Zmęczenie wzmaga apetyt. Wyniki badań naukowców z Kolonii a opinia dietetyka
Badania pokazują, że zmęczenie wpływa na wybór i ilość spożywanych posiłków w ciągu dnia. Okazało się, że osoby, które nie wysypiają się i są przepracowane, więcej jedzą i wydają na niezdrowe jedzenie. – Nasze badania przybliżają nas nieco do zrozumienia mechanizmów, które stoją za tym, jak deprywacja snu zmienia sposób oceniania żywności. – powiedział prof. Jan Peters, współautor badań z Uniwersytetu w Kolonii. Opinie naukowców skonsultowaliśmy z dietetyk Iwoną Wanat.
Wyniki badań prowadzonych przez naukowców w Kolonii wykazały, że bez względu na to, czy badani byli pozbawieni snu, czy nie, byli oni tak samo głodni rano i mieli podobny poziom hormonów i cukru we krwi. Różnica polegała na tym, że u osób o ograniczonym śnie zaobserwowano wyższy poziom substancji, która jest powiązana z greliną, czyli hormonem odpowiadającym za regulację łaknienia.
Zobacz także: 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle czujesz głód
Badania naukowców z Uniwersytetu w Kolonii pokazały również, że uczestnicy, którzy byli pozbawieni snu i ich zmęczenie było na wysokim poziomie, byli gotowi zapłacić więcej za przekąski a ich wybór dotyczący jedzenia dotyczył głównie niezdrowych produktów, w szczególności fast food.
Dietetycy zauważają pewną zależność pomiędzy wyspaniem, byciem zrelaksowanym a wzmożonym apetytem. U osób rozdrażnionych, zmęczonych zdarza się, że występuje kompulsywne jedzenie, w wyniku którego najczęściej wybiera się niezdrowe przekąski i produkty typu fast food.
Jeśli jesteśmy niewyspani, zmęczeni, najczęściej towarzyszy temu rozdrażnienie. Wówczas często sięgamy po słone przekąski, słodycze, a także fast food. Wynika to z zaburzonego rytmu dnia i potrzeby organizmu na ciągłe "doładowanie się" energią, którą pozyskujemy z pożywienia. Słodycze często poprawiają nasz humor, przez chwilę czujemy wzrost energii i polepszenie samopoczucia. Jest to jednak niezdrowe i nie niweluje to zmęczenia, tak jak wyspanie się, relaks czy sen.
Równocześnie rezultaty badania metodą fMRI pokazały, że u mniej wypoczętych uczestników mózg wykazywał większą aktywność w ciele migdałowatym i podwzgórzu. Interakcje między tymi dwoma regionami zwiększyły się w porównaniu z sytuacją, kiedy uczestnicy byli wyspani.- Nasze badania przybliżają nas nieco do zrozumienia mechanizmów, które stoją za tym, jak deprywacja snu zmienia sposób oceniania żywności. – prof. Jan Peters, współautor badań z Uniwersytetu w Kolonii
Dowiedz się więcej: Wpływ stresu na gospodarkę pokarmową.
Zdarza ci się jeść więcej, gdy jesteś niewyspana i zmęczona?
Polecamy
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
Chrapanie – o czym świadczy? Przyczyny i leczenie głośnej przypadłości
Senność nie do przezwyciężenia. O problemie, który burzy codzienność, rozmawiamy z dr Joanną Ludwikowską
Bezsenność a menopauza – jak radzić sobie z tym powszechnym problemem?
się ten artykuł?