Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado
Guacamole – pasta z awokado jest idealna do imprezowych przekąsek. Przepis na guacamole to jedynie bazowa receptura. Można przygotować je na wiele sposobów. Wypróbujcie to klasyczne, a potem skuście się na przepis z nutą azjatycką i śródziemnomorską.
Guacamole to rodzaj salsy, dipu, pasty ‒ podawanego na zimno. Serwuje się je jako dodatek do potraw ciepłych (jak choćby quesadilli, burrito, owoców morza czy pieczonego kurczaka), ale można je także zajadać z chrupiącymi chipsami z tortilli, słupkami świeżych warzyw czy po prostu na kromce pieczywa.
Guacamole – co to takiego?
Guacamole to sos przygotowywany na bazie awokado. Jego ojczyzną jest Meksyk, ale jak to zwykle bywa w wypadku genialnych potraw – wieść o nim rozeszła się szeroko, mocno zadomowiając się w kuchniach czterech stron świata.
Bazowym i najważniejszym składnikiem guacamole jest owoc awokado, bardziej swojsko zwany też smaczliwką. Owoce powinny być dojrzałe, miękkie (ale nie rozpadające) i z maślanym wnętrzem. Można użyć dowolnej odmiany awokado, chociaż osobiście polecam przepyszne, kremowe, o delikatnie orzechowym posmaku Hass. Poznacie je po chropowatej, brązowej (a nawet fioletowobrązowej) skórce.
Guacamole – przepis
Jak zrobić guacamole? Przygotowanie pasty z awokado jest dziecinnie proste: wystarczy wydrążony miąższ smaczliwki rozgnieść widelcem. I taka tylko sugestia: z tym rozgniataniem nie trzeba się szczególnie mocno starać ‒ większe grudki gdzieniegdzie są bardzo mile widziane. Warto natomiast pamiętać, że rozcięte i pozbawione pestki awokado szybko się utlenia, nabierając nieapetycznej, sinej barwy. Aby spowolnić ten proces, konieczne jest zakwaszenie miąższu ‒ wystarczy niewielka ilość soku z limonki czy cytryny, które dodatkowo podkreślą smak potrawy. Dobrze jest też na wszelki wypadek zachować pestkę. Jeśli z konsumpcją przyjdzie poczekać – pomoże trik z wciśnięciem pestki do środka miseczki z dipem.
W skład klasycznego guacamole wchodzą niemałe ilości ostrej papryczki (np. jalapeño), czerwona cebula i spora garść świeżej kolendry. Ale guacamole doczekało się wielu odmian. Rodzaj i ilość dodatków, które mogą się znaleźć w paście – to już w zasadzie kwestia gustu. Najlepiej eksperymentować i szukać własnych połączeń. Moje ulubione podaję poniżej. Smacznego!
Guacamole podstawowe (klasyczne)
Składniki:
- 2 owoce awokado
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej cebuli (małej)
- kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez), ilość dozować do smaku
- garść świeżej kolendry
- sól, pieprz do smaku
Przygotuj dodatki: utrzyj ząbek czosnku; cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekaj.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieć owoce na niejednorodną papkę (dobrze, jeśli tekstura będzie zróżnicowana i gdzieniegdzie pojawią się odrobinę większe kawałki).
Wmieszaj czosnek, cebulkę, papryczkę (tę dodawaj stopniowo, sprawdzając pikantność potrawy), oraz kolendrę. Na koniec dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Guacamole na nutę azjatycką
Składniki:
- 2 owoce awokado
- 1 łyżeczka octu ryżowego (lub ilość do smaku)
- kawałek świeżego ogórka
- kilka łodyżek szczypiorku
- ok. 1/3 łyżeczki pasty chili (lub do smaku)
- kawałek papryczki chili
- ½ ‒1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1‒2 łyżeczki czarnego sezamu
- sól do smaku
Przepis na guacamole na nutę azjatycką
Przygotuj dodatki: ogórka pokrój w niewielką kosteczkę (najlepiej usuwając wewnętrzną galaretkę zawierającą pestki), szczypiorek i papryczkę chili drobno posiekaj. Czarny sezam upraż na rozgrzanej, suchej patelni, aby wydobyć z niego smak.
Miąższ awokado przełóż do miseczki, skrop octem ryżowym i rozgnieć całość widelcem. Wmieszaj pastę chili, ogórka, szczypiorek, papryczkę chili, olej sezamowy i czarny sezam. Dopraw do smaku solą.
Guacamole na nutę śródziemnomorską
Składniki:
- 2 awokado
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 limonki lub 1‒2 łyżeczki soku z cytryny
- 6‒8 połówek suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 1 łyżka oliwy (może być z suszonych pomidorów)
- garść świeżych liści bazylii
- (świeży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie, np. w sezonie letnim)
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić guacamole na nutę śródziemnomorską?
Przygotuj dodatki: utrzyj drobno czosnek, suszone pomidory pokrój w paseczki, a listki bazylii posiekaj.
Miąższ z awokado pokrój w niezbyt grubą kostkę i od razu skrop sokiem z limonki. Dodaj utarty czosnek, oliwę oraz suszone pomidory i bazylię (w sezonie można również dodać kawałki świeżego pomidora). Dopraw do smaku solą i pieprzem – wymieszaj.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?