Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami
Walentynki i bombonierka? Trudno o bardziej banalny zestaw… No, chyba że będzie to niepowtarzalne pudełko pełne słodkości zrobionych samodzielnie. Taka alternatywa to co innego!
Proste i naturalne, domowe słodkości można przygotowywać na wiele różnych sposobów i w wielu wariantach smakowych. My proponujemy 6 przykładowych, z których do zrobienia możesz wybrać albo wszystkie, albo tylko jedną opcję, lub kilka tych, które podajemy, zmodyfikować pod osobisty gust osoby obdarowywanej i pozamieniać niektóre dodatki na inne.
Zdjęcie: Agata Deja
A jest z czego wybierać! Mięciutkie i bardzo słodkie trufle czekoladowe z nutą świeżej mięty rozpływają się w ustach, ale miętę możesz zamienić na coś innego albo nawet pominąć. Kruche gorzkie czekoladki wypełnione aromatem róży są zaskakujące i bardzo smaczne, lecz jeśli trudno ci zdobyć coś różanego, użyj startej skórki z ekologicznej pomarańczy. Soczyste trufle kokosowe na pewno zasmakują każdemu. Czekoladowe pralinki wypełnione nadzieniem orzechowym lub owocowym to gwarantowany strzał w dziesiątkę za każdym razem, gwarantujemy! Suszona śliwka wypełniona słodkim masłem migdałowym, w kruchej czekoladowej otoczce przypomina miękką galaretkę z kremem, a jest o wiele łatwiejsza do zrobienia.
Prosto, naturalnie i pysznie. Polecamy!
Trufle czekoladowe z miętą
Zdjęcie: Agata Deja
Składniki (ok. 7 sztuk):
– 100 g suszonych daktyli
– 3 płaskie łyżki kakao (15 g)
– 4 duże listki świeżej mięty
– kakao, do obtoczenia i świeże listki mięty do przybrania
Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy, wyciskamy i usuwamy pestki, jeśli jakieś są. Daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy kakao i poszarpane listki mięty i miksujemy na gładko. Następnie masę wkładamy do zamrażarki na 15 minut, po czym rolujemy z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w kakao i przybieramy listkiem mięty. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Czekoladki z różą
Zdjęcie: Agata Deja
Składniki (ok. 10 sztuk):
– 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1 łyżeczka ekologicznych, suszonych płatków róży lub kilka kropel wody różanej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a płatki róży tniemy nożyczkami lub rozrywamy na drobne kawałeczki. Dodajemy płatki róży lub różaną wodę do rozpuszczonej czekolady, mieszamy i rozlewamy do silikonowych foremek na ok. 5 mm wysokości. Wypełnione foremki wkładamy do lodówki, aż czekoladki stężeją. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Trufle kokosowe
Zdjęcie: Agata Deja
Składniki (ok. 15 sztuk):
– 100 g suszonych daktyli
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 40 g)
– 2-4 łyżki mleka kokosowego lub wody
– wiórki kokosowe do obtoczenia
Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 15 minut.
Po tym czasie dokładnie odcedzamy, wyciskamy i usuwamy pestki. Daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy wiórki, 2 łyżki mleka i miksujemy na gładko, w razie potrzeby dodajemy dodatkową porcję mleka. Następnie masę rolujemy w kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Pralinki orzechowe
Składniki (ok. 15 sztuk):
– 100-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1 łyżka niesłodzonego masła orzechowego
– 1-2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wlewamy do foremek silikonowych do 1/3 ich pojemności i obkręcamy, aby czekolada pokryła dokładnie wszystkie ścianki, można sobie w tym pomóc drugim końcem łyżeczki, rozprowadzając nim czekoladę na brzegach formy. Wkładamy wypełnioną formę do zamrażarki na 15 minut. Mieszamy masło orzechowe z syropem. Po wyjęciu formy z zamrażarki wlewamy do każdej dziurki orzechową masę na 3/4 wysokości, po czym dopełniamy każdą formę rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę, aż czekolada stwardnieje. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Pralinki owocowe
Składniki (ok. 15 sztuk):
– 100-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1-2 łyżki marmolady owocowej dobrej jakości, a najlepiej domowej (np. wiśniowo-lawendowej)
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wlewamy do foremek silikonowych do 1/3 ich pojemności i obkręcamy, aby czekolada pokryła dokładnie ścianki, można sobie w tym pomóc drugim końcem łyżeczki, rozprowadzając nim czekoladę na ściankach. Wkładamy wypełnioną formę do zamrażarki na 15 minut, następnie wlewamy do każdej dziurki odrobinę marmolady, po czym zalewamy każdą resztą czekolady. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę, aż czekolada stwardnieje. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Suszone śliwki z migdałami
Zdjęcie: Agata Deja
Składniki (15 sztuk):
– 15 suszonych śliwek bez pestek
– 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1 łyżka masła migdałowego
– 1 łyżka syropu daktylowego
Śliwki wrzucamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Po wyjęciu dokładnie odcedzamy i odciskamy. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a w małej miseczce mieszamy masło migdałowe z syropem na gładką masę. Wypełniamy migdałową masą wgłębienie w każdej śliwce, po czym obtaczamy wszystkie w rozpuszczonej czekoladzie. Układamy na papierze do pieczenia lub specjalnej kratce do obciekania i odstawiamy na bok lub wstawiamy do lodówki do czasu stwardnienia polewy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
się ten artykuł?