5 produktów dobrych dla wątroby. Idealne, żeby skomponować z nich wiosenne posiłki!
O wątrobę trzeba dbać, bo jeśli uszkodzimy ten narząd, nie można będzie już tego cofnąć. Dlatego komponując swoje posiłki, wybieraj wartościowe produkty. Przyjazna dla twojej wątroby dieta nie musi być skomplikowana i droga. Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk kliniczna, autorka @zdrowonajedzeni na Instagramie, przedstawia 5 top produktów, które warto włączyć do swojej wiosennej diety, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie i wspomóc wiosenną regenerację.
Wspomagają detoksykację organizmu
Do stworzenia tego mini poradnika na Instagramie, dietetyk kliniczną Justynę Marszałkowską-Jakubik skłoniła…wiosna. Jej zdaniem, ta pora roku, to doskonały moment na wszelkiego rodzaju porządki: również te w naszym organizmie. Dietetyk kliniczna na swoim profilu na Instagramie @zdrowonajedzeni, przedstawiła 5 produktów, które polubi nasza wątroba.
Pierwszy z nich to buraki. Autorka profilu docenia dostępność tego warzywa: możemy cieszyć się nim przez cały rok. Ten tani produkt jest wyjątkowo wartościowy.
„Buraki wspomagają detoksykację organizmu. Zawierają betainę, naturalny barwnik o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych. Wspierają naturalne procesy oczyszczania w wątrobie i zapobiegają jej stłuszczeniu” – wymienia zalety tych warzyw.
We wpisie ekspertka wyjaśniła, czym są oczyszczanie oraz detoksykacja organizmu. Jak tłumaczy, są to procesy polegające na wspomaganiu pracy organów odpowiedzialnych za usuwanie toksyn, w tym przede wszystkim wątroby.
Kolejne w zestawieniu są zielone liście. Terminem tym dietetyk kliniczna obejmuje szereg warzyw liściastych, takich jarmuż, szpinak, rukola, natka pietruszki, liście botwinki, różne sałaty (np. masłowa, pak choi, rzymska), pokrzywa. Dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu? Autorka wpisu podkreśla, że są one źródłem m.in. chlorofilu, który wspiera oczyszczanie wątroby poprzez eliminację toksyn z organizmu.
„To też świetne źródło antyoksydantów, w tym witaminy C i beta-karotenu, które neutralizują wolne rodniki i chronią wątrobę” – przekonuje.
Dietetyk kliniczna zachęca także do sięgnięcia po czosnek najlepiej świeży, a nie granulowany. Ten naturalny antybiotyk sprawdzi się także świetnie jako profilaktyczny produkt dla naszej wątroby.
„Jest bogaty m.in. w allicynę (substancja wykazująca właściwości bakteriobójcze- red.) i selen i jest znany ze swoich właściwości oczyszczających. Może aktywować enzymy wątrobowe, które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu”- wyjaśnia.
Uwaga! Autorka wpisu ostrzega, żeby uważały na niego osoby z chorą wątrobą. Może wtedy szkodzić.
Justyna Marszałkowska-Jakubik zachęca także do komponowania posiłków z uwzględnieniem warzyw krzyżowych, tj. kalafior, brukselka, kapusta, brokuły.
„Te warzywa są bogate w glukozynolany, które wspierają eliminację toksyn i poprawiają stan wątroby” – pisze.
Zaznacza także, że regularne spożywanie wymienionych warzyw może poprawić aktywność enzymu wątrobowego, który usuwa toksyny z organizmu.
Top listę pięciu produktów dobrych dla naszej wątroby zamykają jabłka. Podobnie jak buraki, są dostępne przez cały rok i lubiane przez wielu z nas. Dietetyczka zachęca, aby owoce te spożywać ze skórką: w takiej wersji są bogate m.in. w pektyny, które pomagają usuwać toksyny i obniżają poziom cholesterolu, co zmniejsza też obciążenie wątroby. Zwraca uwagę także na obecne w jabłkach polifenole, zwłaszcza kwercetynę, które działają jako przeciwutleniacze i pomagają w ochronie wątroby przed uszkodzeniami oksydacyjnym, a także wspierają zdolności regeneracyjne.
Na koniec Justyna Marszałkowska-Jakubik podkreśliła, że o oczyszczaniu i detoksykacji organizmu warto pamiętać cały rok, a nie tylko na wiosnę!
„Zdrowa dieta może wspomóc naturalną zdolność organizmu do detoksykacji. Zanim sięgniesz po zioła, różne herbatki czy suplementy 'na wątrobę’, włącz do swoich posiłków te powszechne i dostępne cały rok produkty” – zachęca.
@zdrowonajedzeni- co to za profil?
Twórczynią profilu na Instagramie @zdrowonajedzeni jest dietetyk kliniczna Justyna Marszałkowska-Jakubik. Ukończyła Akademię Medyczną. Obecnie zajmuje się przede wszystkim dietetyką onkologiczną. Na swoim Instagramowym profilu jak również na stronie zdrowonajedzeni.pl dzieli się swoją wiedzą z dziedziny odżywiania. O sobie pisze: „W swojej pracy wyznaję zasadę, że dieta to styl życia, a nie tylko odchudzanie, dlatego staram się osładzać życie tym co na diecie. Uważam, że ubytek masy ciała powinien być jedynie efektem ubocznym zdrowego i smacznego życia! Inspirują mnie ludzie, ich wola zmian oraz szukanie recepty na zdrowe i szczęśliwe życie. Lubię to, co robię”
RozwińPodoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
się ten artykuł?