Przejdź do treści

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Tekst o smacznym i zdrowym deserze z jabłkami. Na zdjęciu: Jabłka pokrojone na plastry na marmurowej desce - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Uwaga – ten deser uzależnia. Jeżeli nagle nachodzi cię ochota na coś słodkiego, a masz pod ręką jabłka i gorzką czekoladę, to pyszny duet jest prawie gotowy! Ten deser przygotowuje się szybciej, niż myślisz. Wystarczy, że pokroisz jabłka i rozpuścisz czekoladę.

Głównym składnikiem przepisu są jabłka. Nie chcemy wzbogacać ich smaku dodatkowymi substancjami słodzącymi, dlatego warto wybrać ich słodką odmianę. Nie zapomnij też, aby użyć czekolady o jak najwyższej zawartości kakao.

Bohater deseru zawiera mnóstwo błonnika. Reguluje poziom złego cholesterolu oraz doskonale sprawdza się w diecie redukcyjnej. Jabłka zmniejszają łaknienie, wypełniają żołądek i regulują pracę jelit. Oczyszczają i wzmacniają organizm. Poprawiają wygląd skóry. Są bogate w witaminę C, A, E, B3 i B6. Zawierają potas, fosfor i żelazo.

Jabłka na patyku – składniki:

– dwa jabłka
– jedna tabliczka gorzkiej czekolady
– pół garści ulubionych orzechów
– 1-2 łyżki nasion chia
– 2 łyżki płatków kokosowych
– 1-2 łyżki suszonej żurawiny
– 1 łyżka oleju kokosowego
– kilka suszonych moreli

Jabłka na patyku – przygotowanie:

Orzechy i morele posiekaj. Jabłka umyj i pokrój na grubsze plastry.

Zdjęcie: masz.talerz

Wbij patyczki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Jabłka zanurz w czekoladzie i odłóż na papier do pieczenia.

przepis-na-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp dodatkami.

przepis-na-jablka-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz

Wstaw do zamrażarki na 15-20 minut. Przechowuj w lodówce.

jablka-w-czekoladzie-na-patyku

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?