Przejdź do treści

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić? Istock,com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kochasz grzyby? Nie wyobrażasz sobie sezonu, w którym mogłoby cię zabraknąć podczas leśnych, grzybowych zbiorów? Jeśli tak, to z pewnością przyda ci się kilka wskazówek, które pomogą ci przechować grzyby, aby móc w późniejszym czasie użyć ich do wielu smacznych potraw.

Zamroź grzyby!

Jednym z pomysłów, który można wykorzystać, jeśli chce się przechować grzyby na później, jest ich zamrożenie. Pamiętaj jednak, aby do tego procesu wykorzystać te, które wyglądają dobrze i równie dobrze pachną. Nie zamrażaj grzybów, które wyglądają podejrzanie. Im świeższe grzyby, tym lepiej się je mrozi.

Pierwsze, co należy zrobić przed zamrożeniem grzybów, to dokładnie oczyścić je w zimnej wodzie oraz odciąć końcówki nóżek. Istnieją zwolennicy tylko delikatnego oczyszczenia grzybów, ponieważ te umyte po gotowaniu mogą stać się „papkowate”. Jednak wszystko zależy od twoich preferencji. Zanim będziesz mogła je zamrozić, powinnaś je odpowiednio przygotować. Możesz je:

  • blanszować (ta opcja to także sposób na pozbycie się niechcianych bakterii, Listerii i Salmonelli, pozwala także zachować składniki odżywcze). Czas blanszowania różni się w zależności od wielkości grzybów, dobrze jest je posortować lub pokroić na kawałki podobnej wielkości. Gotuj grzyby ok. 3-5 minut. Później zahartuj je w zimnej wodzie, odcedź.  Jeżeli nie chcesz, aby zbytnio ściemniały w zamrażarce, powinnaś namoczyć je w pół litra wody z jedną łyżeczką soku z cytryny lub z półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego;
  • usmażyć – podgrzej odrobinę masła lub oleju, wyłóż na patelnię grzyby i smaż je tak długo, póki nie odparują wody (możesz też po prostu robić to przez ok. pięć minut). Następnie ułóż na papierowym ręczniku, ostudź.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
grzyby

Po obróbce termicznej

Kiedy grzyby są już ostygnięte, rozłóż je na tacce i wstaw do zamrażarki. Kiedy będą już całkowicie zamrożone, możesz zacząć przenosić je do specjalnych torebek lub pojemników. Pamiętaj, żeby w woreczkach nie znajdowało się zbyt dużo powietrza i zjedz zamrożone grzyby w przeciągu roku. Mrożone grzyby najlepiej dodawać do potraw, które będą poddawane obróbce termicznej.

Jeśli nie masz zbyt dużo miejsca w zamrażarce, to możesz – zamiast mrozić – grzyby ususzyć. Dziś na rynku można dostać wiele suszarek do grzybów, a jeśli chcesz, możesz skorzystać z tradycyjnej metody suszenia, nabijając grzyby na długą nitkę. Takie „grzybowe naszyjniki” możesz wieszać w ciepłych miejscach, gdzie zbiory szybko się wysuszą. Możesz wykorzystać do tego kominek, kaloryfer czy miejsce nad kuchenką. Zapach twojego ulubionego przysmaku będzie się unosił długo w twoim domu.

Z powodzeniem możesz wysuszyć większość rodzajów grzybów. Dzięki zapasom – czy to mrożonych czy suszonych – grzybów, będziesz mogła korzystać z nich przez długi czas. A to świetny dodatek nie tylko do świątecznych potraw – to zupa grzybowa czy idealne urozmaicenie pieczonych mięs.

 

Źródło: healthline, thespruceeats

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Trwa moda na jedzenie trujących grzybów? "To może mieć opłakane konsekwencje!" - przestrzega lek. Ewa Stawiarska / istock

Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

×