Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!
Uwaga – ten deser uzależnia. Jeżeli nagle nachodzi cię ochota na coś słodkiego, a masz pod ręką jabłka i gorzką czekoladę, to pyszny duet jest prawie gotowy! Ten deser przygotowuje się szybciej, niż myślisz. Wystarczy, że pokroisz jabłka i rozpuścisz czekoladę.
Głównym składnikiem przepisu są jabłka. Nie chcemy wzbogacać ich smaku dodatkowymi substancjami słodzącymi, dlatego warto wybrać ich słodką odmianę. Nie zapomnij też, aby użyć czekolady o jak najwyższej zawartości kakao.
Bohater deseru zawiera mnóstwo błonnika. Reguluje poziom złego cholesterolu oraz doskonale sprawdza się w diecie redukcyjnej. Jabłka zmniejszają łaknienie, wypełniają żołądek i regulują pracę jelit. Oczyszczają i wzmacniają organizm. Poprawiają wygląd skóry. Są bogate w witaminę C, A, E, B3 i B6. Zawierają potas, fosfor i żelazo.
Jabłka na patyku – składniki:
– dwa jabłka
– jedna tabliczka gorzkiej czekolady
– pół garści ulubionych orzechów
– 1-2 łyżki nasion chia
– 2 łyżki płatków kokosowych
– 1-2 łyżki suszonej żurawiny
– 1 łyżka oleju kokosowego
– kilka suszonych moreli
Jabłka na patyku – przygotowanie:
Orzechy i morele posiekaj. Jabłka umyj i pokrój na grubsze plastry.
Zdjęcie: masz.talerz
Wbij patyczki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Jabłka zanurz w czekoladzie i odłóż na papier do pieczenia.
Zdjęcie: masz.talerz
Posyp dodatkami.
Zdjęcie: masz.talerz
Wstaw do zamrażarki na 15-20 minut. Przechowuj w lodówce.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
5 produktów dobrych dla wątroby. Idealne, żeby skomponować z nich wiosenne posiłki!
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?