Przejdź do treści

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock
Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

„Wegańskie bezy ubijesz z cukru i…?” – takie pytanie za 250 tys. złotych padło wczoraj w „Milionerach”. Mowa o płynie z puszki z ciecierzycą (lub z innego rodzaju rośliną strączkową), nazywanym też aquafabą. To popularny produkt wśród wegetarian i osób z alergią na jajka. Co warto o nim wiedzieć? 

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i…?

To pytanie za 250 tys. złotych zaciekawiło wielu widzów programu „Milionerzy”. Uczestnik miał do wyboru cztery odpowiedzi:

A. białek jak kurzych,
B. płynu z puszki z ciecierzycą,
C. oleju kokosowego,
D. mielonych migdałów.

Poprawną odpowiedzią jest tutaj B, czyli płyn z puszki z ciecierzycą. Uczestnik nie znał jednak odpowiedzi na to pytanie i zrezygnował z dalszej gry.

Aquafaba – czym jest?

Aquafaba to produkt, który po raz pierwszy znalazł zastosowanie w 2014 roku. To Joël Roessel, francuski kucharz, rozpoczął z nią eksperymenty podczas przygotowywania potraw z ciecierzycy z puszki. Pisał o tym na swoim blogu. Dwa lata później mówili o niej już wszyscy.

Stworzenie piany z ciecierzycy nie było jednak pierwszą próbą odkrycia wegańskiej piany. Wcześniej testowano ubijanie jej z siemienia lnianego. Niestety, nie spełniała ona jednak oczekiwań.

Skąd wzięła się nazwa aquafaba? To zlepek łacińskich słów „aqua”, czyli woda oraz „faba”, czyli ziarno fasoli. 

Jak obliczyć, ile aquafaby potrzebujemy do przygotowania danej potrawy? Jedna łyżka aquafaby to jedno żółtko, dwie łyżki to białko, a trzy łyżki płynu liczone są jako całe jajko. I chociaż płyn ma charakterystyczny zapach ciecierzycy, po upieczeniu ciasta woń znika. Podobnie jest w przypadku aquafaby stworzonej z fasoli i innych strączków.

Właściwości aquafaby

Płyn z ciecierzycy jest bogactwem witamin z grupy B oraz wielu antyoksydantów. Aquafaba jest niskokaloryczna. Jedna łyżka to ok. 3-5 kcal. Bez problemu mogą ją stosować osoby zmagające się z nietolerancją glutenu. W skład wegańskiej piany wchodzi bowiem tylko skrobia oraz białko. Nie ma tutaj też żadnych sztucznych dodatków.

Jak przygotować aquafabę w domu?

Aquafabę możesz przygotować również od podstaw, z suchej ciecierzycy. Wystarczy, że 3 szklanki ciecierzycy zalejesz 4 szklankami wody. Miskę z ziarnami zostaw na noc. Rano odcedź i zalej nową wodą. Gotuj 1,5 godziny pod przykryciem.

Po ugotowaniu odcedź ciecierzycę. Płyn, który pozostał w garnku, to właśnie aquafaba. Poczekaj, aż wystygnie i stężeje. Następnie ubijaj ją mikserem tak jak pianę z białek.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?