Przejdź do treści

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?
Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje? Zdjęcie: istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru

Lecytyna sojowa to związek obecny w większości produktów spożywczych, stosuje się ją bowiem jako dodatek do żywności. Znajdziemy ją pod oznaczeniem E322, zwykle jako jeden z ostatnich składników na liście. Lecytyna występuje także naturalnie w organizmie ludzkim pełniąc w nim wiele funkcji. Do czego stosuje się lecytynę sojową i czy naprawdę jest szkodliwa dla zdrowia, a może wręcz przeciwnie?

Co to jest lecytyna sojowa?

Nazwa lecytyna pochodzi z języka greckiego i oznacza żółtko jajka. To właśnie z jajka kurzego substancja ta została po raz pierwszy wyizolowana w roku 1948. Ze względu na fakt, iż obecnie pozyskiwanie lecytyny z żółtka jaj jest zbyt drogie, na skalę przemysłową uzyskuje się ją z soi, słonecznika lub rzepaku.

Lecytyna sojowa (E322) to substancja pozyskiwana z ziaren soi. W przemyśle spożywczym stosowana jest jako dodatek do żywności, a dokładniej emulgator, który wiąże ze sobą składniki poszczególnych produktów oraz przeciwutleniacz odpowiedzialny za przedłużenie okresu przydatności do spożycia danego produktu. Lecytyna dodana do ciast sprawia, że łatwiej wyrastają i nie są kleiste.

Lecytyna sojowa w żywności znajduje się w majonezach, margarynach, tłuszczach piekarniczych,  serach, śmietankach, mlekach w proszku i koncentratach. Lecytyna sojowa w czekoladzie dodawana jest w celu poprawy płynności i trwałości masy czekoladowej. Jeśli chcemy znaleźć czekoladę bez lecytyny sojowej może być ciężko. Obok E322 w czekoladzie możemy też spotkać dodatek E476 czyli polirycynooleinian poliglicerolu. Tego emulgatora należy się wystrzegać, ponieważ może powodować reakcje alergiczne oraz problemy żołądkowo – jelitowe.

Lecytyna sojowa – skład

Z chemicznego punktu widzenia lecytyna to mieszanka fosfolipidów  (fosfatydylocholiny, fosfatydyloetanoloaminy, fosfatydyloinozytolu i kwasu fosfatydowego), glikolipidów, steroli, kwasów tłuszczowych, sfingolipidów i węglowodanów. Fosfolipidy to składniki błony komórkowej wszystkich roślin i zwierząt.

Lecytyna sojowa zawiera średnio 35 proc. oleju sojowego. Soja jest jedną z najczęściej modyfikowanych genetycznie roślin. Aby otrzymać lecytynę sojową z surowych ziaren soi, pozyskuje się olej sojowy za pomocą chemicznego rozpuszczalnika ‒ najczęściej jest nim heksan. To taki związek chemiczny, który powstaje w wyniku rafinacji ropy naftowej. Stosowany jest np. w przemyśle samochodowym i meblarskim. Do wybielania gotowej lecytyny sojowej służy zaś nadtlenek wodoru.

Właściwości zdrowotne lecytyny sojowej

Lecytyna pełni ważną funkcję w organizmie ludzkim. Znajduje się w każdej komórce ciała, jest elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej. Lecytyna stanowi źródło choliny, z której syntetyzowana jest acetylocholina – substancja biorąca udział w przekaźnictwie nerwowym. Dzięki niej mogą zachodzić procesy uczenia się. Dzięki zawartości fosfolipidów, lecytyna obniża stężenie triglicerydów i cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Ponadto lecytyna wspiera pracę wątroby i woreczka żółciowego, opóźnia procesy starzenia się, wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz jest istotna w okresie ciąży i laktacji.

W przemyśle farmaceutycznym lecytynę znajdziemy w kremach, emulsjach i maściach. Korzysta z niej także przemysł kosmetyczny – obecna jest przede wszystkim w produktach kondycjonujących włosy oraz kosmetykach do twarzy o działaniu przeciwzmarszczkowym, zapobiegającym utracie wody oraz poprawiającym elastyczność skóry.

