3 min.
10 przepisów na pyszny domowy chleb

Pieczemy domowy chleb według przepisów 10 najciekawych blogów. Zdjęcie: shutterstock
Spis treści
- Chleb – najprostszy z najprostszych
- Chleb pszenny graham na żytnim zakwasie
- Chleb piwny z orzechami włoskimi
- Chleb z ziarnami i morelami
- Chleb z rozmarynem, rodzynkami i migdałami
- Chleb pomidorowo-czosnkowy
- Chleb zmieniający życie
- Bezglutenowy paleo chlebek
- Chleb na zakwasie – wolny od glutenu
- Chleb bezglutenowy
Są tacy, dla których nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba. Ten ze sklepu oczywiście nie dorasta do pięt domowemu. Z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych wybraliśmy 10 najlepszych przepisów na własny pachnący bochenek. Miłośnicy bakalii, adepci zakwasu, bezglutenowcy – rozgrzewajcie piekarniki.
Chleb – najprostszy z najprostszych
Jeśli to będzie wasz pierwszy chleb – zdecydowanie na warsztat bierzcie przepis z bloga Plate of Joy. Z 6 składników w 3 godziny można wypiec swój pierwszy, idealnie chrupiący bochenek.
Źródło: www.plateofjoy.blogspot.com
Chleb pszenny graham na żytnim zakwasie
Gosia z bloga Modern Taste pokazuje, jak zrobić żytni zakwas (i o niego zadbać!), a następnie upiec z niego przepyszny pszenny graham.
Źródło: www.moderntasteblog.com
Chleb piwny z orzechami włoskimi
Wielbicielom delikatnych eksperymentów proponujemy przepis z bloga Asia White Kitchen, który w składnikach uwzględnia ciemne piwo i orzechy włoskie. Do tego wypieku trzeba mieć trochę cierpliwości – ciasto powinno wyrastać 12-18 godzin, ale zdecydowanie warto tyle poczekać!
Źródło: www.asia-white-kitchen.blogspot.com
Chleb z ziarnami i morelami
Olga z bloga Waniliowa Chmurka do swojego wypieku dodaje pełnoziarnistą mąkę jaglaną, suszone morele i kompilację ulubionych ziaren – sezamu, pestek dyni i siemienia lnianego. To chleb dla tych, którzy lubią wilgotny miąższ i pełne dziurek kromki.
Źródło: www.waniliowachmurka.blogspot.com
Chleb z rozmarynem, rodzynkami i migdałami
Autorka bloga Co dziś zjem na śniadanie? piecze chleb prosty jak barszcz. Znika z chlebaka szybciej, niż się go przygotowuje, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że po spróbowaniu zapomnicie, gdzie dokładnie jest wasza osiedlowa piekarnia.
Źródło: www.codziszjemnasniadanie.pl
Chleb pomidorowo-czosnkowy
Chociaż chleb z bloga Everyday Flavours wygląda niesamowicie, żeby go upiec, wcale nie trzeba mieć czarnego pasa piekarza. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki, i do dzieła!
Źródło: www.everydayflavours.blogspot.com
Chleb zmieniający życie
Marta z Jadłonomii wzięła na warsztat chleb, który piecze się z samych ziaren i nasion, bez dodatku mąki. Zainspirowała się przepisem z kultowego bloga My New Roots, opracowując go w wersji trochę bardziej dopasowanej do asortymentu naszych sklepowych półek.
Źródło: www.jadlonomia.com
Bezglutenowy paleo chlebek
Wypieki paleo (bez użycia zbóż) wymagają trochę więcej czasu i wysiłku. Dlatego warto inspirować się sprawdzonymi przepisami, na przykład takim jak bezglutenowy wypiek Kasi z bloga Cook It Lean.
Źródło: www.cookitlean.pl
Chleb na zakwasie – wolny od glutenu
Kolejna wersja chleba, który nie zawiera glutenu, pochodzi z przepisu Mai z Qmam Kaszę. Chleb robimy na bazie 7-dniowego zakwasu. Przekonajcie się, że warto!
chleb na zakwasie_qmam kasze” height=”768″ src=”https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/08/przepis-na-chleb_qmamkasze-680×1024.jpg” width=”510″ />
Źródło: www.qmamkasze.pl
Chleb bezglutenowy
Ten zjawiskowy wypiek pochodzi z przepisu z bloga Smaki Alzacji. Można do niego użyć całej gamy nietypowych mąk: migdałowej, z manioku albo ciecierzycy. Nietolerancjo glutenu – strzeż się!
Źródło: www.smakialzacji.blogspot.com
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

02.06.2023
„Dziś wiem, jak bardzo odłączone od siebie i swoich ciał są osoby zmagające się z ortoreksją. To nie ma prawa skończyć się dobrze” – mówi Ola

20.04.2023
„Agencje modelingowe mają wobec dziewczyn odczłowieczające oczekiwania” – mówi eksmodelka i psycholożka Kaja Funez-Sokoła

05.04.2023
„Poza uzależnieniem kawa może zwiększać ryzyko wystąpienia stanów lękowych”. O wpływie kofeiny i nietolerancji kawy mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda

03.04.2023