Przejdź do treści

Niebezpieczeństwa kryjące się w herbacie. O czym trzeba wiedzieć? Wyjaśnia Mama Chemik

Kubek z herbatą, cytryną i łyżeczką
Niebezpieczeństwa w herbacie. O czym trzeba wiedzieć? Wyjaśnia Mama Chemik/ Pexels, fot. Lisa Fotios
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wyobrażasz sobie siebie w czasie jesieni, siedzącą pod kocem z dobrą książką i kubkiem herbaty w ręku? W takim razie lepiej sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, zanim weźmiesz łyk tego pysznego naparu. Jakie niebezpieczeństwa czekają na nas w herbatach? Wyjaśnia Mama Chemik.

Parząc lub wybierając herbatę w sklepie warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Ostrzega o nich na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako Mama Chemik. Jak zaznacza, niebezpieczeństwa czyhają na każdym kroku.

Wiem, dużo tego i to wszystko przeraża, bo skąd niby zwykły człowiek ma wiedzieć o tych wszystkich niebezpieczeństwach, które czekają na każdym kroku? – pisze Panek.

Herbata z cytryną

Niebezpieczeństwa w herbacie – o czym trzeba wiedzieć?

Chemiczka wymienia podstawowe zasady, jakimi powinnyśmy kierować się przy wyborze herbaty.

  1. Herbata z cytryną – jeśli lubicie wrzucić sobie plasterek cytryny do kubka z herbatą, to albo wybierajcie owoce ekologiczne, albo obierajcie je ze skórki. Niestety skórki cytrusów pokryte są różnymi substancjami, których nie da się usunąć w trakcie mycia. Informacje o tych substancjach znajdziecie zawsze na kartonie, w którym owoce leżą w sklepie lub na etykiecie, gdy wybieracie te w siatce. Czasami znajduje się tam również informacja, że dane skórki są niejadalne.
  2. Cytryna + liście herbaty to również nie jest najlepsze połączenie.  Sok z cytryny powoduje, że aluminium zawarte w liściach herbaty przechodzi w rozpuszczalną formę i wypijamy je z naszą herbatą. Aluminium jest pierwiastkiem, którego powinniśmy unikać, dlatego pamiętajcie, aby dodawać cytrynę po wyjęciu z kubka torebki, zaparzacza lub po oddzieleniu liści.
  3. Niektóre torebki z herbatą wykonane są z tworzyw sztucznych lub mają ich dodatek. W momencie kiedy zalewamy je gorącą wodą, dochodzi do wydzielania mikroplastiku.
  4. Migracja ołowiu i antymonu z kubków kiepskiej jakości .

Jaką herbatę wybrać?

Aby wybrać zdrową wersję herbaty z pewnością należy zamienić ekspresowe torebki na wersję liściastą. Jeśli jednak jesteś fanką szybkich i wygodnych rozwiązań, wybieraj mądrze. Producenci coraz częściej wykonują torebki na herbatę z organicznej bawełny, a zamiast aluminiowym zszywaczem torebka jest zszyta bawełnianą nitką.

Warto także sprawdzić, czy herbata ma w swoim składzie sztuczne aromaty. Lepiej także zrezygnować z herbaty granulowanej, która wytwarzana jest mechanicznie z gorszej jakości suszu. W niej też znajdziemy najwięcej substancji, których lepiej unikać (regulatory kwasowości, sztuczne aromaty czy glukoza).

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 15 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: