Toksyczna pleśń w napoju z Lidla. GIS ostrzega: szczególnie groźna dla kobiet w ciąży
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu toksycznej pleśni w napoju z Lidla. Sieć apeluje do klientów o niespożywanie produktu wadliwej partii. Wykryta toksyna jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży.
Toksyczna pleśń w popularnym smoothie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o nieprawidłowościach wykrytych w partii napoju owocowego sprzedawanego przez markę własną Lidla.
„Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu patuliny w smoothie owocowym” – czytamy.
Chodzi dokładnie o smoothie owocowe Solevita Smoothie Red Genius o pojemności 250 ml z datą minimalnej trwałości do 13.03.2024 r.
Sieć sklepów Lidl w swoim komunikacie poinformowała, że w produkcie „został wykorzystany sok z aronii, w którym stwierdzona została zawyżona zawartość patuliny (metabolitu pleśni)”.
W związku z wykrytymi nieprawidłowościami podjęto decyzję o wycofaniu ze sprzedaży produktu:
- nazwa: Solevita Smoothie Red Genius, 250 ml
- data minimalnej trwałości: 13.03.2024
- wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne
- producent: Molkerei Gropper GmbH & Co KG, 86657 Bissingen, Niemcy.
Osoby, które zakupiły wskazany w komunikacie produkt, mogą go zwrócić w dowolnym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu. Firma poinformowała, że tylko partia wskazana w ostrzeżeniu jest objęta wycofaniem.
Patulina – objawy zatrucia
Patulina to toksyna wytwarzana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys. Występuje w spleśniałych owocach i warzywach. Jak informuje GIS, ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Wykazuje właściwości mutagenne, teratogenne i prawdopodobnie rakotwórcze. Toksyna jest szczególnie niebezpieczna dla ciężarnych. Może prowadzić do mikotoksykozy, a ta z kolei nawet do wad wrodzonych płodu. Jest to ostre lub przewlekłe zatrucie, które może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.
Najczęstsze objawy zatrucia pleśnią to:
- bóle brzucha,
- wymioty,
- biegunka,
- zawroty i bóle głowy,
- zmęczenie, apatia,
- zaburzenia koncentracji i uwagi,
- problemy z pamięcią,
- utrata przytomności,
- ból i sztywność stawów,
- objawy alergiczne: nieżyt nosa, zmiany skórne.
Ponadto, patulina jest oporna na działanie wysokich temperatur i ma dość dużą stabilność w środowisku kwaśnym, więc pozbycie się jej z zainfekowanych produktów jest praktycznie niemożliwe.
Źródło: GIS
Zobacz także
Jessica Biel o dziwnym przyzwyczajeniu: „Kocham jeść i pić pod prysznicem”. Ale czy to na pewno zdrowy nawyk?
„Wiele kobiet ma anemię i o tym nie wie. A wystarczyłoby posłuchać swojego organizmu” Dlaczego niedokrwistość jest takim powszechnym problemem i jak jej zapobiegać, mówi dr n. med. Agnieszka Barchnicka
To koniec kultowego lunchu? Kanapka z szynką i serem zakazana na szkolnych stołówkach
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożone są szczególnie kobiety
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
się ten artykuł?