Przejdź do treści

Niebezpieczeństwa kryjące się w herbacie. O czym trzeba wiedzieć? Wyjaśnia Mama Chemik

Kubek z herbatą, cytryną i łyżeczką
Niebezpieczeństwa w herbacie. O czym trzeba wiedzieć? Wyjaśnia Mama Chemik/ Pexels, fot. Lisa Fotios
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Wyobrażasz sobie siebie w czasie jesieni, siedzącą pod kocem z dobrą książką i kubkiem herbaty w ręku? W takim razie lepiej sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, zanim weźmiesz łyk tego pysznego naparu. Jakie niebezpieczeństwa czekają na nas w herbatach? Wyjaśnia Mama Chemik.

Parząc lub wybierając herbatę w sklepie warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Ostrzega o nich na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako Mama Chemik. Jak zaznacza, niebezpieczeństwa czyhają na każdym kroku.

Wiem, dużo tego i to wszystko przeraża, bo skąd niby zwykły człowiek ma wiedzieć o tych wszystkich niebezpieczeństwach, które czekają na każdym kroku? – pisze Panek.

Herbata z cytryną

Niebezpieczeństwa w herbacie – o czym trzeba wiedzieć?

Chemiczka wymienia podstawowe zasady, jakimi powinnyśmy kierować się przy wyborze herbaty.

  1. Herbata z cytryną – jeśli lubicie wrzucić sobie plasterek cytryny do kubka z herbatą, to albo wybierajcie owoce ekologiczne, albo obierajcie je ze skórki. Niestety skórki cytrusów pokryte są różnymi substancjami, których nie da się usunąć w trakcie mycia. Informacje o tych substancjach znajdziecie zawsze na kartonie, w którym owoce leżą w sklepie lub na etykiecie, gdy wybieracie te w siatce. Czasami znajduje się tam również informacja, że dane skórki są niejadalne.
  2. Cytryna + liście herbaty to również nie jest najlepsze połączenie.  Sok z cytryny powoduje, że aluminium zawarte w liściach herbaty przechodzi w rozpuszczalną formę i wypijamy je z naszą herbatą. Aluminium jest pierwiastkiem, którego powinniśmy unikać, dlatego pamiętajcie, aby dodawać cytrynę po wyjęciu z kubka torebki, zaparzacza lub po oddzieleniu liści.
  3. Niektóre torebki z herbatą wykonane są z tworzyw sztucznych lub mają ich dodatek. W momencie kiedy zalewamy je gorącą wodą, dochodzi do wydzielania mikroplastiku.
  4. Migracja ołowiu i antymonu z kubków kiepskiej jakości .

Jaką herbatę wybrać?

Aby wybrać zdrową wersję herbaty z pewnością należy zamienić ekspresowe torebki na wersję liściastą. Jeśli jednak jesteś fanką szybkich i wygodnych rozwiązań, wybieraj mądrze. Producenci coraz częściej wykonują torebki na herbatę z organicznej bawełny, a zamiast aluminiowym zszywaczem torebka jest zszyta bawełnianą nitką.

Warto także sprawdzić, czy herbata ma w swoim składzie sztuczne aromaty. Lepiej także zrezygnować z herbaty granulowanej, która wytwarzana jest mechanicznie z gorszej jakości suszu. W niej też znajdziemy najwięcej substancji, których lepiej unikać (regulatory kwasowości, sztuczne aromaty czy glukoza).

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 15 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Czarna, zielona, czerwona czy niebieska? Poznaj rodzaje herbat i ich właściwości

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Herbata z cytryną

Herbata z cytryną jest zdrowa? Kiedy pić herbatę z dodatkami?

Herbata / Drew Taylor / unsplash

Lubisz herbatę? Chemiczka tłumaczy, czego najprawdopodobniej o niej (jeszcze!) nie wiesz

Kubek gorącej herbaty

8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”

5 herbat tygodnia na pochmurne popołudnia

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?