3 min.
10 przepisów na pyszny domowy chleb

Pieczemy domowy chleb według przepisów 10 najciekawych blogów. Zdjęcie: shutterstock
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Spis treści
- Chleb – najprostszy z najprostszych
- Chleb pszenny graham na żytnim zakwasie
- Chleb piwny z orzechami włoskimi
- Chleb z ziarnami i morelami
- Chleb z rozmarynem, rodzynkami i migdałami
- Chleb pomidorowo-czosnkowy
- Chleb zmieniający życie
- Bezglutenowy paleo chlebek
- Chleb na zakwasie – wolny od glutenu
- Chleb bezglutenowy
Są tacy, dla których nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba. Ten ze sklepu oczywiście nie dorasta do pięt domowemu. Z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych wybraliśmy 10 najlepszych przepisów na własny pachnący bochenek. Miłośnicy bakalii, adepci zakwasu, bezglutenowcy – rozgrzewajcie piekarniki.
Chleb – najprostszy z najprostszych
Jeśli to będzie wasz pierwszy chleb – zdecydowanie na warsztat bierzcie przepis z bloga Plate of Joy. Z 6 składników w 3 godziny można wypiec swój pierwszy, idealnie chrupiący bochenek.
Źródło: www.plateofjoy.blogspot.com
Chleb pszenny graham na żytnim zakwasie
Gosia z bloga Modern Taste pokazuje, jak zrobić żytni zakwas (i o niego zadbać!), a następnie upiec z niego przepyszny pszenny graham.
Źródło: www.moderntasteblog.com
Chleb piwny z orzechami włoskimi
Wielbicielom delikatnych eksperymentów proponujemy przepis z bloga Asia White Kitchen, który w składnikach uwzględnia ciemne piwo i orzechy włoskie. Do tego wypieku trzeba mieć trochę cierpliwości – ciasto powinno wyrastać 12-18 godzin, ale zdecydowanie warto tyle poczekać!
Źródło: www.asia-white-kitchen.blogspot.com
Chleb z ziarnami i morelami
Olga z bloga Waniliowa Chmurka do swojego wypieku dodaje pełnoziarnistą mąkę jaglaną, suszone morele i kompilację ulubionych ziaren – sezamu, pestek dyni i siemienia lnianego. To chleb dla tych, którzy lubią wilgotny miąższ i pełne dziurek kromki.
Źródło: www.waniliowachmurka.blogspot.com
Chleb z rozmarynem, rodzynkami i migdałami
Autorka bloga Co dziś zjem na śniadanie? piecze chleb prosty jak barszcz. Znika z chlebaka szybciej, niż się go przygotowuje, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że po spróbowaniu zapomnicie, gdzie dokładnie jest wasza osiedlowa piekarnia.
Źródło: www.codziszjemnasniadanie.pl
Chleb pomidorowo-czosnkowy
Chociaż chleb z bloga Everyday Flavours wygląda niesamowicie, żeby go upiec, wcale nie trzeba mieć czarnego pasa piekarza. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki, i do dzieła!
Źródło: www.everydayflavours.blogspot.com
Chleb zmieniający życie
Marta z Jadłonomii wzięła na warsztat chleb, który piecze się z samych ziaren i nasion, bez dodatku mąki. Zainspirowała się przepisem z kultowego bloga My New Roots, opracowując go w wersji trochę bardziej dopasowanej do asortymentu naszych sklepowych półek.
Źródło: www.jadlonomia.com
Bezglutenowy paleo chlebek
Wypieki paleo (bez użycia zbóż) wymagają trochę więcej czasu i wysiłku. Dlatego warto inspirować się sprawdzonymi przepisami, na przykład takim jak bezglutenowy wypiek Kasi z bloga Cook It Lean.
Źródło: www.cookitlean.pl
Chleb na zakwasie – wolny od glutenu
Kolejna wersja chleba, który nie zawiera glutenu, pochodzi z przepisu Mai z Qmam Kaszę. Chleb robimy na bazie 7-dniowego zakwasu. Przekonajcie się, że warto!
chleb na zakwasie_qmam kasze” height=”768″ src=”https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/08/przepis-na-chleb_qmamkasze-680×1024.jpg” width=”510″ />
Źródło: www.qmamkasze.pl
Chleb bezglutenowy
Ten zjawiskowy wypiek pochodzi z przepisu z bloga Smaki Alzacji. Można do niego użyć całej gamy nietypowych mąk: migdałowej, z manioku albo ciecierzycy. Nietolerancjo glutenu – strzeż się!
Źródło: www.smakialzacji.blogspot.com
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022