Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja
Czy można przygotować dla kogoś piękniejszy prezent? Ukryte w słoiku składniki zamienią się w pyszny, rumiany, domowy chleb. Obdarowany wyczaruje go sam!
Niebanalny prezent gwiazdkowy
By przygotować tak niebanalny prezent gwiazdkowy, potrzebujesz tylko składników z listy. Etykietkę na słoik możesz zrobić według własnego projektu, ale jeśli brakuje ci czasu, znajdź gotową i ją wydrukuj. My wiemy, jaką minę będzie miał ktoś, kto znajdzie pod choinką taki podarunek…
Chrupiący chlebuś od Mikołaja
Składniki chrupiącego chlebusia od Mikołaja
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
- 200 g mąki kukurydzianej,
- 1/5 łyżki soli,
- 1 łyżeczka drożdży suszonych,
- 5 łyżek czarnuszki,
- 1 łyżka kminku całego,
- 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu,
- 80 g orzechów.
Przygotowanie chrupiącego chlebusia od Mikołaja
Przygotuj litrowy słoik i naszykuj potrzebne składniki.
Wrzuć do słoika wszystkie składniki.
Dodaj etykietę i gotowe!
Ślinka ci cieknie na samą myśl o takim chlebie? Upiecz go także dla siebie!
W misce wymieszaj wszystkie składniki z letnią, przegotowaną wodą (550 ml). Odstaw na 16 godzin pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto przełóż do keksówki albo żeliwnego garnka na godzinę. Piecz chleb pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 230 stopni. Zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyciągnij chleb z piekarnika i po 15 minutach wyjmij go z naczynia. Odstaw do wystudzenia.
Smacznego!
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
się ten artykuł?