Przejdź do treści

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole
Guacamole/ Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Guacamole – pasta z awokado jest idealna do imprezowych przekąsek. Przepis na guacamole to jedynie bazowa receptura. Można przygotować je na wiele sposobów. Wypróbujcie to klasyczne, a potem skuście się na przepis z nutą azjatycką i śródziemnomorską. 

Guacamole to rodzaj salsy, dipu, pasty ‒ podawanego na zimno. Serwuje się je jako dodatek do potraw ciepłych (jak choćby quesadilli, burrito, owoców morza czy pieczonego kurczaka), ale można je także zajadać z chrupiącymi chipsami z tortilli, słupkami świeżych warzyw czy po prostu na kromce pieczywa.

Guacamole – co to takiego?

Guacamole to sos przygotowywany na bazie awokado. Jego ojczyzną jest Meksyk, ale jak to zwykle bywa w wypadku genialnych potraw – wieść o nim rozeszła się szeroko, mocno zadomowiając się w kuchniach czterech stron świata.

Bazowym i najważniejszym składnikiem guacamole jest owoc awokado, bardziej swojsko zwany też smaczliwką. Owoce powinny być dojrzałe, miękkie (ale nie rozpadające) i z maślanym wnętrzem. Można użyć dowolnej odmiany awokado, chociaż osobiście polecam przepyszne, kremowe, o delikatnie orzechowym posmaku Hass. Poznacie je po chropowatej, brązowej (a nawet fioletowobrązowej) skórce.

Pokrojone buraki

Guacamole – przepis

Jak zrobić guacamole? Przygotowanie pasty z awokado jest dziecinnie proste: wystarczy wydrążony miąższ smaczliwki rozgnieść widelcem. I taka tylko sugestia: z tym rozgniataniem nie trzeba się szczególnie mocno starać ‒ większe grudki gdzieniegdzie są bardzo mile widziane. Warto natomiast pamiętać, że rozcięte i pozbawione pestki awokado szybko się utlenia, nabierając nieapetycznej, sinej barwy. Aby spowolnić ten proces, konieczne jest zakwaszenie miąższu ‒ wystarczy niewielka ilość soku z limonki czy cytryny, które dodatkowo podkreślą smak potrawy. Dobrze jest też na wszelki wypadek zachować pestkę. Jeśli z konsumpcją przyjdzie poczekać – pomoże trik z wciśnięciem pestki do środka miseczki z dipem.

W skład klasycznego guacamole wchodzą niemałe ilości ostrej papryczki (np. jalapeño), czerwona cebula i spora garść świeżej kolendry. Ale guacamole doczekało się wielu odmian. Rodzaj i ilość dodatków, które mogą się znaleźć w paście – to już w zasadzie kwestia gustu. Najlepiej eksperymentować i szukać własnych połączeń. Moje ulubione podaję poniżej. Smacznego!

Guacamole podstawowe (klasyczne)

Składniki:

  •  2 owoce awokado
  •  sok z 1 limonki
  •  1 ząbek czosnku
  •  ½ czerwonej cebuli (małej)
  •  kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez), ilość dozować do smaku
  • garść świeżej kolendry
  •  sól, pieprz do smaku

Przygotuj dodatki: utrzyj ząbek czosnku; cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekaj.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieć owoce na niejednorodną papkę (dobrze, jeśli tekstura będzie zróżnicowana i gdzieniegdzie pojawią się odrobinę większe kawałki).

Wmieszaj czosnek, cebulkę, papryczkę (tę dodawaj stopniowo, sprawdzając pikantność potrawy), oraz kolendrę. Na koniec dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Guacamole na nutę azjatycką

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (lub ilość do smaku)
  • kawałek świeżego ogórka
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • ok. 1/3 łyżeczki pasty chili (lub do smaku)
  • kawałek papryczki chili
  • ½ ‒1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1‒2 łyżeczki czarnego sezamu
  • sól do smaku

Przepis na guacamole na nutę azjatycką

Przygotuj dodatki: ogórka pokrój w niewielką kosteczkę (najlepiej usuwając wewnętrzną galaretkę zawierającą pestki), szczypiorek i papryczkę chili drobno posiekaj. Czarny sezam upraż na rozgrzanej, suchej patelni, aby wydobyć z niego smak.

Miąższ awokado przełóż do miseczki, skrop octem ryżowym i rozgnieć całość widelcem. Wmieszaj pastę chili, ogórka, szczypiorek, papryczkę chili, olej sezamowy i czarny sezam. Dopraw do smaku solą.

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Guacamole na nutę śródziemnomorską

Składniki:

  •  2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  •  sok z 1 limonki lub 1‒2 łyżeczki soku z cytryny
  • 6‒8 połówek suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 1 łyżka oliwy (może być z suszonych pomidorów)
  • garść świeżych liści bazylii
  • (świeży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie, np. w sezonie letnim)
  • sól, pieprz do smaku

3 razy guacamole

Jak zrobić guacamole na nutę śródziemnomorską?

Przygotuj dodatki: utrzyj drobno czosnek, suszone pomidory pokrój w paseczki, a listki bazylii posiekaj.

Miąższ z awokado pokrój w niezbyt grubą kostkę i od razu skrop sokiem z limonki. Dodaj utarty czosnek, oliwę oraz suszone pomidory i bazylię (w sezonie można również dodać kawałki świeżego pomidora). Dopraw do smaku solą i pieprzem – wymieszaj.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?