Przejdź do treści

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?
Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Cukier waniliowy jest nieodzownym składnikiem wypieków, ciasteczek, budyniów i wielu innych deserów. Jednak to, co zwykle wrzucamy w sklepie do koszyka, nie jest cukrem waniliowym tylko wanilinowym. Różnica? Całkiem spora.

Cukier waniliowy a winilinowy

Cukier waniliowy zawiera naturalny aromat pochodzący ze strąków wanilii, egzotycznej rośliny z rodziny storczykowatych. Natomiast, cukier wanilinowy to związek chemiczny, który może wywołać podrażnienia skóry i egzemę. Wanilina to tzw. aromat identyczny z naturalnym. Pod tym kryptonimem występuje w jogurtach i gotowych deserach. Syntetycznej waniliny używa się też do produkcji papierosów, dzięki czemu początkujący palacze szybciej się uzależniają, a osoby niepalące łatwiej tolerują dym papierosowy z aromatem wanilii.

Wanilia jest jednym z najpopularniejszych smaków i zapachów na świecie. Waniliowy zapach pobudza, usuwa zmęczenie i senność, działa antydepresyjnie i jest afrodyzjakiem.

Wanilina została dopuszczona do obrotu w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Jest znacznie tańszym zamiennikiem prawdziwej wanilii. Jednak jeśli mamy ochotę na cukier waniliowy, a nie wanilinowy, nie musimy kupować kilkakrotnie droższego cukru z dodatkiem naturalnej wanilii, ale możemy go samodzielnie zrobić w domu w bardzo prosty sposób.

Przepis na domowy cukier waniliowy

Składniki:

0,5 kg cukru

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Do słoika lub innego szczelnego pojemnika wsypujemy pół kilograma cukru (biały cukier możemy zastąpić brązowym demerara). Laskę wanilii przecinamy nożem wzdłuż na pół. Wszystkie nasionka, które zostały na nożu, delikatnie zeskrobujemy do słoika. Teraz wystarczy zamknąć słoik i dobrze nim potrząsnąć. Już po tygodniu otrzymamy prawdziwy cukier waniliowy (im dłużej będziemy trzymać wanilię w słoiku z cukrem, tym waniliowy aromat będzie bardziej intensywny).

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Podatek cukrowy od 2021 r. Co to znaczy dla każdego z nas (i dla naszego zdrowia)?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – dieta, ile trwa. Co na wątrobę?

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Rozlany miód na talerzu

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

cukier

Zamienniki cukru. Które wybierać? Dietetyczka wyjaśnia

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

Uwielbiasz słodycze? Przyda ci się krótki poradnik dla słodyczoholików

Zamiana cukrów – sposób na zdrowsze serce

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…

Napoje - słodkie zło

Napoje – słodkie zło

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie