3 min.
Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Jak kisić kalafior?Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Na tapetę bierzemy kiszony kalafior! I to razem z liśćmi. Po co? Ukiszone produkty zyskują na wartości odżywczej, wzmacniają odporność, działają jak naturalne antybiotyki, dobrze wpływają na pracę jelit i przyspieszają przemianę materii.
Spis treści
Kiszony kalafor – jak go podawać?
Nie powinno jeść się ich bez ograniczeń, ponieważ kiszonki w wyniku fermentacji zyskują więcej soli. Jednak warto sięgać po nie regularnie. A znudzić się nimi nie sposób, bo ukisić możemy wiele roślin. My postanowiliśmy sprawdzić, jak będzie smakował kiszony kalafior. Nie byłoby w tym może nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że wykorzystaliśmy go w całości, razem z liśćmi. Nic się nie zmarnuje. Efekt jest lepszy niż mogliśmy się spodziewać. Kalafior razem z liśćmi możesz jeść solo, w sałacie, daniu jednogarnkowym albo dodać go do zupy.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jakie wartości odżywcze ma kiszony kalafior?
Kiszony kalafior poleca się osobom, które zmagają się z reumatyzmem, chorobami wątroby, żołądka i jelit. Oprócz tego ma działanie przeciwnowotworowe. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny – to dobra wiadomość dla cukrzyków i osób będących na diecie redukcyjnej. Jest bogaty w witaminę A, C, K, E i kwas foliowy. Zawiera żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor. Kolejna dobra wiadomość jest taka, iż kalafior ma właściwości odmładzające i upiększające. To pewnie dlatego, że regularne jego spożywanie ma dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Czy kiszony kalafior jest zdrowy? Czytając listę jego zalet, odpowiedź jest jedna – „tak”.
Kiszony kalafior – przepis
Składniki, których potrzebujemy, aby ukisić kalafiora:
- 1 mały kalafior razem z liśćmi
- ok. 300 ml wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli himalajskiej
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki kolendry
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- pół łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki koperku
- 1/3 łyżeczki szałwii
Kiszony kalafior – przygotowanie
Kiszenie kalafiora warto rozpocząć od podprażenia przypraw na patelni. Następnie umyj kalafior i pokrój go w niewielkie kawałki.
Zdjęcie: masz.talerz
Czosnek obierz i lekko rozgnieć. Sól rozpuść w podgrzanej wodzie. Na dno dokładnie umytego i wyparzonego słoika wsyp przyprawy.
Zdjęcie: masz.talerz
Następnie włóż kalafior do słoika.
Zdjęcie: masz.talerz
W słoiku powinno być ciasno. Całość zalej wodą.
Zdjęcie: masz.talerz
Odstaw na 14 dni. Po tym czasie kiszony kalafior będzie gotowy. Jedz na surowo, dodawaj do zupy, sałatek albo dań jednogarnkowych.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6209736/
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Zobacz także
Poleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022