Przejdź do treści

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Jajka zawsze umilają nam poranki w leniwe weekendy. A gdy nadchodzi Wielkanoc, wkraczają na stół w wersji faszerowanej. Oto nasza wariacja na ten temat.

Ulubioną wersję przyrządzania jajek ma chyba każdy. My od święta lubimy się skusić na klasykę gatunku, czyli z majonezem i pachnącym szczypiorkiem, ale też z salsą z limonki i awokado czy pomidorami suszonymi i czarnymi oliwkami. Stale też na wielkanocnym stole pojawiają się jajka ugotowane, które przekrajamy wzdłuż ze skorupkami, następnie wyjmujemy środek, który mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i świeżą pietruszką. Następnie wypełnione masą połówki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni. To smak naszego dzieciństwa, do którego niezmiennie wracamy.

Zawsze jednak pojawia się chęć spróbowania czegoś nowego. I tak w tym roku, obok tradycyjnych pozycji, zaproponujemy jajka faszerowane francuskim aioli (to gęsty sos na bazie oliwy, który smakuje jak czosnkowy majonez), doprawione papryką wędzoną i posypane podsmażoną, chrupiącą, pikantną hiszpańską kiełbasą chorizo. Całość doprawimy świeżym szczypiorkiem.

Przepis na jajka faszerowane aioli i chorizo

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki:

– 8 jajek
– 3 łyżki domowego aioli
– 1 łyżka soku z cytryny
– skórka starta z połowy cytryny
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
– 2 łyżeczki oleju
– 30 g kiełbasy chorizo

Domowy sos aioli:

– 1 żółtko
– ¼ szklanki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli
– pieprz

Jajka - wielkanoc

Przygotowanie

Przygotuj domowy sos aioli. Utrzyj w moździerzu na pastę czosnek wraz ze szczyptą soli. W misce umieść żółtko, pastę czosnkową i sok z cytryny. Utrzyj trzepaczką lub mikserem. Następnie stopniowo dodaj oliwę, po jednej łyżce, nieustannie miksując (dzięki temu sos nie zważy się). Na koniec dopraw pieprzem. Posiekaj drobno chorizo i usmaż na patelni, tak aby było chrupiące.

Jajka ugotuj na twardo – włóż do zimnej wody i gotuj przez 8 minut od momentu zagotowania wody. Nie gotuj nigdy jajek dłużej – będą miały szarą obwódkę. Zalej zimną wodą i odstaw do ostudzenia. Jajka obierz i przekrój w poprzek. Wydrąż żółtka i zmiksuj z aioli, oliwą, sokiem i skórką z cytryny, papryką wędzoną oraz łyżką oleju. Możesz też dodać tłuszcz wytopiony z kiełbaski. Dopraw solą i pieprzem.

W jajkach w razie konieczności utnij końcówki, tak żeby można było je postawić. Faszeruj masą, posyp chorizo i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.


Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?