Przejdź do treści

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis
Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis. Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Polewa z gorzkiej czekolady to idealne zwieńczenie wypieku – dobrze przygotowana potrafi uratować nawet przeciętny smakowo deser. W wersji tradycyjnej jest prawdziwą bombą kaloryczną – warto więc wiedzieć jak zrobić polewę z gorzkiej czekolady bez masła albo w wersji wegańskiej. W przepisie podpowiadamy, jak odchudzić polewę czekoladową tak, by nie straciła nic ze swego powalającego smaku.  

Z czego zrobić polewę czekoladową?

Tradycyjna polewa czekoladowa, a właściwie polewa kakaowa powstaje z kakao, cukru, masła i mleka. Możemy ją też zrobić z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Polewa czekoladowa wegańska nie może zawierać mleka krowiego, więc zastępujemy je dowolnym mlekiem roślinnym, a masło olejem kokosowym. Zastyganie polewy czekoladowej jest procesem naturalnym – wystarczy polać nią ciasto lub tort i chwilę odczekać.

Wystrzegajmy się gotowych polew czekoladowych sprzedawanych w sklepach. Oprócz tego, że mają kiepski smak, zwykle zawierają częściowo utwardzane tłuszcze roślinne takie jak olej palmowy i olej rzepakowy oraz emulgatory i stabilizatory takie jak lecytyna sojowa i E476 ( polirycynooleinian poliglicerolu). Ponadto taka polewa czekoladowa powstaje zwykle z mleka w proszku, które utraciło część witamin w wyniku procesów technologicznych.

Jak zrobić zdrową polewę czekoladową?

Sposobów na to, by polewa czekoladowa była lżejsza i zdrowsza, jest kilka. Po pierwsze, do jej przygotowania należy wybierać czekoladę jak najlepszej jakości, z dużą zawartością kakao (75 % to minimum). Zapominamy o mlecznej czekoladzie i wybieramy czekoladę gorzką.

Po drugie, polewa czekoladowa nie wymaga dosładzania! Jeśli już koniecznie musimy to zrobić, zastępujemy cukier dodatkiem miodu, ksynitolu czy stewii. Przy dosładzaniu miodem należy pamiętać, by dodawać go, gdy polewa czekoladowa lekko przestygnie. Wrzucony do gorącej masy, miód straci wszystkie wartości odżywcze.

Po trzecie, warto pomyśleć nad zamianą śmietanki czy masła na inny dodatek, który po wymieszaniu go z roztopioną czekoladą sprawi, że ta zupełnie nie zastygnie, i nada jej delikatną strukturę. Dobrym pomysłem na polewę kakaową bez masła jest użycie w miejsce śmietanki (albo masła lub margaryny) mleczka kokosowego. Tak przygotowana polewa czekoladowa będzie nie tylko słodka, ale też bogatsza o kokosowy aromat. Polewa czekoladowa nie wymaga dosładzania.

polewa czekoladowa

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis na polewę czekoladową

Składniki na 1 filiżankę ( na 1 ciasto):

  • 50 gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 75 %)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego
  • opcjonalnie: miód do smaku

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko kokosowe. Gdy czekolada się roztopi, dodajemy ją do mleczka, ciągle mieszając. Podgrzewamy masę na małym ogniu jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Jeśli dosładzamy polewę czekoladową, to robimy to, kiedy już nieco przestygnie, mieszając dokładnie miód z czekoladowo-kokosową masą. Na każde 50 g czekolady dajemy 2 łyżki mleka kokosowego. Polewa ładnie się ścina.

Czy polewa czekoladowa jest zdrowa?

Polewa czekoladowa zdobi nasze ciasta i torty, nadaje się do lodów i deserów czyli przekąsek, których nie jemy na co dzień. W takim rozumieniu polewa czekoladowa nie jest aż tak niezdrowa, żeby jej sobie odmówić. Oczywiście nie powinni jej jeść osoby z nietolerancją laktozy, chyba że jest zrobiona na mleku roślinnym. Polewa czekoladowa to duża dawka węglowodanów, nie jest więc wskazana u osób chorujących na cukrzycę. Jeśli polewa jest wykonana z kakao, muszą uważać na nią osoby uczulone na ten składnik. Alternatywą może być wykonanie polewy z karobu, który w smaku bardzo przypomina kakao, a przy okazji jest słodszy.

Najwięcej korzyści przyniesie zrobienie fit polewy czekoladowej. Gorzka czekolada jest dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Ponadto w gorzkiej czekoladzie znajdują się polifenole o działaniu przeciwutleniającym oraz flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych. Pozytywny wpływ czekolady na organizm człowieka obserwuje się w kontekście obniżania ciśnienia tętniczego krwi, obniżania cholesterolu LDL oraz zmniejszania ryzyka chorób sercowo – naczyniowych. Zamieniając cukier na miód rezygnujemy z pustych kalorii. Dodatkowo miód jest źródłem witamin oraz antyoksydantów.

Bibliografia:

[1] Zygmunt Zdrojewicz i wsp., “Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka”, Med Rodz, vol. 20, no. 3, pp. 237–243, 2017, doi: 10.25121/MR.2017.20.3.237. 

[2] M. Bąkowska and K. Janda, “Właściwości prozdrowotne wybranych miodów”, Pomeranian J Life Sci, vol. 64, no. 3, pp. 147–151, 2018. 


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Zaskakujące fakty o czekoladzie

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów