Przejdź do treści

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis
Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis. Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Polewa z gorzkiej czekolady to idealne zwieńczenie wypieku – dobrze przygotowana potrafi uratować nawet przeciętny smakowo deser. W wersji tradycyjnej jest prawdziwą bombą kaloryczną – warto więc wiedzieć jak zrobić polewę z gorzkiej czekolady bez masła albo w wersji wegańskiej. W przepisie podpowiadamy, jak odchudzić polewę czekoladową tak, by nie straciła nic ze swego powalającego smaku.  

Z czego zrobić polewę czekoladową?

Tradycyjna polewa czekoladowa, a właściwie polewa kakaowa powstaje z kakao, cukru, masła i mleka. Możemy ją też zrobić z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Polewa czekoladowa wegańska nie może zawierać mleka krowiego, więc zastępujemy je dowolnym mlekiem roślinnym, a masło olejem kokosowym. Zastyganie polewy czekoladowej jest procesem naturalnym – wystarczy polać nią ciasto lub tort i chwilę odczekać.

Wystrzegajmy się gotowych polew czekoladowych sprzedawanych w sklepach. Oprócz tego, że mają kiepski smak, zwykle zawierają częściowo utwardzane tłuszcze roślinne takie jak olej palmowy i olej rzepakowy oraz emulgatory i stabilizatory takie jak lecytyna sojowa i E476 ( polirycynooleinian poliglicerolu). Ponadto taka polewa czekoladowa powstaje zwykle z mleka w proszku, które utraciło część witamin w wyniku procesów technologicznych.

Jak zrobić zdrową polewę czekoladową?

Sposobów na to, by polewa czekoladowa była lżejsza i zdrowsza, jest kilka. Po pierwsze, do jej przygotowania należy wybierać czekoladę jak najlepszej jakości, z dużą zawartością kakao (75 % to minimum). Zapominamy o mlecznej czekoladzie i wybieramy czekoladę gorzką.

Po drugie, polewa czekoladowa nie wymaga dosładzania! Jeśli już koniecznie musimy to zrobić, zastępujemy cukier dodatkiem miodu, ksynitolu czy stewii. Przy dosładzaniu miodem należy pamiętać, by dodawać go, gdy polewa czekoladowa lekko przestygnie. Wrzucony do gorącej masy, miód straci wszystkie wartości odżywcze.

Po trzecie, warto pomyśleć nad zamianą śmietanki czy masła na inny dodatek, który po wymieszaniu go z roztopioną czekoladą sprawi, że ta zupełnie nie zastygnie, i nada jej delikatną strukturę. Dobrym pomysłem na polewę kakaową bez masła jest użycie w miejsce śmietanki (albo masła lub margaryny) mleczka kokosowego. Tak przygotowana polewa czekoladowa będzie nie tylko słodka, ale też bogatsza o kokosowy aromat. Polewa czekoladowa nie wymaga dosładzania.

polewa czekoladowa

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis na polewę czekoladową

Składniki na 1 filiżankę ( na 1 ciasto):

  • 50 gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 75 %)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego
  • opcjonalnie: miód do smaku

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko kokosowe. Gdy czekolada się roztopi, dodajemy ją do mleczka, ciągle mieszając. Podgrzewamy masę na małym ogniu jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Jeśli dosładzamy polewę czekoladową, to robimy to, kiedy już nieco przestygnie, mieszając dokładnie miód z czekoladowo-kokosową masą. Na każde 50 g czekolady dajemy 2 łyżki mleka kokosowego. Polewa ładnie się ścina.

Czy polewa czekoladowa jest zdrowa?

Polewa czekoladowa zdobi nasze ciasta i torty, nadaje się do lodów i deserów czyli przekąsek, których nie jemy na co dzień. W takim rozumieniu polewa czekoladowa nie jest aż tak niezdrowa, żeby jej sobie odmówić. Oczywiście nie powinni jej jeść osoby z nietolerancją laktozy, chyba że jest zrobiona na mleku roślinnym. Polewa czekoladowa to duża dawka węglowodanów, nie jest więc wskazana u osób chorujących na cukrzycę. Jeśli polewa jest wykonana z kakao, muszą uważać na nią osoby uczulone na ten składnik. Alternatywą może być wykonanie polewy z karobu, który w smaku bardzo przypomina kakao, a przy okazji jest słodszy.

Najwięcej korzyści przyniesie zrobienie fit polewy czekoladowej. Gorzka czekolada jest dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Ponadto w gorzkiej czekoladzie znajdują się polifenole o działaniu przeciwutleniającym oraz flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych. Pozytywny wpływ czekolady na organizm człowieka obserwuje się w kontekście obniżania ciśnienia tętniczego krwi, obniżania cholesterolu LDL oraz zmniejszania ryzyka chorób sercowo – naczyniowych. Zamieniając cukier na miód rezygnujemy z pustych kalorii. Dodatkowo miód jest źródłem witamin oraz antyoksydantów.

Bibliografia:

[1] Zygmunt Zdrojewicz i wsp., “Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka”, Med Rodz, vol. 20, no. 3, pp. 237–243, 2017, doi: 10.25121/MR.2017.20.3.237. 

[2] M. Bąkowska and K. Janda, “Właściwości prozdrowotne wybranych miodów”, Pomeranian J Life Sci, vol. 64, no. 3, pp. 147–151, 2018. 


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać