3 min.
Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

Aquafaba – wegańskie białko Istock.com
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Ciecierzyca, zwana żartobliwie bozonami Higgsa lub boskimi cząstkami, w ostatnich latach zawładnęła wegeumysłami. Myślicie, że znacie już wszystkie jej warianty? Cieciorka, a właściwie woda po jej gotowaniu, potrafi zamienić się w puszystą bezę, kolorowe makaroniki i spulchnić każdy wypiek! Poznajcie aquafabę.
Aquafaba to woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa (w przypadku produktu z puszki), która po ubiciu lub zmiksowaniu zachowuje się dokładnie jak białko – staje się puszystą, sztywną pianką. Brak odpowiedniego zamiennika kurzego białka sprawiał dotychczas problem weganom i chorującym na alergie pokarmowe. Wprawdzie kuchnia wegańska wykreowała wiele dobrych zamienników całych jaj, jednak niedoścignionym wzorem pozostawało białko, które zmuszało do rezygnacji z wielu deserów i ciast. Czyniono słodkie próby z pianką z siemienia lnianego, ale ta okazała się kapryśna i wcale nie idealna.
Aquafaba i jej historia
Dlatego na blogach kulinarnych i wegańskich forach co rusz pojawiają się nowe litanie dziękczynne ku wynalazcy aquafaby. Pomysł narodził się we Francji. Joël Roessel, kucharz eksperymentujący z kuchnią molekularną, jako pierwszy ubił wodę z cieciorki. Na swoim blogu opublikował wówczas przepisy na mus czekoladowy i bezę, które szybko zrobiły furorę w internecie. Kucharz połączył łacińskie słowa woda (aqua) oraz fasola (faba), nadając nazwę płynowi, który obecnie wstrząsa wegańskim światem kulinarnym.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Aquafaba – właściwości i kalorie
Co znajduje się w takim roztworze? Około 5 procent suchej masy ciecierzycy w trakcie gotowania przechodzi do wody. Oznacza to, że aquafaba ma te same składniki odżywcze co cieciorka, jednak w znacznie pomniejszonych proporcjach. Za tym idzie również niska zawartość kaloryczna – jedna łyżeczka nie przekracza granicy pięciu kalorii. Aquafaba nie jest więc, w przeciwieństwie do samej cieciorki, świetnym źródłem białka, węglowodanów i błonnika. Ale nie w tym rzecz. Przede wszystkim otworzyła nowe drzwi w kuchni wegańskiej. Od dziś zrobienie bezy, ślicznych makaroników, puszystego musu czekoladowego, muffinek, nugatów, lodów, brownie i majonezu nie stanowi właściwie żadnego problemu. Woda po cieciorce ubija się znakomicie, a jej nietransparentny zapach skutecznie daje się zniwelować przyprawami.
Aquafaba jak jajka
Dwie łyżeczki aquafaby zastępują jedno białko jaja kurzego, a trzy – całe jajko. Prócz wody z ciecierzycy można w ten sposób eksperymentować właściwie z każdym rodzajem fasoli. Próbujcie!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022