Przejdź do treści

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Nie ma chyba nikogo, kto nie kochałby krupnika. To zupa do zadań specjalnych – obniża poziom złego cholesterolu, zawiera witaminę PP, a do tego jest prosta, pożywna i wcale nie musi być tradycyjna. Poznaj przepisy na krupnik w nowej, światowej odsłonie.

Tradycyjny krupnik każdy z nas zna doskonale. Gęsty, sycący, o niezapomnianym zapachu. Był bohaterem barów mlecznych i stołówek szkolnych – kultową wręcz zupą Peerelu. Ostatnimi czasy zauważyłam, że krupnikowy fanklub jakby delikatnie przycichł. A ja, jako wieloletnia fanka, nie pozwolę zepchnąć mojej ulubionej zupy z piedestału. Bo stary dobry krupnik zasługuje na lifting! Kasza jęczmienna – podstawowy składnik krupniku – zawiera mnóstwo witaminy PP, która odpowiada za kondycję skóry, a także uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek i reguluje poziom cholesterolu we krwi. W kaszy jęczmiennej znajdziemy także witaminy z grupy B, żelazo i potas. I przede wszystkim rozpuszczalny błonnik, który jest nieoceniony w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

Krupnik więc jeść warto, a żeby nie było nudno, można go modyfikować na tysiąc sposobów, wykorzystując ulubione zioła, przyprawy i warzywa. Oto trzy nowe odmiany tej zdrowej zupy – będziemy je gotować „na sucho”, wody dodamy na końcu, by wydobyć ze składników wszystkie substancje odżywcze. Krupnik razy trzy – wszystkie wersje pyszne!Nie ma chyba nikogo, kto nie kochałby krupnika. To zupa do zadań specjalnych – obniża poziom złego cholesterolu, zawiera witaminę PP, a do tego jest prosta, pożywna i wcale nie musi być tradycyjna. Poznaj przepisy na krupnik w nowej, światowej odsłonie.

Tradycyjny krupnik każdy z nas zna doskonale. Gęsty, sycący, o niezapomnianym zapachu. Był bohaterem barów mlecznych i stołówek szkolnych – kultową wręcz zupą Peerelu. Ostatnimi czasy zauważyłam, że krupnikowy fanklub jakby delikatnie przycichł. A ja, jako wieloletnia fanka, nie pozwolę zepchnąć mojej ulubionej zupy z piedestału. Bo stary dobry krupnik zasługuje na lifting! Kasza jęczmienna – podstawowy składnik krupniku – zawiera mnóstwo witaminy PP, która odpowiada za kondycję skóry, a także uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek i reguluje poziom cholesterolu we krwi. W kaszy jęczmiennej znajdziemy także witaminy z grupy B, żelazo i potas. I przede wszystkim rozpuszczalny błonnik, który jest nieoceniony w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

Krupnik więc jeść warto, a żeby nie było nudno, można go modyfikować na tysiąc sposobów, wykorzystując ulubione zioła, przyprawy i warzywa. Oto trzy nowe odmiany tej zdrowej zupy – będziemy je gotować „na sucho”, wody dodamy na końcu, by wydobyć ze składników wszystkie substancje odżywcze. Krupnik razy trzy – wszystkie wersje pyszne!

Krupnik śniadaniowy – z batatem, miętą i bazylią

iStock

– 2 ząbki czosnku
– szczypta czarnego pieprzu, oregano i majeranku
– szczypta soli
– szczypta poszatkowanej natki pietruszki
– szczypta kozieradki
– kilka liści świeżej bazylii
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 średni batat
– 2 łyżki oliwy
– 5 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
– garść pokrojonej świeżej mięty
– woda

Czosnek obierz, pokrój i wrzuć do garnka z grubym dnem. Podgrzewaj na niedużym ogniu. Dodawaj kolejne składniki, mieszając. Dopiero na samym końcu dolej wody i gotuj do miękkości warzyw. Gotowanie „na sucho” wydobywa z warzyw i przypraw pełnię smaku. Taki krupnik będzie idealny na pożywne śniadanie.

Krupnik pachnący świeżą kolendrą, z limonką i mlekiem kokosowym

Kocham krupnik

– czosnek
– pieprz
– szczypta lubczyku
– 1/2 łyżeczki suszonych owoców kolendry
– sól
– 2 plasterki limonki ze skórką
– szczypta kozieradki
– marchewka
– pietruszka
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– szklanka mleka kokosowego razem ze śmietanką
– 5 łyżek kaszy jęczmiennej
– szczypta chili
– łyżka sosu sojowego tamari
– woda

Czosnek, przyprawy i pokrojone plasterki limonki podsmaż w garnku z olejem kokosowym. Dorzuć pokrojone warzywa, kaszę i smaż dalej, mieszając. Po około 5 minutach dolej szklankę mleka kokosowego, dosyp chili, dodaj sos sojowy i wodę. Gotuj około 20–30 minut na niewielkim ogniu. Serwuj ze świeżą zieloną kolendrą. Pachnący krupnik gotowy!

Krupnik włoski – z zielonym ogórkiem i czarną oliwką

Kocham krupnik

– czosnek
– pieprz
– szczypta cząbru
– sól
– pokrojona natka pietruszki
– garstka świeżego oregano
– 6 czarnych oliwek
– marchewka
– pietruszka
– 3 zielone ogórki gruntowe starte ze skórką
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 5 łyżek kaszy jęczmiennej
– szczypta majeranku
– woda

Wszystkie składniki wrzucaj po kolei do garnka, pamiętając o mieszaniu. Gotuj bez pokrywki, aż warzywa zmiękną. Do tej wersji można jeszcze dodać pokrojone ziemniaki. Krupnik w wersji włoskiej smakuje wyjątkowo!

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl; znajdziesz ją także na fb.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?