Przejdź do treści

Niebezpieczeństwa kryjące się w herbacie. O czym trzeba wiedzieć? Wyjaśnia Mama Chemik

Kubek z herbatą, cytryną i łyżeczką
Niebezpieczeństwa w herbacie. O czym trzeba wiedzieć? Wyjaśnia Mama Chemik/ Pexels, fot. Lisa Fotios
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Wyobrażasz sobie siebie w czasie jesieni, siedzącą pod kocem z dobrą książką i kubkiem herbaty w ręku? W takim razie lepiej sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, zanim weźmiesz łyk tego pysznego naparu. Jakie niebezpieczeństwa czekają na nas w herbatach? Wyjaśnia Mama Chemik.

Parząc lub wybierając herbatę w sklepie warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Ostrzega o nich na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako Mama Chemik. Jak zaznacza, niebezpieczeństwa czyhają na każdym kroku.

Wiem, dużo tego i to wszystko przeraża, bo skąd niby zwykły człowiek ma wiedzieć o tych wszystkich niebezpieczeństwach, które czekają na każdym kroku? – pisze Panek.

Herbata z cytryną

Niebezpieczeństwa w herbacie – o czym trzeba wiedzieć?

Chemiczka wymienia podstawowe zasady, jakimi powinnyśmy kierować się przy wyborze herbaty.

  1. Herbata z cytryną – jeśli lubicie wrzucić sobie plasterek cytryny do kubka z herbatą, to albo wybierajcie owoce ekologiczne, albo obierajcie je ze skórki. Niestety skórki cytrusów pokryte są różnymi substancjami, których nie da się usunąć w trakcie mycia. Informacje o tych substancjach znajdziecie zawsze na kartonie, w którym owoce leżą w sklepie lub na etykiecie, gdy wybieracie te w siatce. Czasami znajduje się tam również informacja, że dane skórki są niejadalne.
  2. Cytryna + liście herbaty to również nie jest najlepsze połączenie.  Sok z cytryny powoduje, że aluminium zawarte w liściach herbaty przechodzi w rozpuszczalną formę i wypijamy je z naszą herbatą. Aluminium jest pierwiastkiem, którego powinniśmy unikać, dlatego pamiętajcie, aby dodawać cytrynę po wyjęciu z kubka torebki, zaparzacza lub po oddzieleniu liści.
  3. Niektóre torebki z herbatą wykonane są z tworzyw sztucznych lub mają ich dodatek. W momencie kiedy zalewamy je gorącą wodą, dochodzi do wydzielania mikroplastiku.
  4. Migracja ołowiu i antymonu z kubków kiepskiej jakości .

Jaką herbatę wybrać?

Aby wybrać zdrową wersję herbaty z pewnością należy zamienić ekspresowe torebki na wersję liściastą. Jeśli jednak jesteś fanką szybkich i wygodnych rozwiązań, wybieraj mądrze. Producenci coraz częściej wykonują torebki na herbatę z organicznej bawełny, a zamiast aluminiowym zszywaczem torebka jest zszyta bawełnianą nitką.

Warto także sprawdzić, czy herbata ma w swoim składzie sztuczne aromaty. Lepiej także zrezygnować z herbaty granulowanej, która wytwarzana jest mechanicznie z gorszej jakości suszu. W niej też znajdziemy najwięcej substancji, których lepiej unikać (regulatory kwasowości, sztuczne aromaty czy glukoza).

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 15 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

Czarna, zielona, czerwona czy niebieska? Poznaj rodzaje herbat i ich właściwości

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Herbata z cytryną

Herbata z cytryną jest zdrowa? Kiedy pić herbatę z dodatkami?

Herbata / Drew Taylor / unsplash

Lubisz herbatę? Chemiczka tłumaczy, czego najprawdopodobniej o niej (jeszcze!) nie wiesz

Kubek gorącej herbaty

8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”

5 herbat tygodnia na pochmurne popołudnia

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze, kalorie, ile jeść?

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie