Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Masło czosnkowe to wspaniały dodatek do potraw – możemy podać z nim pieczonego pstrąga, szparagi, krewetki albo po prostu posmarować nim bagietkę. Domowe masełko z ziołami jest niezwykle aromatyczne i uniwersalne. Jak w prosty sposób zrobić masło czosnkowe i z czym je łączyć? Sprawdź przepis i przekonaj się, że o maśle czosnkowym nie wiedziałaś dotychczas wszystkiego. Będzie naprawdę smacznie!
Masło czosnkowe – właściwości
Masło czosnkowe, jak sama nazwa wskazuje, to po prostu masło z dodatkiem czosnku, choć często łączy się je także z ziołami. Masło czosnkowe możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Jeśli spojrzymy na skład, zawiera ono masło (o zawartości 75 proc. tłuszczu), około 7 proc. czosnku oraz dodatek soli. W 100 gramach produktu znajduje się około 690 kalorii, 75 gram tłuszczu, 3,2 grama węglowodanów oraz 1 gram białka.
Dodatek czosnku do masła sprawia, że jest ono bardziej wartościowe. Czosnek powinien stać się naszym najlepszym przyjacielem w zimowe dni, ale warto go jeść przez cały rok. To dlatego, że wzmacnia organizm i odporność. Jest bakteriobójczy, przeciwzapalny i zwalcza infekcje. Warto go jeść, kiedy jesteśmy zdrowi oraz wtedy, gdy czujemy się przeziębieni. Jest uznawany za naturalny antybiotyk. Czosnek jest bogaty w aminokwasy, witaminy i mikroelementy. Zawiera witaminy A, B, C, D, E i K. Jest bogaty w potas, cynk, magnez, fosfor, selen i wapń. Oprócz tego wspomaga pracę jelit i ma działanie przeciwzakrzepowe. Opóźnia też procesy starzenia się skóry.
Jak zrobić masło czosnkowe?
Domowe masło czosnkowe smakuje najlepiej. Głównym składnikiem domowego masła będzie oczywiście czosnek. Aby wydobyć z niego smak, postanowiliśmy go upiec. Dzięki temu straci na ostrości, ale zyska na słodyczy i charakterze. W naszym przepisie czosnek pojawia się nie tylko ze względu na smak, ale też dzięki wartościom odżywczym. Nasze masło doskonale smakuje na lekko podpieczonym pieczywie. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że samodzielne przygotowanie masła to skomplikowana procedura. Tak naprawdę, aby je zrobić potrzebujesz tylko… miksera.
Przepis na masło czosnkowe
Składniki:
– 400 ml dobrej jakościowo, najlepiej wiejskiej śmietany 30 proc.
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli
– szczypta pieprzu
– 7 ząbków czosnku
– 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Czosnek lekko rozgnieć, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem i piecz, aż zmięknie, w temperaturze 200 stopni. Śmietanę wlej do kielicha blendera. Miksuj, aż tłuszcz oddzieli się od maślanki.
Przelej całość przez sito i gazę.
Odciśnij masło z płynu.
Na koniec całość wymieszaj i uformuj dowolny kształt. Wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj z pieczywem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Z czym jeść masło czosnkowe?
Masło czosnkowe to prosty dodatek, który urozmaici smak wielu dań. Masełko czosnkowe pasuje do mięs i warzyw z grilla. W najprostszym wydaniu możemy zrobić chleb lub bagietki z masłem czosnkowym, możemy też pokroić pieczywo i zrobić z niego grzanki z czosnkiem lub chlebek czosnkowy. Z masłem czosnkowym świetnie smakują pieczone ziemniaki, dobrze komponuje się także ze stekiem. Jeśli chcemy, aby nasze masło czosnkowe było aromatyczne, dodajmy do niego zioła prowansalskie, koperek albo pietruszkę. Masło czosnkowe świetnie komponuje się z rybami i owocami morza. Jeśli mamy ochotę zjeść masło czosnkowe z warzywami, wybierzmy szparagi albo szpinak.
Jeśli chcemy, aby nasze masło czosnkowe było w stałej formie, wystarczy zawinąć je w folię spożywczą lub przelać do foremki i wsadzić do lodówki. Potem możemy je kroić i podawać jak zwykłe masło.
Przepisy na dania z masłem czosnkowym
Proziaki z masłem czosnkowym
Proziaki to tzw. chlebki sodowe, których ojczyzną jest podkarpacie.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- szklanka kefiru
- 1/2 łyżki sody
- łyżeczka cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i mieszamy ze sobą, tak by powstała jednolita masa. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm i wykrawamy kółka dużą szklanką. Proziaki wypiekamy na patelni bez tłuszczu – pieczemy przez około 4-5 minut z każdej strony. Podajemy z masłem czosnkowym.
Łosoś z masłem czosnkowym
Składniki:
- 150 gram świeżego łososia
- ząbek czosnku
- masło
- przyprawy: tymianek, sól, pieprz, przyprawa do ryb
Rybę myjemy, osuszamy i przekładamy na folię. Układamy na niej pokrojony czosnek wraz z gałązkami tymianku, dodajemy przyprawę do ryb i sól do smaku. Pod spód i na wierzch ryby kładziemy płaskie plasterki masła i owijamy łososia folią. Rybę pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25 minut. Po 15 minutach można odsłonić folię, aby ryba bardziej się zarumieniła. Łososia można podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami.
Krewetki z masłem czosnkowym
Składniki:
- 0,5 kg krewetek
- 50 gram masła
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- natka pietruszki
- sól
Krewetki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy (świeże krewetki mogą pozostać w pancerzykach). Czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię razem z masłem. Gdy masło się rozpuści, dodajemy krewetki, posypujemy je posiekanym koperkiem i natką pietruszki i smażymy przez chwilę. Możemy podawać z chrupiącą bagietką.
Moskole z masłem czosnkowym
Moskole to tradycyjne góralskie placki.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- sól i pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzone ubijamy na gładką masę i czekamy aż wystygną. Wystudzone wkładamy do miski, dodajemy maślankę, mąkę, jajka, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i wyrabiamy na niej ciasto. Formujemy placki o grubości około 2 cm. Pieczemy na złocisty kolor i podajemy z masłem czosnkowym.
Bibliografia:
[1] Anna Kędzia, “Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.) ”, Postępy Fitoter., vol. 1, pp. 46–52, 2012.
[2] M. Kwiecień and A. Winiarska-Mieczan, “Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne”, Probl Hig Epidemiol, vol. 92, no. 4, pp. 810–812, 2011.
[3] H. Kunachowicz, „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Dieta na odporność – co jeść, aby wzmocnić organizm i nie chorować?
Syrop z czosnku – właściwości, przeciwwskazania, przepis
się ten artykuł?