Przejdź do treści

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock
Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Wegańskie bezy ubijesz z cukru i…?” – takie pytanie za 250 tys. złotych padło wczoraj w „Milionerach”. Mowa o płynie z puszki z ciecierzycą (lub z innego rodzaju rośliną strączkową), nazywanym też aquafabą. To popularny produkt wśród wegetarian i osób z alergią na jajka. Co warto o nim wiedzieć? 

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i…?

To pytanie za 250 tys. złotych zaciekawiło wielu widzów programu „Milionerzy”. Uczestnik miał do wyboru cztery odpowiedzi:

A. białek jak kurzych,
B. płynu z puszki z ciecierzycą,
C. oleju kokosowego,
D. mielonych migdałów.

Poprawną odpowiedzią jest tutaj B, czyli płyn z puszki z ciecierzycą. Uczestnik nie znał jednak odpowiedzi na to pytanie i zrezygnował z dalszej gry.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Aquafaba – czym jest?

Aquafaba to produkt, który po raz pierwszy znalazł zastosowanie w 2014 roku. To Joël Roessel, francuski kucharz, rozpoczął z nią eksperymenty podczas przygotowywania potraw z ciecierzycy z puszki. Pisał o tym na swoim blogu. Dwa lata później mówili o niej już wszyscy.

Stworzenie piany z ciecierzycy nie było jednak pierwszą próbą odkrycia wegańskiej piany. Wcześniej testowano ubijanie jej z siemienia lnianego. Niestety, nie spełniała ona jednak oczekiwań.

Skąd wzięła się nazwa aquafaba? To zlepek łacińskich słów „aqua”, czyli woda oraz „faba”, czyli ziarno fasoli. 

Jak obliczyć, ile aquafaby potrzebujemy do przygotowania danej potrawy? Jedna łyżka aquafaby to jedno żółtko, dwie łyżki to białko, a trzy łyżki płynu liczone są jako całe jajko. I chociaż płyn ma charakterystyczny zapach ciecierzycy, po upieczeniu ciasta woń znika. Podobnie jest w przypadku aquafaby stworzonej z fasoli i innych strączków.

Właściwości aquafaby

Płyn z ciecierzycy jest bogactwem witamin z grupy B oraz wielu antyoksydantów. Aquafaba jest niskokaloryczna. Jedna łyżka to ok. 3-5 kcal. Bez problemu mogą ją stosować osoby zmagające się z nietolerancją glutenu. W skład wegańskiej piany wchodzi bowiem tylko skrobia oraz białko. Nie ma tutaj też żadnych sztucznych dodatków.

Jak przygotować aquafabę w domu?

Aquafabę możesz przygotować również od podstaw, z suchej ciecierzycy. Wystarczy, że 3 szklanki ciecierzycy zalejesz 4 szklankami wody. Miskę z ziarnami zostaw na noc. Rano odcedź i zalej nową wodą. Gotuj 1,5 godziny pod przykryciem.

Po ugotowaniu odcedź ciecierzycę. Płyn, który pozostał w garnku, to właśnie aquafaba. Poczekaj, aż wystygnie i stężeje. Następnie ubijaj ją mikserem tak jak pianę z białek.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim - poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad! / mat. pras.

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim – poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

×