Przejdź do treści

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów/Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?

Oto śniadanie na medal: chrupiąca bruschetta ze świeżą rukwią wodną, smażonym, lekko ciągnącym się serem halloumi i orientalną pieczoną papryką… Sprawdź ten przepis, a będziesz do niego wracać bezustannie!

Bruschetta z halloumi i papryką – pyszna i zdrowa

Ser halloumi to biały, błyszczący, twardy ser, w którego skład wchodzi mleko owcze, kozie i krowie. Pochodzi z Grecji. Może być długo przechowywany, nie tracąc swoich właściwości. W smaku jest lekko mleczny i słony. W jego skład wchodzi woda, białko i tłuszcz. Ser ten w kuchni znajduje wiele zastosowań. Można go jeść na surowo, ale najlepiej smakuje smażony albo grillowany, ponieważ w środku się rozpuszcza, a na zewnątrz powstaje chrupiąca skórka, przy tym nie traci kształtu. Dodaje się go do sałatek, frittaty, domowej pizzy. My wykorzystamy go do bruschetty. W połączeniu z kruchą rukwią wodną i pieczoną papryką smakuje doskonale!

Papryka jest warzywem bogatym w witaminę C i beta-karoten. Oprócz tego zawiera potas i wapń. Mówi się, że papryka jest warzywem zatrzymującym młodość, ze względu na zawarte w niej polifenole, które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. Regularne jedzenie papryki pomaga obniżyć ciśnienie i chroni przed chorobami krążenia. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić to warzywo do codziennej diety? Zawarte w papryce substancje działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie, pozwalają utrzymać kondycję organizmu, poprawiają przemianę materii i wzmacniają odporność.

Rukiew wodna opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia przemianę materii, pomaga dbać o wątrobę. To niepozorne warzywo zawiera izotiocyjaniany, które hamują rozwój komórek nowotworowych i chronią przed nawrotem raka.

Sezam ze względu na wartości odżywcze mógłby zostać uznany za superfoods. Białko w sezamie ma prawie taką samą wartość jak w jajku kurzym. Oprócz tego zawiera mnóstwo cennych witamin z grupy A, E i B.

Robimy bruschettę na medal!

alt=”” width=”602″ height=”401″ />

Zdjęcie: masz.talerz

Bruschetta z halloumi i papryką – składniki (na 4 bruschetty):

– 4 kromki chleba
– 200 g sera halloumi
– pęczek rukwi wodnej
– półtorej papryki
– 2 łyżki sezamu
– pieprz do smaku
– olej do smażenia
– świeże oregano (opcjonalnie) 

Bruschetta z halloumi i papryką – przygotowanie:

Umyj i przekrój paprykę na pół. Połóż na papierze do pieczenia. Skrop olejem i dodaj szczyptę pieprzu. Piecz ok. 10-15 minut w temperaturze 250 stopni. Ser halloumi pokrój na części. Obtocz go w sezamie. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Smaż ser krótko, aż się zarumieni, przewracając go co jakiś czas. Rozgrzej patelnię grillową z jedną łyżką oleju, podsmaż pieczywo. Bruschette podawaj z rukwią wodną, pieczoną papryką, smażonym serem halloumi i świeżym oregano.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?