Przejdź do treści

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?
Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje? Zdjęcie: istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Lecytyna sojowa to związek obecny w większości produktów spożywczych, stosuje się ją bowiem jako dodatek do żywności. Znajdziemy ją pod oznaczeniem E322, zwykle jako jeden z ostatnich składników na liście. Lecytyna występuje także naturalnie w organizmie ludzkim pełniąc w nim wiele funkcji. Do czego stosuje się lecytynę sojową i czy naprawdę jest szkodliwa dla zdrowia, a może wręcz przeciwnie?

Co to jest lecytyna sojowa?

Nazwa lecytyna pochodzi z języka greckiego i oznacza żółtko jajka. To właśnie z jajka kurzego substancja ta została po raz pierwszy wyizolowana w roku 1948. Ze względu na fakt, iż obecnie pozyskiwanie lecytyny z żółtka jaj jest zbyt drogie, na skalę przemysłową uzyskuje się ją z soi, słonecznika lub rzepaku.

Lecytyna sojowa (E322) to substancja pozyskiwana z ziaren soi. W przemyśle spożywczym stosowana jest jako dodatek do żywności, a dokładniej emulgator, który wiąże ze sobą składniki poszczególnych produktów oraz przeciwutleniacz odpowiedzialny za przedłużenie okresu przydatności do spożycia danego produktu. Lecytyna dodana do ciast sprawia, że łatwiej wyrastają i nie są kleiste.

Lecytyna sojowa w żywności znajduje się w majonezach, margarynach, tłuszczach piekarniczych,  serach, śmietankach, mlekach w proszku i koncentratach. Lecytyna sojowa w czekoladzie dodawana jest w celu poprawy płynności i trwałości masy czekoladowej. Jeśli chcemy znaleźć czekoladę bez lecytyny sojowej może być ciężko. Obok E322 w czekoladzie możemy też spotkać dodatek E476 czyli polirycynooleinian poliglicerolu. Tego emulgatora należy się wystrzegać, ponieważ może powodować reakcje alergiczne oraz problemy żołądkowo – jelitowe.

Lecytyna sojowa – skład

Z chemicznego punktu widzenia lecytyna to mieszanka fosfolipidów  (fosfatydylocholiny, fosfatydyloetanoloaminy, fosfatydyloinozytolu i kwasu fosfatydowego), glikolipidów, steroli, kwasów tłuszczowych, sfingolipidów i węglowodanów. Fosfolipidy to składniki błony komórkowej wszystkich roślin i zwierząt.

Lecytyna sojowa zawiera średnio 35 proc. oleju sojowego. Soja jest jedną z najczęściej modyfikowanych genetycznie roślin. Aby otrzymać lecytynę sojową z surowych ziaren soi, pozyskuje się olej sojowy za pomocą chemicznego rozpuszczalnika ‒ najczęściej jest nim heksan. To taki związek chemiczny, który powstaje w wyniku rafinacji ropy naftowej. Stosowany jest np. w przemyśle samochodowym i meblarskim. Do wybielania gotowej lecytyny sojowej służy zaś nadtlenek wodoru.

Właściwości zdrowotne lecytyny sojowej

Lecytyna pełni ważną funkcję w organizmie ludzkim. Znajduje się w każdej komórce ciała, jest elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej. Lecytyna stanowi źródło choliny, z której syntetyzowana jest acetylocholina – substancja biorąca udział w przekaźnictwie nerwowym. Dzięki niej mogą zachodzić procesy uczenia się. Dzięki zawartości fosfolipidów, lecytyna obniża stężenie triglicerydów i cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Ponadto lecytyna wspiera pracę wątroby i woreczka żółciowego, opóźnia procesy starzenia się, wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz jest istotna w okresie ciąży i laktacji.

W przemyśle farmaceutycznym lecytynę znajdziemy w kremach, emulsjach i maściach. Korzysta z niej także przemysł kosmetyczny – obecna jest przede wszystkim w produktach kondycjonujących włosy oraz kosmetykach do twarzy o działaniu przeciwzmarszczkowym, zapobiegającym utracie wody oraz poprawiającym elastyczność skóry.

