Przejdź do treści

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Jajka zawsze umilają nam poranki w leniwe weekendy. A gdy nadchodzi Wielkanoc, wkraczają na stół w wersji faszerowanej. Oto nasza wariacja na ten temat.

Ulubioną wersję przyrządzania jajek ma chyba każdy. My od święta lubimy się skusić na klasykę gatunku, czyli z majonezem i pachnącym szczypiorkiem, ale też z salsą z limonki i awokado czy pomidorami suszonymi i czarnymi oliwkami. Stale też na wielkanocnym stole pojawiają się jajka ugotowane, które przekrajamy wzdłuż ze skorupkami, następnie wyjmujemy środek, który mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i świeżą pietruszką. Następnie wypełnione masą połówki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni. To smak naszego dzieciństwa, do którego niezmiennie wracamy.

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Zawsze jednak pojawia się chęć spróbowania czegoś nowego. I tak w tym roku, obok tradycyjnych pozycji, zaproponujemy jajka faszerowane francuskim aioli (to gęsty sos na bazie oliwy, który smakuje jak czosnkowy majonez), doprawione papryką wędzoną i posypane podsmażoną, chrupiącą, pikantną hiszpańską kiełbasą chorizo. Całość doprawimy świeżym szczypiorkiem.

Przepis na jajka faszerowane aioli i chorizo

faszerowane jajka na wielkanoc

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki:

– 8 jajek
– 3 łyżki domowego aioli
– 1 łyżka soku z cytryny
– skórka starta z połowy cytryny
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
– 2 łyżeczki oleju
– 30 g kiełbasy chorizo

Domowy sos aioli:

– 1 żółtko
– ¼ szklanki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli
– pieprz

Jajka - wielkanoc

Przygotowanie

Przygotuj domowy sos aioli. Utrzyj w moździerzu na pastę czosnek wraz ze szczyptą soli. W misce umieść żółtko, pastę czosnkową i sok z cytryny. Utrzyj trzepaczką lub mikserem. Następnie stopniowo dodaj oliwę, po jednej łyżce, nieustannie miksując (dzięki temu sos nie zważy się). Na koniec dopraw pieprzem. Posiekaj drobno chorizo i usmaż na patelni, tak aby było chrupiące.

Jajka ugotuj na twardo – włóż do zimnej wody i gotuj przez 8 minut od momentu zagotowania wody. Nie gotuj nigdy jajek dłużej – będą miały szarą obwódkę. Zalej zimną wodą i odstaw do ostudzenia. Jajka obierz i przekrój w poprzek. Wydrąż żółtka i zmiksuj z aioli, oliwą, sokiem i skórką z cytryny, papryką wędzoną oraz łyżką oleju. Możesz też dodać tłuszcz wytopiony z kiełbaski. Dopraw solą i pieprzem.

W jajkach w razie konieczności utnij końcówki, tak żeby można było je postawić. Faszeruj masą, posyp chorizo i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.


Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?