3 min.
Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie Istock.com
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
To zupa do zadań specjalnych – obniża poziom złego cholesterolu, zawiera witaminę PP, a do tego jest prosta, pożywna i wcale nie musi być tradycyjna. Poznaj przepisy na krupnik w nowej, światowej odsłonie.
Tradycyjny krupnik każdy z nas zna doskonale. Gęsty, sycący, o niezapomnianym zapachu. Był bohaterem barów mlecznych i stołówek szkolnych – kultową wręcz zupą Peerelu. Ostatnimi czasy zauważyłam, że krupnikowy fanklub jakby delikatnie przycichł. A ja, jako wieloletnia fanka, nie pozwolę zepchnąć mojej ulubionej zupy z piedestału. Bo stary dobry krupnik zasługuje na lifting! Kasza jęczmienna – podstawowy składnik krupniku – zawiera mnóstwo witaminy PP, która odpowiada za kondycję skóry, a także uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek i reguluje poziom cholesterolu we krwi. W kaszy jęczmiennej znajdziemy także witaminy z grupy B, żelazo i potas. I przede wszystkim rozpuszczalny błonnik, który jest nieoceniony w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Krupnik więc jeść warto, a żeby nie było nudno, można go modyfikować na tysiąc sposobów, wykorzystując ulubione zioła, przyprawy i warzywa. Oto trzy nowe odmiany tej zdrowej zupy – będziemy je gotować „na sucho”, wody dodamy na końcu, by wydobyć ze składników wszystkie substancje odżywcze. Krupnik razy trzy – wszystkie wersje pyszne!
Spis treści
Krupnik śniadaniowy – z batatem, miętą i bazylią

iStock
Składniki:
– 2 ząbki czosnku,
– szczypta czarnego pieprzu, oregano i majeranku,
– szczypta soli,
– szczypta poszatkowanej natki pietruszki,
– szczypta kozieradki,
– kilka liści świeżej bazylii,
– 1 marchewka
– 1 pietruszka,
– 1 średni batat,
– 2 łyżki oliwy,
– 5 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej,
– garść pokrojonej świeżej mięty,
– woda.
Przygotowanie:
Czosnek obierz, pokrój i wrzuć do garnka z grubym dnem. Podgrzewaj na niedużym ogniu. Dodawaj kolejne składniki, mieszając. Dopiero na samym końcu dolej wody i gotuj do miękkości warzyw. Gotowanie „na sucho” wydobywa z warzyw i przypraw pełnię smaku. Taki krupnik będzie idealny na pożywne śniadanie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Krupnik pachnący świeżą kolendrą, z limonką i mlekiem kokosowym
Składniki:
– czosnek,
– pieprz,
– szczypta lubczyku
– 1/2 łyżeczki suszonych owoców kolendry,
– sól,
– 2 plasterki limonki ze skórką,
– szczypta kozieradki,
– marchewka,
– pietruszka,
– 1 łyżeczka oleju kokosowego,
– szklanka mleka kokosowego razem ze śmietanką,
– 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
– szczypta chili,
– łyżka sosu sojowego tamari,
– woda.
Przygotowanie:
Czosnek, przyprawy i pokrojone plasterki limonki podsmaż w garnku z olejem kokosowym. Dorzuć pokrojone warzywa, kaszę i smaż dalej, mieszając. Po około 5 minutach dolej szklankę mleka kokosowego, dosyp chili, dodaj sos sojowy i wodę. Gotuj około 20–30 minut na niewielkim ogniu. Serwuj ze świeżą zieloną kolendrą. Pachnący krupnik gotowy!
Krupnik włoski – z zielonym ogórkiem i czarną oliwką
Składniki:
– czosnek,
– pieprz,
– szczypta cząbru,
– sól,
– pokrojona natka pietruszki,
– garstka świeżego oregano,
– 6 czarnych oliwek,
– marchewka,
– pietruszka,
– 3 zielone ogórki gruntowe starte ze skórką,
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
– szczypta majeranku,
– woda.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucaj po kolei do garnka, pamiętając o mieszaniu. Gotuj bez pokrywki, aż warzywa zmiękną. Do tej wersji można jeszcze dodać pokrojone ziemniaki. Krupnik w wersji włoskiej smakuje wyjątkowo!
Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl; znajdziesz ją także na fb.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022