Przejdź do treści

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

„Nie warto ryzykować swoim zdrowiem i życiem. Zbierajmy tylko te grzyby, których jesteśmy pewni, że są jadalne” – apeluje na swoim profilu na Instagramie @science_mission dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak. „Warto być świadomym, a nie ufać jakimś dziwnym sposobom na weryfikację obecności toksyn” – dodaje. 

Mity na temat grzybów

„Sezon grzybowy już się zaczął, a dla wielu osób zbieranie grzybów to też sposób na aktywność fizyczną z 'odrobiną’ rywalizacji i porównywania zawartości koszyków” – pisze dr Katarzyna Siuzdak.

Jednak grzyby trzeba zbierać z głową. A jak podkreśla naukowczyni, wciąż krąży wiele mitów na temat tego, jak rozpoznać te trujące. Mówi się na przykład, że mają ostry albo gorzki smak albo że po posoleniu żółkną.

„Słyszałam nawet o takim micie, że jeśli włoży się srebrną łyżeczkę do gotujących się grzybów, to ściemnieje w obecności tych trujących związków” – pisze ekspertka.

„Grzyby też ostatnio zyskały na swojej popularności i w sklepach widzimy nie tylko znane pieczarki czy kurki, ale też enoki, shitake, shimeji. I niech nas nie zwiedzie to, że to, co znajdziemy w naszych lasach, jest podobne do tego, co widzieliśmy w dziale z warzywami czy na talerzu w restauracji” – dodaje.

Dr Katarzyna Siuzdak zaznacza, że niektóre grzyby mają toksyny. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy to, co chcemy włożyć do koszyka, je zawiera, lepiej tego nie robić.

„Nie warto ryzykować swoim zdrowiem i życiem. Zbierajmy tylko te grzyby, których jesteśmy pewni, że są jadalne” – apeluje naukowczyni. „Warto być świadomym, a nie ufać jakimś dziwnym sposobom na weryfikację obecności toksyn” – dodaje. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Smalec grzybowy

Jakie toksyny są w grzybach?

Jak wyjaśnia dr Siuzdak w swoim wpisie na instagramowym profilu, w grzybach znajdują się takie trujące substancje, jak:

  • amanitotoksyny – to grupa silnych toksyn, które są odpowiedzialne za uszkodzenia narządów miąższowych, przede wszystkim wątroby i nerek. Znajdują się m.in. w muchomorze sromotnikowym i jadowitym i czubajeczce brązowoczerwonawej. Muchomor sromotnikowy to jeden z najsilniej trujących grzybów w Polsce. Około jedna trzecia grzyba jest dawką śmiertelną” – podkreśla naukowczyni;
  • orellanina – jak wyjaśnia ekspertka, substancja ta powoduje przewlekłe zatrucia, których następstwem może być nawet uszkodzenie nerek. Jej toksyczność została potwierdzona po masowym zatruciu w Polsce w latach 50. XX w. Dr Siuzdak wskazuje, że odnotowano wtedy aż 19 przypadków śmiertelnych na 135 zatruć. Orellaninę zawiera m.in. zasłona rudy;
  • gyromitryna – to substancja, która powoduje hemolizę i uszkodzenie wątroby. Jak wyjaśnia specjalistka, gyromitryna jest również karcynogenem, czyli czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju choroby nowotworowej. Znajduje się m.in. w piestrzenicy kasztanowatej i koronicy ozdobnej;
  • muskaryna – substancja ta działa na układ nerwowy, krążeniowy oraz serce. Jak pisze dr Siuzdak, w ilościach trujących zawierają ją takie grzyby, jak: muchomor czerwony i plamisty oraz niektóre strzępiaki i lajkówki.

Science mission – kto stoi za tym profilem?

Autorką instagramowego profilu @science_mission, który obserwuje już niemal 30 tys. osób, jest dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak. Naukowczyni na swoim profilu popularyzuje nauki ścisłe, prezentując naukowe eksperymenty i dzieląc się specjalistyczną wiedzą. Na co dzień jest profesorką i kierowniczką Pracowni Materiałów Funkcjonalnych w IMP PAN w Gdańsku. Wraz z zespołem zajmuje się wytwarzaniem nowych materiałów do urządzeń do konwersji i magazynowania energii oraz sensorów elektrochemicznych.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez profesorka Kasia (@science_mission)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Justyn Kołek na zdjęciu z grzybami

Justyn Kołek: Do grzybów trzeba mieć szacunek, bo choć bywają przepiękne, potrafią zabić

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×