Przejdź do treści

Wysłałaś męża po pietruszkę, a wrócił z pasternakiem? Nie krzycz. To warzywo ma wiele cennych właściwości

Pasternak
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pietruszka korzeniowa i pasternak – wyglądają bardzo podobnie, ale różnią się smakiem i zapachem. O pomyłkę – czy to z niewiedzy, czy z winy sprzedawców – nietrudno. W Polsce pasternak jest niedoceniany, ponieważ przez długi czas był stosowany wyłącznie jako pasza dla zwierząt, Anglicy zastępują nim pietruszkę. Poznaj korzyści zdrowotne pasternaku i daj mu szansę w swojej kuchni.

Pietruszkę i pasternak najprościej rozróżnić po liściach. Pietruszka ma gładkie, ciemnozielone i bez włosków. Natomiast liście pasternaku są jaśniejsze i od spodu pokryte włoskami. To nam nie ułatwia sprawy, bo mylimy się zazwyczaj, kupując sam korzeń, bez naci. Jak odróżnić korzenie tych warzyw od siebie? Otóż, w miejscu wyrastania liści pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, pietruszka takiego wgłębienia nie ma. Pasternak ma raczej bladożółty kolor, a pietruszka biały.

Pasternak nie cieszy się w naszym kraju zbyt dobrą prasą, więc postanowiliśmy nieco odczarować jego urok. Na świecie jest znany z wielu cennych korzyści zdrowotnych. Oto 5 powodów, dla których powinnaś wzbogacić swoją dietę o pasternak:

Cenne składniki odżywcze

Pasternak jest doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, witaminy K i kwasu foliowego, a także kilku innych ważnych mikroelementów. Zawiera również śladowe ilości wapnia, żelaza i ryboflawiny.

Bogactwo przeciwutleniaczy

Konkurent pietruszki jest znany ze sporej dawki przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i poliacetylenów, które mogą zapobiegać stresowi oksydacyjnemu i przewlekłym chorobom, takim jak cukrzyca i choroby serca. Włączając do swojej diety pasternak, zadbasz o odporność i ustrzeżesz się przed infekcjami.

Zobacz także

Źródło błonnika

Jedna filiżanka pasternaku (133 g) zawiera 6,5 ​​gramów błonnika, co daje 26 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Błonnik poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę serca.

Niska kaloryczność

Pasternak jest bogaty w wodę, przez co jego kaloryczność jest stosunkowo niska. Jedna filiżanka (133 g) pasternaku ma zaledwie 100 kalorii. Spożywanie potraw na bazie pasternaku daje długotrwałe uczucie sytości, dlatego chętnie sięgają po to warzywo osoby, które chcą schudnąć.

Łatwy w przygotowaniu

To wbrew pozorom pyszne i niezwykle pożywne warzywo. Jego długie, kremowo-żółtawe korzenie mają słodki posmak z lekko orzechową nutą. Pasternak sprawdza się w wielu różnych przepisach, dzięki czemu może być podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Konkurenta pietruszki można przyrządzić na kilka różnych sposobów tj. upiec, ugotować, rzucić na grilla czy usmażyć, dodać do zupy bądź gulaszu. Możesz zrobić z nim zapiekankę, dodając fetę, kurkumę i kminek. Pasternakowe puree z pewnością zaskoczy cię głębią smaku. Pokrojone w słupki marchewki i pasternak skrop oliwą z oliwek, posyp ulubionymi przyprawami, wstaw do piekarnika i ciesz się szybką i zdrową przekąską.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?