Przejdź do treści

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

płatki śniadaniowe
7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Odchudzasz się. Kupujesz więc produkty ze znakiem „fit”. Takie o niższej kaloryczności, niż te tradycyjne. Ale nie zawsze to, co „fit”, powinno mieć zielone światło w twojej kuchni. Zobacz, których produktów lepiej unikać.

Płatki fit

Sklepowe półki uginają się od płatków ze znakiem „fit”. Akcje marketingowe oraz opakowanie jednoznacznie sugerują, że jest to produkt dla osób dbających o sylwetkę i chcących zrzucić zbędne kilogramy. Ale zanim włożysz je do swojego koszyka, dowiedz się więcej o ich składzie. Czytaj etykiety! Szybko się okaże, że to wcale nie lepsze produkty od tradycyjnych płatków (np. owsianych).

W składzie cukier, i to pod różnymi postaciami: sacharoza, cukier, cukier trzcinowy, melasa trzcinowa, syrop glukozowy… A zawartość błonnika? Znacznie niższa niż w tradycyjnych płatkach. Podczas studiowania etykiet w oko rzucić ci się mogą także tłuszcze trans (inaczej izomery trans kwasów tłuszczowych lub utwardzone oleje roślinne). Co to znaczy? Że płatki dostarczają prozapalnych związków odpowiadających m.in. za choroby układu sercowo-naczyniowego.

Pieczywo chrupkie

W swoim gabinecie nagminnie spotykam się z tym, że osoby chcące zrzucić kilogramy zaczynają dietę od rezygnacji z jedzenia chleba. Na to miejsce często sięgają po pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Czy słusznie? Niekoniecznie. Porównując wartość kaloryczną kromki pieczywa chrupkiego z tradycyjnym, jest ona rzeczywiście mniejsza. Więc zamieniając kromkę chleba tradycyjnego na pieczywo chrupkie, obniżamy kaloryczność diety. Oczywiście przy założeniu, że zwracamy uwagę na dodatki do pieczywa.

Ilość minerałów, witamin i błonnika pokarmowego w pieczywie chrupkim jest zależna od rodzaju produktu. Dlatego czytaj etykiety. Wybieraj pieczywo z mąki pszennej razowej, żytniej, orkiszowej. Jeśli pieczywo ma dodatki, niech będą one naturalne i bogate w błonnik pokarmowy: ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam. Jeśli chrupiesz pieczywo ryżowe, to wybieraj takie z brązowego ryżu i bez dodatku soli. Omijaj szerokim łukiem pieczywo chrupkie, które ma w składzie zupełnie niepotrzebne składniki.

Należą do nich: tłuszcz roślinny (zazwyczaj najtańszy niezdrowy olej palmowy), ekstrakt słodowy (zawiera cukier), wodorowęglan sodu (może prowadzić do zgagi), wanilina (czyli sztuczny dodatek smakowo-zapachowy niemający nic wspólnego z wanilią), ekstrakt drożdżowy (czyli nic innego jak glutaminian sodu lub inaczej substancja wzmacniająca smak i zapach lub MSG lub E621 – może powodować alergie, bóle głowy, drętwienie, wymioty, biegunki).

Warzywa mrożone z sosem

Warzywa trzeba jeść! I to pod każdą postacią. Są niskokaloryczne, zawierają dużo dającego uczucie sytości błonnika pokarmowego, więc są twoim sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Możesz jeść nawet te mrożone, ale… Wybieraj takie, które nie mają żadnych dodatków, np. w postaci tłustego sosu. Nie dość, że kalorycznego, to jeszcze bogatego w niezdrowe tłuszcze trans. Ważne jest także, jak takie warzywa przygotujesz.

