2 min.
Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii? Istock.com
12.08.2022
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Cukier waniliowy jest nieodzownym składnikiem wypieków, ciasteczek, budyniów i wielu innych deserów. Jednak to, co zwykle wrzucamy w sklepie do koszyka, nie jest cukrem waniliowym tylko wanilinowym. Różnica? Całkiem spora.
Cukier waniliowy a winilinowy
Cukier waniliowy zawiera naturalny aromat pochodzący ze strąków wanilii, egzotycznej rośliny z rodziny storczykowatych. Natomiast, cukier wanilinowy to związek chemiczny, który może wywołać podrażnienia skóry i egzemę. Wanilina to tzw. aromat identyczny z naturalnym. Pod tym kryptonimem występuje w jogurtach i gotowych deserach. Syntetycznej waniliny używa się też do produkcji papierosów, dzięki czemu początkujący palacze szybciej się uzależniają, a osoby niepalące łatwiej tolerują dym papierosowy z aromatem wanilii.
Wanilia jest jednym z najpopularniejszych smaków i zapachów na świecie. Waniliowy zapach pobudza, usuwa zmęczenie i senność, działa antydepresyjnie i jest afrodyzjakiem.
Wanilina została dopuszczona do obrotu w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Jest znacznie tańszym zamiennikiem prawdziwej wanilii. Jednak jeśli mamy ochotę na cukier waniliowy, a nie wanilinowy, nie musimy kupować kilkakrotnie droższego cukru z dodatkiem naturalnej wanilii, ale możemy go samodzielnie zrobić w domu w bardzo prosty sposób.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przepis na domowy cukier waniliowy
Składniki:
0,5 kg cukru
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Do słoika lub innego szczelnego pojemnika wsypujemy pół kilograma cukru (biały cukier możemy zastąpić brązowym demerara). Laskę wanilii przecinamy nożem wzdłuż na pół. Wszystkie nasionka, które zostały na nożu, delikatnie zeskrobujemy do słoika. Teraz wystarczy zamknąć słoik i dobrze nim potrząsnąć. Już po tygodniu otrzymamy prawdziwy cukier waniliowy (im dłużej będziemy trzymać wanilię w słoiku z cukrem, tym waniliowy aromat będzie bardziej intensywny).
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022