Przejdź do treści

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Z czym kojarzy ci się pszenica? Biała mąka, bagietka, kromka chlebka z masełkiem, pizza, kluseczki, gluten… Wyjdź poza schemat. Pszenica ma wielką moc. Ukryła się w liściach.

Trawa pszeniczna – historia

Pierwsze wzmianki o trawie pszenicznej sięgają starożytnego Egiptu, a nawet wczesnych cywilizacji Mezopotamii. Zielone pędy pszenicy były uznawane przez Egipcjan za święte. To oni jako pierwsi cenili je za dobry wpływ na zdrowie i witalność. Aż trudno uwierzyć, że zachodnia cywilizacja zaczęła odkrywać niezwykłe właściwości trawy pszenicznej dopiero w XX wieku.

Prekursorką stosowania trawy pszenicznej była Ann Wigmore, która bazując na doświadczeniach swojej babki zielarki, wykorzystała trawę pszeniczną do leczenia własnych dolegliwości. A tych było całkiem sporo… Po kuracji, która przyniosła nieoczekiwane efekty i poprawę stanu zdrowia, Ann Wigmore otworzyła Hippocrates Health Institute w Bostonie. Dalsze eksperymenty prowadził Charles Schnabel ‒ i tu zaczyna się naukowa część tej historii, lata badań, doświadczeń i niezwykłych odkryć. Schnabel, zachęcony niezwykłymi efektami Ann Wigmore, zaczął eksperymentować początkowo na chorych kurach, karmiąc je świeżo ściętymi zielonymi trawami pszenicznymi. Zwierzęta wracały do zdrowia, dawały też więcej jaj lepszej jakości. Wprowadził więc trawę pszeniczną do diety własnej rodziny. W 1930 roku uznał, że wyniki jego badań powinny być dostępne dla wszystkich. Tak ruszyła produkcja pierwszej na świecie multiwitaminy w Cerophyl Laboratories. Firma założona przez Schnabela wprowadziła bardzo wysokie standardy produkcji dotyczące zarówno upraw, zbioru, jak i przechowywania. Całkowicie naturalny suplement produkowany był na bazie wysuszonych i sproszkowanych traw pszenicznych. W 1942 roku dr Charles Schnabel za odkrycia wartości odżywczych trawy pszenicznej otrzymał tytuł doktora honoris causa nadany przez Rockhurst College.

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Trawa pszeniczna ‒ witaminy, minerały i enzymy

Młoda kiełkująca pszenica, kiedy osiągnie trawiastą fazę wzrostu, staje się źródłem 20 różnych aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej wszystkie witaminy z grupy B, łącznie z witaminą B12. Witaminę A odpowiedzialną za poprawę wyglądu skóry, paznokci i korzystnie wpływającą na wzrok. Witaminy C i E ‒ przeciwutleniacze chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. Wapń ‒ budulec kości i zębów, który dodatkowo wraz z zawartym w trawie pszenicznej potasem ma zbawienny wpływ na układ krwionośny i pracę serca. Dodatkowo magnez, żelazo, mangan, selen, cynk, jod, miedź, kobalt i śladowe ilości 75 innych pierwiastków. Enzymy zawarte w trawie pszenicznej wspomagają pracę układu pokarmowego, usprawniają wchłanianie substancji odżywczych przez jelito cienkie, oczyszczają krew. Ale tak naprawdę poprawią aspekt każdej funkcji ciała. Dr Edward Howell jako pierwszy odkrył, jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są enzymy. A trawa pszeniczna jest niezwykle bogatym źródłem enzymów. Spożywana w postaci świeżo wyciśniętego soku staje się prawdziwą bombą zdrowotną.

Trawa pszeniczna – dużo chlorofilu, zero glutenu

Trawa pszeniczna jest najlepszym źródłem tej życiodajnej substancji. Chlorofil w roślinach odpowiedzialny jest za absorpcję światła i bierze udział w procesie fotosyntezy. Istotą tego niezwykłego procesu jest redukcja dwutlenku węgla do cukrów prostych, a produktem jest wydzielany do środowiska tlen. Chlorofil dostarczony w czystej postaci do organizmu człowieka zwiększa liczbę czerwonych krwinek i stężenie tlenu we krwi, przez co wpływa korzystnie na cały układ krążenia. Dodatkowo chroni przed wolnymi rodnikami, działa antybakteryjnie, neutralizuje toksyny, ma działanie antyseptyczne zarówno wewnątrz ciała, jak i powierzchniowo.

Mamy też dobrą wiadomość dla wszystkich osób, które mają alergię lub nadwrażliwość na gluten. Trawy zbóż nie zawierają glutenu! Jest on obecny tylko w ziarnach. Dlatego nawet osoby, które nie tolerują glutenu, bez problemu mogą wprowadzić do swojej diety trawę pszeniczną i korzystać z jej niezwykłych właściwości.

Naukowych dowodów na to, że trawa pszeniczna to z całą pewnością super food, nie brakuje. Jeśli więc masz odrobinę miejsca na parapecie czy balkonie ‒ zasiej pszenicę, zetnij młodą trawę i korzystaj z mocy, jaka się w niej kryje!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?