Przejdź do treści

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wiele osób uważa, że pomidory nie powinny być przechowywane w lodówce. Tak jest naprawdę? Okazuje się, że możemy to robić, ale pamiętając o kilku zasadach. Sprawdź, czy się do nich stosujesz.

Trzymane w lodówce pomidory są bez smaku?

Pomidory w lodówce to dosyć kontrowersyjny temat. Wiele osób twierdzi, że nie można ich tam przechowywać, ponieważ w ten sposób tracą swój smak, sprężystość i stają się bardziej wodniste. Jednak okazuje się, że pomidory możemy trzymać w lodówce, ale pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim muszą zostać zebrane, kiedy są dojrzałe.

Czy smak pomidorów zmienia się pod wpływem przechowywania w lodówce? Badacze przetestowali różne rodzaje i miksy pomidorów, które po zebraniu były przez cztery dni przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce w temperaturze 7 stopni Celsjusza. Potem pomidory pokrojono i wykonano test smaku. Osoby biorące udział w doświadczeniu oceniały aż osiem atrybutów pomidorów – między innymi kolor, słodkość, kwaśność i soczystość. Jak się okazało po testach – nie odnotowano różnic między pomidorami wyjętymi z lodówki oraz tymi, które były przechowywane poza nią.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Nie każdy pomidor z lodówki będzie smakował tak samo

Pod uwagę warto jednak wziąć pewne zasadnicze kwestie, które przeważają w kwestii smaku. Przede wszystkim – pomidory muszą zostać zerwane wtedy, kiedy są idealnie dojrzałe, a czas ich przechowywania w lodówce nie może być zbyt długi. Jeśli do lodówki trafiły niedojrzałe pomidory, nie mogły one dojrzeć do końca, co będzie miało ogromny wpływ na smak. Wpływ na smak i konsystencję ma także fakt, że wcześniej były przez kilka dni przechowywane w magazynie lub w sklepie. Prawdopodobnie te właśnie te różnice w zbiorze i przechowywaniu decydują o tym, czy pomidory można przechowywać w lodówce, czy lepiej trzymać je poza nią.

Rodzaj pomidorów może mieć znaczenie

Warto także pamiętać o tym, że pomidory to wiele różnych odmian i rodzajów – od malinowych po koktajlowe. Niektóre z nich są specjalnie tworzone po to, aby były bardziej odporne na przechowywanie i transport – mają grubszą skórkę, bardziej zwartą i mniej wodnistą strukturę , ale też mniej bogaty smak. Różnica w smaku pomidorów wynika także z tego, jak rosną – szklarniowe pomidory są zwykle mniej słodkie od pomidorów mających bezpośredni dostęp do słońca.

Niektóre odmiany, szczególnie te przeznaczone do przemysłowej hodowli na ogromną skalę, nie będą po prostu nigdy smakowały dobrze. Bez znaczenia na to, czy przechowujesz je w lodówce, czy na kuchennym stole.

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Jak najlepiej przechowywać pomidory?

Jaka metoda przechowywania pomidorów jest więc najlepsza? Jak przechowywać różne rodzaje pomidorów?

  • Pomidory z własnego ogródka czy działki zbieraj wtedy, kiedy są bardzo dojrzałe i gotowe do spożycia. Możesz je od razu włożyć do lodówki, nie wpłynie to na ich smak, a dzięki temu dłużej zachowają świeżość. Ważne jest, aby trafiły do lodówki jak najszybciej po zbiorze.
  • Pomidory kupne możesz włożyć do lodówki, o ile są dojrzałe i aromatyczne – zimno pozwoli przedłużyć ich świeżość i aromat.
  • Pomidory szklarniowe oraz te kupowane zimą często są odmianami mniej aromatycznymi. W takiej sytuacji doskonale sprawdzi się przechowywanie ich na stole, w misce lub na parapecie okiennym, gdzie będą miały dostęp do naturalnego światła.

Pamiętaj o tym, aby w lodówce nie przechowywać pomidorów zbyt długo. Nie powinny one być trzymane w lodówce dłużej niż 3-5 dni. Przy dłuższym przechowywaniu mogą mięknąć i może zacząć pojawiać się na nich pleśń.

Optymalna temperatura dla pomidorów

Jeśli przechowujesz pomidory w lodówce, zadbaj o to, aby temperatura nie była zbyt niska. Nie trzymaj ich na najzimniejszej półce. Optymalna temperatura to 7-10 stopni Celsjusza. Przedłuży ona ich świeżość, a nie wpłynie na smak tych owoców. W niższej temperaturze pomidory mogą tracić związki aromatyczne.

 

Źródło: sciencealert

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

×