Przejdź do treści

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Kiszony kalafior
Jak kisić kalafior?Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Na tapetę bierzemy kiszony kalafior! I to razem z liśćmi. Po co? Ukiszone produkty zyskują na wartości odżywczej, wzmacniają odporność, działają jak naturalne antybiotyki, dobrze wpływają na pracę jelit i przyspieszają przemianę materii.

Kiszony kalafor – jak go podawać?

Nie powinno jeść się ich bez ograniczeń, ponieważ kiszonki w wyniku fermentacji zyskują więcej soli. Jednak warto sięgać po nie regularnie. A znudzić się nimi nie sposób, bo ukisić możemy wiele roślin. My postanowiliśmy sprawdzić, jak będzie smakował kiszony kalafior. Nie byłoby w tym może nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że wykorzystaliśmy go w całości, razem z liśćmi. Nic się nie zmarnuje. Efekt jest lepszy niż mogliśmy się spodziewać. Kalafior razem z liśćmi możesz jeść solo, w sałacie, daniu jednogarnkowym albo dodać go do zupy.

Kiszone cytryny

Jakie wartości odżywcze ma kiszony kalafior?

Kiszony kalafior poleca się osobom, które zmagają się z reumatyzmem, chorobami wątroby, żołądka i jelit. Oprócz tego ma działanie przeciwnowotworowe. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny – to dobra wiadomość dla cukrzyków i osób będących na diecie redukcyjnej. Jest bogaty w witaminę A, C, K, E i kwas foliowy. Zawiera żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor. Kolejna dobra wiadomość jest taka, iż kalafior ma właściwości odmładzające i upiększające. To pewnie dlatego, że regularne jego spożywanie ma dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Czy kiszony kalafior jest zdrowy? Czytając listę jego zalet, odpowiedź jest jedna – „tak”.

Kiszony kalafior – przepis

Składniki, których potrzebujemy, aby ukisić kalafiora:

  • 1 mały kalafior razem z liśćmi
  • ok. 300 ml wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki koperku
  • 1/3 łyżeczki szałwii

Kiszony kalafior – przygotowanie

Kiszenie kalafiora warto rozpocząć od podprażenia przypraw na patelni. Następnie umyj kalafior i pokrój go w niewielkie kawałki.

Zdjęcie: masz.talerz

Czosnek obierz i lekko rozgnieć. Sól rozpuść w podgrzanej wodzie. Na dno dokładnie umytego i wyparzonego słoika wsyp przyprawy.

przepis-na-kiszonego-kalafiora

Zdjęcie: masz.talerz

Następnie włóż kalafior do słoika.

kiszony-kalafior

Zdjęcie: masz.talerz

W słoiku powinno być ciasno. Całość zalej wodą.

przepis-kiszony-kalafior

Zdjęcie: masz.talerz

Odstaw na 14 dni. Po tym czasie kiszony kalafior będzie gotowy. Jedz na surowo, dodawaj do zupy, sałatek albo dań jednogarnkowych.

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6209736/

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze