Przejdź do treści

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Z czym kojarzy ci się pszenica? Biała mąka, bagietka, kromka chlebka z masełkiem, pizza, kluseczki, gluten… Wyjdź poza schemat. Pszenica ma wielką moc. Ukryła się w liściach.

Trawa pszeniczna – historia

Pierwsze wzmianki o trawie pszenicznej sięgają starożytnego Egiptu, a nawet wczesnych cywilizacji Mezopotamii. Zielone pędy pszenicy były uznawane przez Egipcjan za święte. To oni jako pierwsi cenili je za dobry wpływ na zdrowie i witalność. Aż trudno uwierzyć, że zachodnia cywilizacja zaczęła odkrywać niezwykłe właściwości trawy pszenicznej dopiero w XX wieku.

Prekursorką stosowania trawy pszenicznej była Ann Wigmore, która bazując na doświadczeniach swojej babki zielarki, wykorzystała trawę pszeniczną do leczenia własnych dolegliwości. A tych było całkiem sporo… Po kuracji, która przyniosła nieoczekiwane efekty i poprawę stanu zdrowia, Ann Wigmore otworzyła Hippocrates Health Institute w Bostonie. Dalsze eksperymenty prowadził Charles Schnabel ‒ i tu zaczyna się naukowa część tej historii, lata badań, doświadczeń i niezwykłych odkryć. Schnabel, zachęcony niezwykłymi efektami Ann Wigmore, zaczął eksperymentować początkowo na chorych kurach, karmiąc je świeżo ściętymi zielonymi trawami pszenicznymi. Zwierzęta wracały do zdrowia, dawały też więcej jaj lepszej jakości. Wprowadził więc trawę pszeniczną do diety własnej rodziny. W 1930 roku uznał, że wyniki jego badań powinny być dostępne dla wszystkich. Tak ruszyła produkcja pierwszej na świecie multiwitaminy w Cerophyl Laboratories. Firma założona przez Schnabela wprowadziła bardzo wysokie standardy produkcji dotyczące zarówno upraw, zbioru, jak i przechowywania. Całkowicie naturalny suplement produkowany był na bazie wysuszonych i sproszkowanych traw pszenicznych. W 1942 roku dr Charles Schnabel za odkrycia wartości odżywczych trawy pszenicznej otrzymał tytuł doktora honoris causa nadany przez Rockhurst College.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Trawa pszeniczna ‒ witaminy, minerały i enzymy

Młoda kiełkująca pszenica, kiedy osiągnie trawiastą fazę wzrostu, staje się źródłem 20 różnych aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej wszystkie witaminy z grupy B, łącznie z witaminą B12. Witaminę A odpowiedzialną za poprawę wyglądu skóry, paznokci i korzystnie wpływającą na wzrok. Witaminy C i E ‒ przeciwutleniacze chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. Wapń ‒ budulec kości i zębów, który dodatkowo wraz z zawartym w trawie pszenicznej potasem ma zbawienny wpływ na układ krwionośny i pracę serca. Dodatkowo magnez, żelazo, mangan, selen, cynk, jod, miedź, kobalt i śladowe ilości 75 innych pierwiastków. Enzymy zawarte w trawie pszenicznej wspomagają pracę układu pokarmowego, usprawniają wchłanianie substancji odżywczych przez jelito cienkie, oczyszczają krew. Ale tak naprawdę poprawią aspekt każdej funkcji ciała. Dr Edward Howell jako pierwszy odkrył, jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są enzymy. A trawa pszeniczna jest niezwykle bogatym źródłem enzymów. Spożywana w postaci świeżo wyciśniętego soku staje się prawdziwą bombą zdrowotną.

Trawa pszeniczna – dużo chlorofilu, zero glutenu

Trawa pszeniczna jest najlepszym źródłem tej życiodajnej substancji. Chlorofil w roślinach odpowiedzialny jest za absorpcję światła i bierze udział w procesie fotosyntezy. Istotą tego niezwykłego procesu jest redukcja dwutlenku węgla do cukrów prostych, a produktem jest wydzielany do środowiska tlen. Chlorofil dostarczony w czystej postaci do organizmu człowieka zwiększa liczbę czerwonych krwinek i stężenie tlenu we krwi, przez co wpływa korzystnie na cały układ krążenia. Dodatkowo chroni przed wolnymi rodnikami, działa antybakteryjnie, neutralizuje toksyny, ma działanie antyseptyczne zarówno wewnątrz ciała, jak i powierzchniowo.

Mamy też dobrą wiadomość dla wszystkich osób, które mają alergię lub nadwrażliwość na gluten. Trawy zbóż nie zawierają glutenu! Jest on obecny tylko w ziarnach. Dlatego nawet osoby, które nie tolerują glutenu, bez problemu mogą wprowadzić do swojej diety trawę pszeniczną i korzystać z jej niezwykłych właściwości.

Naukowych dowodów na to, że trawa pszeniczna to z całą pewnością super food, nie brakuje. Jeśli więc masz odrobinę miejsca na parapecie czy balkonie ‒ zasiej pszenicę, zetnij młodą trawę i korzystaj z mocy, jaka się w niej kryje!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Nie truj się jedzeniem! Co powinno cię zaniepokoić w jego wyglądzie?

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×