Czy lecytyna sojowa jest szkodliwa?

Badania potwierdziły, że lecytyna sojowa jest jest nietoksyczna. Lecytyna nie ma niekorzystnego wpływu na zdrowie, ponieważ:

  • Hydrolizowana lecytyna i cholina powstają w jelitach w wyniku naturalnego procesu trawienia lecytyny. Cholina jest szybko wchłaniana i pojawia się w osoczu głównie w postaci wolnej choliny,
  • Cholina jest prekursorem dla neuroprzekaźnika acetylocholiny. Zawartość choliny, która może zostać uwolniona z fosfatydylocholiny wynosi do 13,2%, a  zawartość choliny z lecytyny handlowej (E 322) do 3,4%
  • Całkowite spożycie choliny w diecie wynosi od 4 do 18 mg / kg masy ciała dziennie we wszystkich grupach wiekowych, a spożycie choliny z lecytyn sojowej (E 322) stosowanej jako dodatek do żywności jest poniżej górnego poziomu spożycia (UL ).

W rzadkich przypadkach lecytyna z soi może powodować reakcje alergiczne.

Gdzie kupić lecytynę sojową?

Lecytyna sojowa to nie tylko dodatek do żywności, ale i suplement diety. Lecytyna sojowa jest dostępna w postaci płynnej, jako proszek i granulat. Kupimy ją przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością i suplementami oraz w aptekach i oczywiście internecie. Jedna kapsułka zwiera zazwyczaj 1200 mg lub 1350 mg lecytyny sojowej.Niektórzy producenci żywności podkreślają na opakowaniu, że zawarta w produkcie lecytyna sojowa jest organiczna, a więc nie pochodzi z soi modyfikowanej genetycznie.

Niektórzy zastanawiają się co wybrać, lecytynę sojową czy słonecznikową? Obydwie lecytyny zawierają podobny profil  fosfolipidów, choć lecytyna słonecznikowa jest lepszym źródłem fosfatydylocholiny. Zarówno lecytyna sojowa jak i słonecznikowa mają w swoim składzie  kwasy omega-6. Pod tym względem lepiej wypada lecytyna rzepakowa, która ma korzystniejszy profil kwasów omega-6 do omega-3. Lecytyna słonecznikowa jest alternatywą dla lecytyny sojowej także ze względu na przyjemny orzechowy posmak.

Bibliografia:

[1] A. Kulawik and B. Tal-Figiel, “Lecytyna i jej rola w farmaceutycznych emulsjach suchych”, Inż. Ap. Chem, vol. 50, 2011.

[2] P. Ławrowski, “Lecytyna. Ważny dodatek w produkcji mas czekoladowych”, Świat czekolady. Cukiernictwo i piekarstwo, vol. 3, 2018.

[3] Amouni Mohamed Maurad i wsp., “Influence of Soy Lecithin Administration on Hypercholesterolemia”, Cholesterol, 2010.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Pamięć decyduje o tym, co zjemy

Pamięć decyduje o tym, co zjemy. Tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?

Danie z łososiem

Dieta a depresja. Dietetyczka wymienia składniki, które wpływają na nasz nastrój

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy

seniorzy siedzą na ławce

Demencja dotyczy tylko seniorów? Zadbaj o swój mózg już teraz. Sprawdź, co radzi lekarka Magdalena Jutrzenka

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Przepis na witaminowe koktajle usprawniające pracę mózgu

Masz problemy z koncentracją? Łatwo wpadasz w złość? Zastanów się, czy wystarczająco dużo pijesz. Wody oczywiście!

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Ta dieta usprawnia mózg

Ta dieta usprawnia mózg

Cukier jak narkotyk

Cukier jak narkotyk

Mózg chce pić!

Mózg potrzebuje nawodnienia

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację

Dieta na dobrą pamięć i koncentrację. Stek z tuńczyka i sałatka szpinakowo-truskawkowa

Jedzenie dobre dla mózgu

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?