Przejdź do treści

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis
Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis. Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?
Kobieta trzyma szpinak
Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Polewa z gorzkiej czekolady to idealne zwieńczenie wypieku – dobrze przygotowana potrafi uratować nawet przeciętny smakowo deser. W wersji tradycyjnej jest prawdziwą bombą kaloryczną – warto więc wiedzieć jak zrobić polewę z gorzkiej czekolady bez masła albo w wersji wegańskiej. W przepisie podpowiadamy, jak odchudzić polewę czekoladową tak, by nie straciła nic ze swego powalającego smaku.  

Z czego zrobić polewę czekoladową?

Tradycyjna polewa czekoladowa, a właściwie polewa kakaowa powstaje z kakao, cukru, masła i mleka. Możemy ją też zrobić z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Polewa czekoladowa wegańska nie może zawierać mleka krowiego, więc zastępujemy je dowolnym mlekiem roślinnym, a masło olejem kokosowym. Zastyganie polewy czekoladowej jest procesem naturalnym – wystarczy polać nią ciasto lub tort i chwilę odczekać.

Wystrzegajmy się gotowych polew czekoladowych sprzedawanych w sklepach. Oprócz tego, że mają kiepski smak, zwykle zawierają częściowo utwardzane tłuszcze roślinne takie jak olej palmowy i olej rzepakowy oraz emulgatory i stabilizatory takie jak lecytyna sojowa i E476 ( polirycynooleinian poliglicerolu). Ponadto taka polewa czekoladowa powstaje zwykle z mleka w proszku, które utraciło część witamin w wyniku procesów technologicznych.

Jak zrobić zdrową polewę czekoladową?

Sposobów na to, by polewa czekoladowa była lżejsza i zdrowsza, jest kilka. Po pierwsze, do jej przygotowania należy wybierać czekoladę jak najlepszej jakości, z dużą zawartością kakao (75 % to minimum). Zapominamy o mlecznej czekoladzie i wybieramy czekoladę gorzką.

Po drugie, polewa czekoladowa nie wymaga dosładzania! Jeśli już koniecznie musimy to zrobić, zastępujemy cukier dodatkiem miodu, ksynitolu czy stewii. Przy dosładzaniu miodem należy pamiętać, by dodawać go, gdy polewa czekoladowa lekko przestygnie. Wrzucony do gorącej masy, miód straci wszystkie wartości odżywcze.

Po trzecie, warto pomyśleć nad zamianą śmietanki czy masła na inny dodatek, który po wymieszaniu go z roztopioną czekoladą sprawi, że ta zupełnie nie zastygnie, i nada jej delikatną strukturę. Dobrym pomysłem na polewę kakaową bez masła jest użycie w miejsce śmietanki (albo masła lub margaryny) mleczka kokosowego. Tak przygotowana polewa czekoladowa będzie nie tylko słodka, ale też bogatsza o kokosowy aromat. Polewa czekoladowa nie wymaga dosładzania.

polewa czekoladowa

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis na polewę czekoladową

Składniki na 1 filiżankę ( na 1 ciasto):

  • 50 gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 75 %)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego
  • opcjonalnie: miód do smaku

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko kokosowe. Gdy czekolada się roztopi, dodajemy ją do mleczka, ciągle mieszając. Podgrzewamy masę na małym ogniu jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Jeśli dosładzamy polewę czekoladową, to robimy to, kiedy już nieco przestygnie, mieszając dokładnie miód z czekoladowo-kokosową masą. Na każde 50 g czekolady dajemy 2 łyżki mleka kokosowego. Polewa ładnie się ścina.

Czy polewa czekoladowa jest zdrowa?

Polewa czekoladowa zdobi nasze ciasta i torty, nadaje się do lodów i deserów czyli przekąsek, których nie jemy na co dzień. W takim rozumieniu polewa czekoladowa nie jest aż tak niezdrowa, żeby jej sobie odmówić. Oczywiście nie powinni jej jeść osoby z nietolerancją laktozy, chyba że jest zrobiona na mleku roślinnym. Polewa czekoladowa to duża dawka węglowodanów, nie jest więc wskazana u osób chorujących na cukrzycę. Jeśli polewa jest wykonana z kakao, muszą uważać na nią osoby uczulone na ten składnik. Alternatywą może być wykonanie polewy z karobu, który w smaku bardzo przypomina kakao, a przy okazji jest słodszy.

Najwięcej korzyści przyniesie zrobienie fit polewy czekoladowej. Gorzka czekolada jest dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Ponadto w gorzkiej czekoladzie znajdują się polifenole o działaniu przeciwutleniającym oraz flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych. Pozytywny wpływ czekolady na organizm człowieka obserwuje się w kontekście obniżania ciśnienia tętniczego krwi, obniżania cholesterolu LDL oraz zmniejszania ryzyka chorób sercowo – naczyniowych. Zamieniając cukier na miód rezygnujemy z pustych kalorii. Dodatkowo miód jest źródłem witamin oraz antyoksydantów.

Bibliografia:

[1] Zygmunt Zdrojewicz i wsp., “Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka”, Med Rodz, vol. 20, no. 3, pp. 237–243, 2017, doi: 10.25121/MR.2017.20.3.237. 

[2] M. Bąkowska and K. Janda, “Właściwości prozdrowotne wybranych miodów”, Pomeranian J Life Sci, vol. 64, no. 3, pp. 147–151, 2018. 


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol