Przejdź do treści

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

awuafaba
Aquafaba – wegańskie białko Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Ciecierzyca, zwana żartobliwie bozonami Higgsa lub boskimi cząstkami, w ostatnich latach zawładnęła wegeumysłami. Myślicie, że znacie już wszystkie jej warianty? Cieciorka, a właściwie woda po jej gotowaniu, potrafi zamienić się w puszystą bezę, kolorowe makaroniki i spulchnić każdy wypiek! Poznajcie aquafabę.

Aquafaba to woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa (w przypadku produktu z puszki), która po ubiciu lub zmiksowaniu zachowuje się dokładnie jak białko – staje się puszystą, sztywną pianką. Brak odpowiedniego zamiennika kurzego białka sprawiał dotychczas problem weganom i chorującym na alergie pokarmowe. Wprawdzie kuchnia wegańska wykreowała wiele dobrych zamienników całych jaj, jednak niedoścignionym wzorem pozostawało białko, które zmuszało do rezygnacji z wielu deserów i ciast. Czyniono słodkie próby z pianką z siemienia lnianego, ale ta okazała się kapryśna i wcale nie idealna.

Aquafaba i jej historia

Dlatego na blogach kulinarnych i wegańskich forach co rusz pojawiają się nowe litanie dziękczynne ku wynalazcy aquafaby. Pomysł narodził się we Francji. Joël Roessel, kucharz eksperymentujący z kuchnią molekularną, jako pierwszy ubił wodę z cieciorki. Na swoim blogu opublikował wówczas przepisy na mus czekoladowy i bezę, które szybko zrobiły furorę w internecie. Kucharz połączył łacińskie słowa woda (aqua) oraz fasola (faba), nadając nazwę płynowi, który obecnie wstrząsa wegańskim światem kulinarnym.

Aquafaba – właściwości i kalorie

Co znajduje się w takim roztworze? Około 5 procent suchej masy ciecierzycy w trakcie gotowania przechodzi do wody. Oznacza to, że aquafaba ma te same składniki odżywcze co cieciorka, jednak w znacznie pomniejszonych proporcjach. Za tym idzie również niska zawartość kaloryczna – jedna łyżeczka nie przekracza granicy pięciu kalorii. Aquafaba nie jest więc, w przeciwieństwie do samej cieciorki, świetnym źródłem białka, węglowodanów i błonnika. Ale nie w tym rzecz. Przede wszystkim otworzyła nowe drzwi w kuchni wegańskiej. Od dziś zrobienie bezy, ślicznych makaroników, puszystego musu czekoladowego, muffinek, nugatów, lodów, brownie i majonezu nie stanowi właściwie żadnego problemu. Woda po cieciorce ubija się znakomicie, a jej nietransparentny zapach skutecznie daje się zniwelować przyprawami.

Aquafaba jak jajka

Dwie łyżeczki aquafaby zastępują jedno białko jaja kurzego, a trzy – całe jajko. Prócz wody z ciecierzycy można w ten sposób eksperymentować właściwie z każdym rodzajem fasoli. Próbujcie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Kotlety jaglane z pieczarkami

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?