Przejdź do treści

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

płatki śniadaniowe
7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Odchudzasz się. Kupujesz więc produkty ze znakiem „fit”. Takie o niższej kaloryczności, niż te tradycyjne. Ale nie zawsze to, co „fit”, powinno mieć zielone światło w twojej kuchni. Zobacz, których produktów lepiej unikać.

Płatki fit

Sklepowe półki uginają się od płatków ze znakiem „fit”. Akcje marketingowe oraz opakowanie jednoznacznie sugerują, że jest to produkt dla osób dbających o sylwetkę i chcących zrzucić zbędne kilogramy. Ale zanim włożysz je do swojego koszyka, dowiedz się więcej o ich składzie. Czytaj etykiety! Szybko się okaże, że to wcale nie są lepsze produkty od tradycyjnych płatków (np. owsianych).

W składzie cukier, i to pod różnymi postaciami: sacharoza, cukier, cukier trzcinowy, melasa trzcinowa, syrop glukozowy… A zawartość błonnika? Znacznie niższa niż w tradycyjnych płatkach. Podczas studiowania etykiet w oko rzucić ci się mogą także tłuszcze trans (inaczej izomery trans kwasów tłuszczowych lub utwardzone oleje roślinne). Co to znaczy? Że płatki dostarczają prozapalnych związków odpowiadających m.in. za choroby układu sercowo-naczyniowego.

Pieczywo chrupkie

W swoim gabinecie nagminnie spotykam się z tym, że osoby chcące zrzucić kilogramy zaczynają dietę od rezygnacji z jedzenia chleba. Na to miejsce często sięgają po pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Czy słusznie? Niekoniecznie. Porównując wartość kaloryczną kromki pieczywa chrupkiego z tradycyjnym, jest ona rzeczywiście mniejsza. Więc zamieniając kromkę chleba tradycyjnego na pieczywo chrupkie, obniżamy kaloryczność diety. Oczywiście przy założeniu, że zwracamy uwagę na dodatki do pieczywa.

Ilość minerałów, witamin i błonnika pokarmowego w pieczywie chrupkim jest zależna od rodzaju produktu. Dlatego czytaj etykiety. Wybieraj pieczywo z mąki pszennej razowej, żytniej, orkiszowej. Jeśli pieczywo ma dodatki, niech będą one naturalne i bogate w błonnik pokarmowy: ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam. Jeśli chrupiesz pieczywo ryżowe, to wybieraj takie z brązowego ryżu i bez dodatku soli. Omijaj szerokim łukiem pieczywo chrupkie, które ma w składzie zupełnie niepotrzebne składniki.

Należą do nich: tłuszcz roślinny (zazwyczaj najtańszy niezdrowy olej palmowy), ekstrakt słodowy (zawiera cukier), wodorowęglan sodu (może prowadzić do zgagi), wanilina (czyli sztuczny dodatek smakowo-zapachowy niemający nic wspólnego z wanilią), ekstrakt drożdżowy (czyli nic innego jak glutaminian sodu lub inaczej substancja wzmacniająca smak i zapach lub MSG lub E621 – może powodować alergie, bóle głowy, drętwienie, wymioty, biegunki).

Warzywa mrożone z sosem

Warzywa trzeba jeść! I to pod każdą postacią. Są niskokaloryczne, zawierają dużo dającego uczucie sytości błonnika pokarmowego, więc są twoim sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Możesz jeść nawet te mrożone, ale… Wybieraj takie, które nie mają żadnych dodatków, np. w postaci tłustego sosu. Nie dość, że kalorycznego, to jeszcze bogatego w niezdrowe tłuszcze trans. Ważne jest także, jak takie warzywa przygotujesz.

Nie będą daniem lekkostrawnym i niskokalorycznym, jeśli wrzucisz je na patelnię w głęboki tłuszcz. Warzywa mrożone? Tak! Ale takie bez zbędnych dodatków. Zrób je na parze, ugotuj w wodzie, dodaj do zupy.

odchudzanie

Pieczywo tostowe pełnoziarniste

Nie dajcie się zwieść tym kilku ziarenkom siemienia lub zbóż, które znajdziecie w pieczywie tostowym. Z pełnoziarnistym pieczywem nie ma ono nic wspólnego. Nadal jest ubogie w błonnik pokarmowy. Takie pieczywo to wciąż biały chleb z przetworzonej mąki, pozbawiony otrębów i zarodków (jak również błonnika pokarmowego, białka i kluczowych składników odżywczych). Nie wyobrażasz sobie śniadania bez tostów? Masz zdrowszą alternatywę – zrób tosty z prawdziwego pieczywa pełnoziarnistego!

Produkty mleczne typu light

Wciąż kusi cię, by sięgnąć po produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu? Może zmienisz zdanie pod wpływem wyników badań opublikowanych w czasopiśmie „Circulation”. Naukowcy z Uniwersytetu Tufts odkryli, że ludzie, którzy jedzą pełnotłuste produkty mleczne, są w 46 proc. mniej narażeni na wystąpienie cukrzycy w porównaniu z tymi, którzy wybierają produkty odtłuszczone.

Ponadto zupełnie odtłuszczone produkty mleczne zawierają znacznie mniejszą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym ważnej dla naszych kości i odporności witaminy D. Okazuje się także, że osoby, które wybierają nieodtłuszczone produkty mleczne, szybciej się najadają i rzadziej chodzą głodne, dzięki czemu łatwiej im utrzymać dietę niskokaloryczną. A to za sprawą właśnie tłuszczu, który daje uczucie sytości.

Jadasz smakowe jogurty 0% tłuszczu? Znów, niczym zdarta płyta, będę powtarzać: czytaj etykiety! W produkcie może i znajdziesz mniej tłuszczu, ale zazwyczaj dodatek cukru (pod różną postacią) sprawi, że kalorycznie produkt wcale nie będzie się różnił od tradycyjnego jogurtu naturalnego.

Mrożone frytki

Może się okazać, że mrożone frytki zrobione w domu wcale nie będą lepsze od tych kupionych w fast foodzie. To przede wszystkim mnóstwo oleju! Do mrożonych frytek jest dodawany olej palmowy, który najlepiej omijać szerokim łukiem.  Dlatego jeśli masz ochotę na frytki, pokrój ziemniaka i upiecz w piekarniku.

Parówki z szynki

Czemu nie powinny znaleźć się w diecie osób dbających o sylwetkę? Przecież jedzą je nawet malutkie dzieci. Jako matkę małego dziecka nawet trochę mnie to stwierdzenie przeraża… Wierzcie mi! Parówki, mimo że reklamowane jako dobry produkt dla dzieci, są jednym z gorszych wyborów. Nawet te z szynki, nawet te z cielęciny. Jasne, że najlepiej wybierać te, które zawierają najwięcej mięsa. Ale czy mamy pewność, że producent wybrał chude mięso?

Nie mamy! Jedna parówka to aż 34 gramy tłuszczu. A co oprócz tego znajdziesz w parówce? Fosforany utrudniające wchłanianie wapnia, mnóstwo soli podwyższającej ciśnienie krwi i przyczyniającej się do rozwoju raka żołądka, azotyn sodu, którego nadmierne spożycie może spowodować uszkodzenie hemoglobiny (białka przenoszącego tlen we krwi) i następujące niedotlenienie tkanek i organów. Masz nadal ochotę na parówkę?

 

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Matka z córką siedzą na kanapie

„Migdałowe matki” to coraz bardziej popularny trend w rodzicielstwie. „Zjawisko jest szczególnie niebezpieczne” – ostrzegają eksperci z Centrum Terapii Haak

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?

Klaudia Halejcio zapowiedziała walkę ze "zbędnymi kilogramami", prezentując nienaganną sylwetkę .Internauci nie zostawili na niej suchej nitki

Klaudia Halejcio zapowiedziała walkę ze „zbędnymi kilogramami”, prezentując nienaganną sylwetkę. „To żart?” – pytają internauci

Johimbina – jak działa na organizm i kto może ją stosować?

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

"Osoby poddawane od najmłodszych lat dietom odchudzającym łączy pewien syndrom" - pisze Agata Głyda

„Osoby poddawane od najmłodszych lat dietom odchudzającym łączy pewien syndrom. Bardzo cierpią, lecz nikt o tym nie wie” – pisze Agata Głyda

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Kinga Rusin: Nie da się schudnąć, w zdrowy sposób, 15 kg w tydzień! To niemożliwe bez narażenia swojego zdrowia czy nawet życia

Kinga Rusin ostrzega przed oszustami! „Nie da się schudnąć, w zdrowy sposób, 15 kg w tydzień! To niemożliwe bez narażenia swojego zdrowia czy nawet życia”

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem