Przejdź do treści

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Keks to nic innego jak wypełnione bakaliami ciasto ucierane, pełne masła i cukru. Zdawałoby się – owoc zakazany. Pokażemy wam, jak je przygotować, stosując zdrowsze zamienniki.

No dobrze, zacznijmy od masła. Wiedzieliście, że z powodzeniem mogą zastąpić je… banany? Wybierzcie te dojrzałe, na których skórce widać już charakterystyczne ciemne kropeczki. Te wspaniałe owoce nie tylko nadadzą masie odpowiednią konsystencję i przyjemny smak, ale spełnią też drugie zadanie specjalne. Dzięki nim ciasto stanie się słodsze, a co za tym idzie, do osiągnięcia efektu będziemy potrzebowali już tylko symbolicznej ilości miodu i nierafinowanego cukru trzcinowego. Problem dużej ilości tłuszczu i cukru rozwiązany za jednym zamachem!

 

A co z nadzieniem? Przecież sklepowe, suszone owoce aż się lepią, są siarkowane, a o paczkowanych skórkach kandyzowanych strach wspominać… Na to też znamy sposób!

Na koniec to, z czym problem ma najwięcej osób: mąka. Niestety, nie każdy efekt da się uzyskać, stosując mieszanki bezglutenowe. Można natomiast szukać zdrowszych zamienników białej mąki pszennej. W tym przypadku na ratunek spieszy orkisz. Co prawda jest to odmiana pszenicy, jednak nie przeszła na przestrzeni czasu aż tak drastycznych modyfikacji jak jej popularna i tańsza w uprawie siostra. Dzięki temu mąka orkiszowa łatwiej się trawi, a gluten w niej zawarty jest dla nas dużo lepiej przyswajalny. Ma ona też o wiele więcej białka i cenny dla włosów i paznokci kwas krzemowy.

Robimy najzdrowszy keks z możliwych!

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Zdjęcie: Aga Piątkowska

Kandyzowane skórki cytrusowe:

– skórka z 1 pomarańczy
– skórki z 2 cytryn
– 6 łyżek wody
– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 łyżki miodu

Bakalie:

– 110 g suszonej żurawiny
– 125 g rodzynek
– 120 g suszonych moreli
– 70 g suszonych daktyli lub fig
– sok z 1 pomarańczy

Ciasto:

– 100 g masła w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 200 g dojrzałych bananów, ważonych bez skóry
– 2 łyżki miodu
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 4 jajka w temperaturze pokojowej
– 300 g mąki orkiszowej jasnej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dekoracja:

– 1 łyżka miodu
– garść pokruszonych płatków migdałowych 

Przed obraniem cytrusy powinny zostać dokładnie umyte i wyszorowane, chyba że mamy pewność, że nie były woskowane. Ostrym nożem, dociskając mocno skórki do deski, usuwamy całe albedo. W dwóch garnkach podgrzewamy wodę, w każdym z nich gotujemy przez 5 minut osobno skórki z cytryn, osobno z pomarańczy. Odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy kolejne 5 minut. Ostudzone kroimy w drobną kosteczkę. Ponownie w dwóch rondelkach podgrzewamy po 3 łyżki wody, po łyżce cukru i łyżce miodu, mieszamy. Utrzymujemy ledwo tlący się ogień i nie zwiększamy go aż do końca gotowania. Gdy cukier się rozpuści, dorzucamy do każdego rondla skórki z danego owocu. Dusimy pod przykryciem przez 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając. Skórki będą gotowe, gdy staną się półprzezroczyste.

Bakalie zalewamy na 15 minut wrzątkiem, po czym przecedzamy i przepłukujemy. Zagotowujemy sok z pomarańczy, odstawiamy z ognia i dorzucamy owoce. Zostawiamy na godzinę, by wchłonęły sok. Od czasu do czasu mieszamy. Gotowe siekamy i mieszamy z kandyzowanymi skórkami cytrusowymi.

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Keksówkę natłuszczamy, oprószamy odrobiną mąki.

Masło ubijamy na puszystą, jasną masę, nadal mieszając, dodajemy cukier. Banany blendujemy na jak najgładszą papkę wraz z miodem i ziarenkami wanilii. Dodajemy do masy maślanej, miksujemy. Nie przerywając, wbijamy po jednym jajku. Dodajemy bakalie ze skórkami, dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę wraz z sodą, miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy 55‒65 minut, zależnie od głębokości formy. Gotowość do wyjęcia sprawdzamy metodą suchego patyczka. Keks studzimy na kratce, kroimy dopiero wtedy, gdy wystygnie. Dekorujemy strużką miodu i kruszonymi płatkami migdałowymi.

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami