Przejdź do treści

5 zamienników awokado

źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Awokado to jeden z najpopularniejszych owoców. Ma wiele właściwości odżywczych. Zawiera zdrowe tłuszcze omega-3, które wspierają wchłanianie składników odżywczych i minerałów przez ściany komórkowe. Do tego pomaga wyeliminować toksyny i stany zapalne tkwiące w tkankach. Jednak nie wszyscy są jego zwolennikami, dlatego przygotowaliśmy listę zamienników tego zielonego owocu.

Pesto

Jeśli lubicie kremową konsystencję awokado, to pesto będzie idealnym zamiennikiem. Jest tak samo wilgotne i tłuste, a zawarta w nim bazylia i orzeszki piniowe dostarczają dla organizmu witaminę A, żelazo, magnez i białko oraz zdrowe tłuszcze.

Masło orzechowe

Jednym z najlepszych dodatków do przypieczonego tosta, oprócz awokado, jest masło orzechowe. Może je przyrządzić z różnego rodzajów orzechów: migdałów, orzechów nerkowca, orzechów arachidowych. Każdy z nich zawiera w sobie dużą ilość zdrowych tłuszczy, jak i białka.

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Humus

Humus to kolejny przykład, którego kremowa konsystencja zachwyca. Jest to idealna opcja jako dodatek do chleba, warzyw, tostów czy buddha bowl. Jest sycący i zawiera dużo dobrego białka.

Banany

Podobnie jak awokado, banan idealnie nadaje się do koktajli czy smoothie. Jest sycący i ma w sobie dużą ilość składników mineralnych oraz liczne witaminy. Do tego jest doskonały przy walce z nadciśnieniem, cukrzycą czy anemią.

Nasiona chia

Nasiona chia mogą nie być podobne do awokado na pod względem smaku lub konsystencji, ale zdecydowanie są podobne pod względem zdrowotnym. Mają one bardzo zbliżone wartości odżywcze, nasiona chia są jednym z najbardziej bogatych w błonnik pokarmów.

Zobacz także: Awokado przepisy

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: