Przejdź do treści

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Suszone owoce
Suszone owoce - wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Suszone owoce to bogactwo witamin i składników odżywczych. Poleca się je jako smaczną przekąskę i alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy. Suszone jabłka, daktyle, śliwki czy banany stanowią doskonały dodatek do różnych potraw, w tym musli, koktajli, ciast, a nawet mięs. Można kupić je w sklepie lub w prosty sposób wysuszyć samemu w domu.

Suszone owoce – wartości odżywcze

Suszone owoce to zdrowa przekąska i ciekawy dodatek do wielu dań. Najczęściej na sklepowe półki trafiają suszone banany, ananas, daktyle, rodzynki, figi, żurawina czy śliwki. Popularne stają się też suszona morwa biała, aronia i głóg. Bakalie zawierają znaczne ilości witamin, w tym witaminę C, A, E i witaminy z grupy B. Ponadto są dobrym źródłem takich pierwiastków jak:

  • potas,
  • magnez,
  • mangan,
  • miedź,
  • fosfor,
  • żelazo.

Znajduje się w nich także duża dawka błonnika.

Suszone owoce to produkty o wysokim, średnim i niskim indeksie glikemicznym (IG) oraz dużej kaloryczności. 100 gramów bakalii zawiera ok. 315 kcal. Zalecana dzienna dawka, czyli garść suszonych owoców o wadze ok. 35 g, dostarcza średnio 110 kcal. IG poszczególnych suszonych owoców prezentuje poniższa tabela.

Produkt  Indeks glikemiczny 
suszone daktyle  70 
Suszony ananas  77 
Suszona aronia  25 
Suszone banany  25 
Suszone figi  61 
Suszone śliwki   29
Suszone brzoskwinie  35 
Suszona czarna porzeczka   25
Suszone owoce goji   29
Suszone jabłko  29 

Suszone owoce warto dodawać do zup mlecznych, jogurtów, maślanek, potraw mięsnych, ciast i ciastek, sałatek owocowych czy ryżu. Jagody goji i inne owoce świetnie smakują jedzone solo. Z kolei suszony głóg poleca się wykorzystać do przygotowania naparu lub herbaty. Z suszonych śliwek, jabłek i gruszek powstają pyszne kompoty. Suszone owoce są jednym ze składników diet alternatywnych, takich jak dieta Dąbrowskiej, dieta Dukana czy dieta Atkinsa. Pomimo obecności w jadłospisie niektórych zdrowych produktów, stosowanie tego typu diet może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Suszone owoce – właściwości

Każdy z suszonych owoców zawiera składniki działające na organizm prozdrowotnie. Suszona morwa biała jest bogata w antyoksydanty, które zmiatają wolne rodniki i działają antybakteryjnie. Ponadto morwa pomaga wzmocnić odporność oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Suszona żurawina działa leczniczo w problemach z układem moczowym, ponieważ hamuje rozwój bakterii i ogranicza ryzyko zapalenia dróg moczowych. Ma także wpływ na normalizację ciśnienia tętniczego krwi i zapobieganie powstawania miażdżycy. Suszone jabłka i śliwki pomagają w trawieniu, a suszone daktyle zapobiegają zaparciom.

kompot z suszu

Jak suszyć owoce?

Suszenie to najstarsza metoda konserwowania żywności wymyślona przez człowieka. Polega ona na usunięciu wody poprzez jej odparowanie. Pozbycie się nadmiaru wody wydłuża trwałość produktu i zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Zastosowanie odpowiednich metod suszenia ogranicza utratę składników odżywczych, mineralnych i witamin. Jeśli kupujesz gotowe suszone owoce, najlepiej wybierać te niesiarkowane, ponieważ są dużo zdrowsze niż owoce z dodatkiem tego konserwantu.

Jak suszyć pomarańcze i inne owoce w domowych warunkach? Nie jest to skomplikowane zadanie. Wystarczy postępować według poniższej instrukcji.

  1. W pierwszej kolejności umyj i oczyść owoce z ogonków, gniazd nasiennych i pestek.
  2. Następnie pokrój je w plasterki (jabłka, ananasy, banany, gruszki) lub kostkę (ananas, jabłko, pomelo, mango).
  3. Jeśli chcesz uniknąć ściemnienia owoców, zamocz je w kwasku cytrynowym. Przez zbrązowieniem chroni też kwas owocowy, miód lub wodorosiarczyn sodu. Po użyciu którejś z tych substancji umyj owoce i wysusz je papierowym ręcznikiem.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej owoce w taki sposób, aby się nie stykały ze sobą.
  5. Ustaw temperaturę piekarnika na 70 st. Celsjusza. Czas potrzebny na suszenie jest różny dla poszczególnych rodzajów owoców i ich odmian. Suszenie może trwać kilka, a nawet kilkanaście godzin.
  6. Ususzone owoce poznasz po tym, że staną się sztywne. Nie wydłużaj nadmiernie suszenia, gdyż owoce mogą zrobić się zbyt twarde.

Jeśli natomiast chcesz suszyć grzyby, również możesz zrobić to w piekarniku (temp. ok. 50 st. z termoobiegiem, czas suszenia dwie godziny) lub zaopatrzyć się w suszarkę do grzybów. Takie urządzenie pozwala na suszenie świeżych produktów, takich jak grzyby, warzywa, owoce, mięsa i zioła.

Suszone morele

Bibliografia:

  1. H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw,  PZWL, 2019.
  2. I. Rybicka i wsp., Selected dried fruits as a source of nutrients, European Food Research and Technology, 2021, 247:2409–2419.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: