Przejdź do treści

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Wiele osób uważa, że pomidory nie powinny być przechowywane w lodówce. Tak jest naprawdę? Okazuje się, że możemy to robić, ale pamiętając o kilku zasadach. Sprawdź, czy się do nich stosujesz.

Trzymane w lodówce pomidory są bez smaku?

Pomidory w lodówce to dosyć kontrowersyjny temat. Wiele osób twierdzi, że nie można ich tam przechowywać, ponieważ w ten sposób tracą swój smak, sprężystość i stają się bardziej wodniste. Jednak okazuje się, że pomidory możemy trzymać w lodówce, ale pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim muszą zostać zebrane, kiedy są dojrzałe.

Czy smak pomidorów zmienia się pod wpływem przechowywania w lodówce? Badacze przetestowali różne rodzaje i miksy pomidorów, które po zebraniu były przez cztery dni przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce w temperaturze 7 stopni Celsjusza. Potem pomidory pokrojono i wykonano test smaku. Osoby biorące udział w doświadczeniu oceniały aż osiem atrybutów pomidorów – między innymi kolor, słodkość, kwaśność i soczystość. Jak się okazało po testach – nie odnotowano różnic między pomidorami wyjętymi z lodówki oraz tymi, które były przechowywane poza nią.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Nie każdy pomidor z lodówki będzie smakował tak samo

Pod uwagę warto jednak wziąć pewne zasadnicze kwestie, które przeważają w kwestii smaku. Przede wszystkim – pomidory muszą zostać zerwane wtedy, kiedy są idealnie dojrzałe, a czas ich przechowywania w lodówce nie może być zbyt długi. Jeśli do lodówki trafiły niedojrzałe pomidory, nie mogły one dojrzeć do końca, co będzie miało ogromny wpływ na smak. Wpływ na smak i konsystencję ma także fakt, że wcześniej były przez kilka dni przechowywane w magazynie lub w sklepie. Prawdopodobnie te właśnie te różnice w zbiorze i przechowywaniu decydują o tym, czy pomidory można przechowywać w lodówce, czy lepiej trzymać je poza nią.

Rodzaj pomidorów może mieć znaczenie

Warto także pamiętać o tym, że pomidory to wiele różnych odmian i rodzajów – od malinowych po koktajlowe. Niektóre z nich są specjalnie tworzone po to, aby były bardziej odporne na przechowywanie i transport – mają grubszą skórkę, bardziej zwartą i mniej wodnistą strukturę , ale też mniej bogaty smak. Różnica w smaku pomidorów wynika także z tego, jak rosną – szklarniowe pomidory są zwykle mniej słodkie od pomidorów mających bezpośredni dostęp do słońca.

Niektóre odmiany, szczególnie te przeznaczone do przemysłowej hodowli na ogromną skalę, nie będą po prostu nigdy smakowały dobrze. Bez znaczenia na to, czy przechowujesz je w lodówce, czy na kuchennym stole.

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Jak najlepiej przechowywać pomidory?

Jaka metoda przechowywania pomidorów jest więc najlepsza? Jak przechowywać różne rodzaje pomidorów?

  • Pomidory z własnego ogródka czy działki zbieraj wtedy, kiedy są bardzo dojrzałe i gotowe do spożycia. Możesz je od razu włożyć do lodówki, nie wpłynie to na ich smak, a dzięki temu dłużej zachowają świeżość. Ważne jest, aby trafiły do lodówki jak najszybciej po zbiorze.
  • Pomidory kupne możesz włożyć do lodówki, o ile są dojrzałe i aromatyczne – zimno pozwoli przedłużyć ich świeżość i aromat.
  • Pomidory szklarniowe oraz te kupowane zimą często są odmianami mniej aromatycznymi. W takiej sytuacji doskonale sprawdzi się przechowywanie ich na stole, w misce lub na parapecie okiennym, gdzie będą miały dostęp do naturalnego światła.

Pamiętaj o tym, aby w lodówce nie przechowywać pomidorów zbyt długo. Nie powinny one być trzymane w lodówce dłużej niż 3-5 dni. Przy dłuższym przechowywaniu mogą mięknąć i może zacząć pojawiać się na nich pleśń.

Optymalna temperatura dla pomidorów

Jeśli przechowujesz pomidory w lodówce, zadbaj o to, aby temperatura nie była zbyt niska. Nie trzymaj ich na najzimniejszej półce. Optymalna temperatura to 7-10 stopni Celsjusza. Przedłuży ona ich świeżość, a nie wpłynie na smak tych owoców. W niższej temperaturze pomidory mogą tracić związki aromatyczne.

 

Źródło: sciencealert

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

żelki

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×