Czy lecytyna sojowa jest szkodliwa?

Badania potwierdziły, że lecytyna sojowa jest jest nietoksyczna. Lecytyna nie ma niekorzystnego wpływu na zdrowie, ponieważ:

  • Hydrolizowana lecytyna i cholina powstają w jelitach w wyniku naturalnego procesu trawienia lecytyny. Cholina jest szybko wchłaniana i pojawia się w osoczu głównie w postaci wolnej choliny,
  • Cholina jest prekursorem dla neuroprzekaźnika acetylocholiny. Zawartość choliny, która może zostać uwolniona z fosfatydylocholiny wynosi do 13,2%, a  zawartość choliny z lecytyny handlowej (E 322) do 3,4%
  • Całkowite spożycie choliny w diecie wynosi od 4 do 18 mg / kg masy ciała dziennie we wszystkich grupach wiekowych, a spożycie choliny z lecytyn sojowej (E 322) stosowanej jako dodatek do żywności jest poniżej górnego poziomu spożycia (UL ).

W rzadkich przypadkach lecytyna z soi może powodować reakcje alergiczne.

Gdzie kupić lecytynę sojową?

Lecytyna sojowa to nie tylko dodatek do żywności, ale i suplement diety. Lecytyna sojowa jest dostępna w postaci płynnej, jako proszek i granulat. Kupimy ją przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością i suplementami oraz w aptekach i oczywiście internecie. Jedna kapsułka zwiera zazwyczaj 1200 mg lub 1350 mg lecytyny sojowej.Niektórzy producenci żywności podkreślają na opakowaniu, że zawarta w produkcie lecytyna sojowa jest organiczna, a więc nie pochodzi z soi modyfikowanej genetycznie.

Niektórzy zastanawiają się co wybrać, lecytynę sojową czy słonecznikową? Obydwie lecytyny zawierają podobny profil  fosfolipidów, choć lecytyna słonecznikowa jest lepszym źródłem fosfatydylocholiny. Zarówno lecytyna sojowa jak i słonecznikowa mają w swoim składzie  kwasy omega-6. Pod tym względem lepiej wypada lecytyna rzepakowa, która ma korzystniejszy profil kwasów omega-6 do omega-3. Lecytyna słonecznikowa jest alternatywą dla lecytyny sojowej także ze względu na przyjemny orzechowy posmak.

Bibliografia:

[1] A. Kulawik and B. Tal-Figiel, “Lecytyna i jej rola w farmaceutycznych emulsjach suchych”, Inż. Ap. Chem, vol. 50, 2011.

[2] P. Ławrowski, “Lecytyna. Ważny dodatek w produkcji mas czekoladowych”, Świat czekolady. Cukiernictwo i piekarstwo, vol. 3, 2018.

[3] Amouni Mohamed Maurad i wsp., “Influence of Soy Lecithin Administration on Hypercholesterolemia”, Cholesterol, 2010.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Jedzenie dobre dla mózgu

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Pamięć decyduje o tym, co zjemy

Pamięć decyduje o tym, co zjemy. Tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?

Danie z łososiem

Dieta a depresja. Dietetyczka wymienia składniki, które wpływają na nasz nastrój

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy

seniorzy siedzą na ławce

Demencja dotyczy tylko seniorów? Zadbaj o swój mózg już teraz. Sprawdź, co radzi lekarka Magdalena Jutrzenka

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Przepis na witaminowe koktajle usprawniające pracę mózgu

Masz problemy z koncentracją? Łatwo wpadasz w złość? Zastanów się, czy wystarczająco dużo pijesz. Wody oczywiście!

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Ta dieta usprawnia mózg

Ta dieta usprawnia mózg

Cukier jak narkotyk

Cukier jak narkotyk

Mózg chce pić!

Mózg potrzebuje nawodnienia

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację

Dieta na dobrą pamięć i koncentrację. Stek z tuńczyka i sałatka szpinakowo-truskawkowa

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów