi do wody. Oznacza to, że aquafaba ma te same składniki odżywcze co cieciorka, jednak w znacznie pomniejszonych proporcjach. Za tym idzie również niska zawartość kaloryczna – jedna łyżeczka nie przekracza granicy pięciu kalorii. Aquafaba nie jest więc, w przeciwieństwie do samej cieciorki, świetnym źródłem białka, węglowodanów i błonnika. Ale nie w tym rzecz. Przede wszystkim otworzyła nowe drzwi w kuchni wegańskiej. Od dziś zrobienie bezy, ślicznych makaroników, puszystego musu czekoladowego, muffinek, nugatów, lodów, brownie i majonezu nie stanowi właściwie żadnego problemu. Woda po cieciorce ubija się znakomicie, a jej nietransparentny zapach skutecznie daje się zniwelować przyprawami.

Aquafaba jak jajka

Dwie łyżeczki aquafaby zastępują jedno białko jaja kurzego, a trzy – całe jajko. Prócz wody z ciecierzycy można w ten sposób eksperymentować właściwie z każdym rodzajem fasoli. Próbujcie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

MET Gala, Lady Gaga

MET Gala 2021 po raz pierwszy z wegańskim menu!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Kotlety jaglane z pieczarkami

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać