White Plate – blog pełen przepisów. Zrób owsiankę wg White Plate
Na blogu White Plate przepisy na śniadania cieszą się dużym powodzeniem. Podawana na śniadanie owsianka rozgrzewa i odżywia nasz organizm. Doda nam energii na kilka godzin. Znudziły ci się klasyczne wersje płatków owsianych na mleku? Skorzystaj z przepisu autorki bloga kulinarnego White Plate na owsiankę z dodatkiem kurkumy i ekstraktu z wanilii – będzie pysznie i zdrowo.
Śniadania z dzieciństwa autorki bloga White Plate
Lubię sięgać pamięcią do wspomnień z dzieciństwa i śniadań, jakie wtedy jadłam. Kiedy byłam przedszkolakiem, tuż przed porannym wyjściem z domu modliłam się, żeby tylko nie było kaszy manny… W latach osiemdziesiątych zupa mleczna i pajda chałki grubo posmarowanej masłem i dżemem truskawkowym należały do kanonu śniadań każdego dziecka. Mojego także. Pamiętam, że te przedszkolne, znienawidzone przeze mnie zupy moja babcia potrafiła zamienić w coś smacznego. Najpierw opowieściami – wieczorem planowałyśmy wspólnie, co ugotujemy nazajutrz. „A znasz taką zupę, gdzie pyszne, małe kawałki słodkiej chałki moczy się w ciepłym mleku z cynamonem?” ‒ pytała, a ja oczami wyobraźni widziałam niezwykłe frykasy. Dziś wygląda na to, że potrawy mleczne wyparły wszędobylskie odmiany owsianki, gdzieś po drodze było też muesli albo granola.
Kocham celebrowanie śniadań. Najczęściej w soboty rano, kiedy mamy więcej czasu, przygotowujemy małe porcje różnych dań – miękkie, puszyste omlety, naleśniki, jajecznicę z wędzonym łososiem i pomidorem w sezonie, kanapki, do których mam niezwykłą słabość. Wiele przepisów na pyszne dodatki znajdziesz na moim blogu White Plate. Moje ulubione to takie, w których łączą się smaki: słony, słodki, pikantny. W naszym domu obowiązkowo mamy więc różnego rodzaju pikle, kiszonki i słoiki: konfiturę z karmelizowanej cebuli, śliwki w occie, grzybki, chutneye i inne sosy. Kręcimy domowy majonez, szukamy najlepszego ketchupu.
Autorka White Plate o tym, dlaczego warto znaleźć czas na śniadanie
Moja starsza córka od dziecka jest niejadkiem i kiedy nikt jej nie pilnuje, potrafi nie jeść przez wiele godzin. Z doświadczenia i obserwacji widzę, jak głód wpływa na samopoczucie, poziom koncentracji i naukę. Kiedy wraca ze szkoły, od razu potrafię stwierdzić, czy zjadła obiad, czy tym razem znowu coś było nie po jej myśli (ach te kawałki warzyw w zupie!). Dlatego niezwykłą wagę przykładam do tego, żeby rano zjadła solidne śniadanie. Solidne to dla mnie przede wszystkim ciepłe, pełnowartościowe, pożywne i takie, które zapewni jej „paliwo” na kilka godzin. Udało mi się nauczyć moje dzieci jeść kaszę jaglaną, za którą sama też kiedyś nie przepadałam i wiem, że wiele osób po prostu jej nie lubi. Moim zdaniem problem leży tu w jej nieodpowiednim przygotowaniu – za krótko gotowana albo za sucha, niedoprawiona, zimna. O kaszy jaglanej napiszę może innym razem (kilka przepisów z jej wykorzystaniem możesz także znaleźć na moim blogu White Plate), a dziś chciałabym podzielić się z Wami moim pomysłem na owsiankę.
Jak zrobić owsiankę według White Plate?
Bardzo lubię płatki owsiane, często ich używam, dodając je do chleba albo sosu. Moją ulubioną owsiankę robię na dwa sposoby – w wersji mlecznej i bezmlecznej. Musiałam się nauczyć tej drugiej opcji, kiedy okazało się, że moja młodsza córka jest uczulona na nabiał. Szczypta kurkumy, która jest uwzględniona w zaprezentowanym przepisie na owsiankę według White Plate, dodaje potrawie tego trudno uchwytnego „czegoś” i jest jak sekretny składnik, ale jeśli jej nie masz, możesz ją pominąć.
Do podania można wykorzystać dowolne owoce sezonowe: karmelizowane na patelni gruszki albo morele, świeże czereśnie, borówki albo mus jagodowy ze słoika. Podstawa jednak w tym wypadku jest zawsze podobna i zwykle trzymam się jej, bo moi domownicy jedzą taką wersję bez marudzenia. Na blogu White Plate możesz znaleźć wiele propozycji słodkich owsianek z przeróżnymi dodatkami. Dzisiaj pokażę wam, jak zrobić płatki owsiane na mleku z aromatyczną wanilią i kurkumą.
Przepis White Plate na idealną owsiankę z sezonowymi owocami
Składniki (porcja dla 1 osoby):
- 50 g płatków owsianych
- szczypta kurkumy
- 200 ml wody i mleka wymieszanych w dowolnych proporcjach, ja proponuję pół na pół
- ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
- 1 banan
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Jeśli używamy zwykłych płatków owsianych, proponuję wieczorem zalać je wodą (100 ml) i rano uzupełnić resztą płynu. Jeśli używamy drobnych płatków (np. górskich lub błyskawicznych) wystarczy zalać je płynem w garnuszku. Garnuszek postawić na gazie, dodać kurkumę, wanilię i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać olej kokosowy, ugniecionego widelcem banana, masło orzechowe. Wymieszać.
Podawać z miodem lub syropem klonowym, można dodatkowo dodać ulubione owoce – borówki, maliny itp. Smacznego!
Eliza Mórawska – od 10 lat prowadzi bloga whiteplate.com. Napisała trzy książki kucharskie: „Słodkie”, „O jabłkach” i „O chlebie”. Autorka bloga White Plate na co dzień pisze o jedzeniu, które również fotografuje. Prowadzi warsztaty kulinarne, a jej ulubionym tematem są wypieki, przede wszystkim chleb. Bloga White Plate odwiedza miesięcznie około 100 tysięcy osób, a na Facebooku śledzi ją prawie 70 tysięcy fanów. Przepisy na sernik i szarlotkę według White Plate cieszą się niesłabnącą popularnością. Autorka White Plate jest też mamą dwóch córek. Mieszka w Warszawie.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?