Nie będą daniem lekkostrawnym i niskokalorycznym, jeśli wrzucisz je na patelnię w głęboki tłuszcz. Warzywa mrożone? Tak! Ale takie bez zbędnych dodatków. Zrób je na parze, ugotuj w wodzie, dodaj do zupy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

odchudzanie

Pieczywo tostowe pełnoziarniste

Nie dajcie się zwieść tym kilku ziarenkom siemienia lub zbóż, które znajdziecie w pieczywie tostowym. Z pełnoziarnistym pieczywem nie ma ono nic wspólnego. Nadal jest ubogie w błonnik pokarmowy. Takie pieczywo to wciąż biały chleb z przetworzonej mąki, pozbawiony otrębów i zarodków (jak również błonnika pokarmowego, białka i kluczowych składników odżywczych). Nie wyobrażasz sobie śniadania bez tostów? Masz zdrowszą alternatywę – zrób tosty z prawdziwego pieczywa pełnoziarnistego!

Produkty mleczne typu light

Wciąż kusi cię, by sięgnąć po produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu? Może zmienisz zdanie pod wpływem wyników badań opublikowanych w czasopiśmie „Circulation”. Naukowcy z Uniwersytetu Tufts odkryli, że ludzie, którzy jedzą pełnotłuste produkty mleczne, są w 46 proc. mniej narażeni na wystąpienie cukrzycy w porównaniu z tymi, którzy wybierają produkty odtłuszczone.

Ponadto zupełnie odtłuszczone produkty mleczne zawierają znacznie mniejszą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym ważnej dla naszych kości i odporności witaminy D. Okazuje się także, że osoby, które wybierają nieodtłuszczone produkty mleczne, szybciej się najadają i rzadziej chodzą głodne, dzięki czemu łatwiej im utrzymać dietę niskokaloryczną. A to za sprawą właśnie tłuszczu, który daje uczucie sytości.

Jadasz smakowe jogurty 0% tłuszczu? Znów, niczym zdarta płyta, będę powtarzać: czytaj etykiety! W produkcie może i znajdziesz mniej tłuszczu, ale zazwyczaj dodatek cukru (pod różną postacią) sprawi, że kalorycznie produkt wcale nie będzie się różnił od tradycyjnego jogurtu naturalnego.

Mrożone frytki

Może się okazać, że mrożone frytki zrobione w domu wcale nie będą lepsze od tych kupionych w fast foodzie. To przede wszystkim mnóstwo oleju! Do mrożonych frytek jest dodawany olej palmowy, który najlepiej omijać szerokim łukiem.  Dlatego jeśli masz ochotę na frytki, pokrój ziemniaka i upiecz w piekarniku.

Parówki z szynki

Czemu nie powinny znaleźć się w diecie osób dbających o sylwetkę? Przecież jedzą je nawet malutkie dzieci. Jako matkę małego dziecka nawet trochę mnie to stwierdzenie przeraża… Wierzcie mi! Parówki, mimo że reklamowane jako dobry produkt dla dzieci, są jednym z gorszych wyborów. Nawet te z szynki, nawet te z cielęciny. Jasne, że najlepiej wybierać te, które zawierają najwięcej mięsa. Ale czy mamy pewność, że producent wybrał chude mięso?

Nie mamy! Jedna parówka to aż 34 gramy tłuszczu. A co oprócz tego znajdziesz w parówce? Fosforany utrudniające wchłanianie wapnia, mnóstwo soli podwyższającej ciśnienie krwi i przyczyniającej się do rozwoju raka żołądka, azotyn sodu, którego nadmierne spożycie może spowodować uszkodzenie hemoglobiny (białka przenoszącego tlen we krwi) i następujące niedotlenienie tkanek i organów. Masz nadal ochotę na parówkę?

 

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy poprawia stan skóry i pomaga zrzucić kilogramy – prawda czy mit? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Julita Kordońska: ciałopozytywność to proces, który w pandemii wychodzi nam beznadziejnie [WIDEO]

Julita Kordońska: ciałopozytywność to proces, który teraz wychodzi nam beznadziejnie. To efekt pandemii [WIDEO]

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie

Chcesz schudnąć? Postaw na białko i wybierz jajka zamiast płatków śniadaniowych

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×