Przejdź do treści

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
W Tłusty Czwartek spróbujcie przepisu na pączki nietłuściochy. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Pączka w tłusty czwartek zjeść trzeba i kropka. Wiadomo. Ale kto powiedział, że musi to być kaloryczny pąk smażony na głębokim tłuszczu? Oto przepis na pączki pieczone. Lżejsze, zdrowsze i smaczniejsze niż smażeni koledzy.

Tłusty czwartek to prawdziwy czas próby dla osób będących na diecie: zewsząd atakują lśniące lukrem, wypełnione konfiturą, budyniem, czekoladą, chrupiące, tłuste pączki. Wyjścia z takiej sytuacji są dwa: albo nie opuszczać domu, by nie narażać się na słodką pokusę, albo zapewnić sobie lżejszy, mniej kaloryczny zamiennik. My stawiamy na tę drugą opcję, więc podsuwamy wam przepis na pączki pieczone. Bo pączki można upiec! Nadziane ulubioną marmoladą, oprószone cukrem pudrem, mogą stanowić godnego zastępcę klasycznych pączków, mają od nich o wiele mniej kalorii, a do tego nie zawierają żadnych ulepszaczy, jakie można znaleźć w kupnych słodkościach. Więc zamiast z samego rana w tłusty czwartek ustawiać się w ogonku do cukierni, wykorzystajcie nasz przepis na pączki i upieczcie je sobie sami!

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą

Przepis na pączki pieczone ‒ z marmoladą różaną
(proporcje na 1 blachę)

przepis na paczki tlusty czwartek

Przepis na pączki pieczone. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Pączki pieczone ‒ składniki

– 250 g mąki pszennej
– 50 g drobnego cukru
– 2 żółtka
– 150 ml ciepłego mleka
– 50 g stopionego i ostudzonego masła
– szczypta soli
– 4 g suszonych drożdży

Pączki pieczone ‒ składniki na nadzienie

– ulubiona marmolada lub konfitura (polecamy różaną), najlepiej domowa
– cukier puder do oprószenia 

Pączki pieczone ‒ przygotowanie

W robocie kuchennym ucieramy żółtka z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy mąkę, mleko, drożdże i sól, a następnie wyrabiamy przez mniej więcej 5 minut (najlepiej robić to w robocie, końcówką do ciasta drożdżowego). Po tym czasie dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, trwa to kilka minut.

Ciasto na pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1‒1,5 godziny (powinno niemal podwoić swą objętość). Wyrośnięte wykładamy na posypaną mąką stolnicę, nie rozwałkowujemy, lecz delikatnie wygładzamy jego powierzchnię. Szklanką wycinamy kółka, na środek każdego z nich dajemy łyżeczkę marmolady i sklejamy brzegi ciasta. Pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w znacznych odstępach (sklejeniem do spodu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C, a gdy pączki wyrosną, pieczemy je około 15 minut, uważając, by ich nie przypalić. Przed podaniem można (ale nie trzeba) posypać cukrem pudrem. I co, nie taki tłusty ten tłusty czwartek?


Ania Włodarczyk na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?