Przejdź do treści

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Suszone owoce
Suszone owoce - wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Suszone owoce to bogactwo witamin i składników odżywczych. Poleca się je jako smaczną przekąskę i alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy. Suszone jabłka, daktyle, śliwki czy banany stanowią doskonały dodatek do różnych potraw, w tym musli, koktajli, ciast, a nawet mięs. Można kupić je w sklepie lub w prosty sposób wysuszyć samemu w domu.

Suszone owoce – wartości odżywcze

Suszone owoce to zdrowa przekąska i ciekawy dodatek do wielu dań. Najczęściej na sklepowe półki trafiają suszone banany, ananas, daktyle, rodzynki, figi, żurawina czy śliwki. Popularne stają się też suszona morwa biała, aronia i głóg. Bakalie zawierają znaczne ilości witamin, w tym witaminę C, A, E i witaminy z grupy B. Ponadto są dobrym źródłem takich pierwiastków jak:

  • potas,
  • magnez,
  • mangan,
  • miedź,
  • fosfor,
  • żelazo.

Znajduje się w nich także duża dawka błonnika.

Suszone owoce to produkty o wysokim, średnim i niskim indeksie glikemicznym (IG) oraz dużej kaloryczności. 100 gramów bakalii zawiera ok. 315 kcal. Zalecana dzienna dawka, czyli garść suszonych owoców o wadze ok. 35 g, dostarcza średnio 110 kcal. IG poszczególnych suszonych owoców prezentuje poniższa tabela.

Produkt  Indeks glikemiczny 
suszone daktyle  70 
Suszony ananas  77 
Suszona aronia  25 
Suszone banany  25 
Suszone figi  61 
Suszone śliwki   29
Suszone brzoskwinie  35 
Suszona czarna porzeczka   25
Suszone owoce goji   29
Suszone jabłko  29 

Suszone owoce warto dodawać do zup mlecznych, jogurtów, maślanek, potraw mięsnych, ciast i ciastek, sałatek owocowych czy ryżu. Jagody goji i inne owoce świetnie smakują jedzone solo. Z kolei suszony głóg poleca się wykorzystać do przygotowania naparu lub herbaty. Z suszonych śliwek, jabłek i gruszek powstają pyszne kompoty. Suszone owoce są jednym ze składników diet alternatywnych, takich jak dieta Dąbrowskiej, dieta Dukana czy dieta Atkinsa. Pomimo obecności w jadłospisie niektórych zdrowych produktów, stosowanie tego typu diet może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Suszone owoce – właściwości

Każdy z suszonych owoców zawiera składniki działające na organizm prozdrowotnie. Suszona morwa biała jest bogata w antyoksydanty, które zmiatają wolne rodniki i działają antybakteryjnie. Ponadto morwa pomaga wzmocnić odporność oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Suszona żurawina działa leczniczo w problemach z układem moczowym, ponieważ hamuje rozwój bakterii i ogranicza ryzyko zapalenia dróg moczowych. Ma także wpływ na normalizację ciśnienia tętniczego krwi i zapobieganie powstawania miażdżycy. Suszone jabłka i śliwki pomagają w trawieniu, a suszone daktyle zapobiegają zaparciom.

kompot z suszu

Jak suszyć owoce?

Suszenie to najstarsza metoda konserwowania żywności wymyślona przez człowieka. Polega ona na usunięciu wody poprzez jej odparowanie. Pozbycie się nadmiaru wody wydłuża trwałość produktu i zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Zastosowanie odpowiednich metod suszenia ogranicza utratę składników odżywczych, mineralnych i witamin. Jeśli kupujesz gotowe suszone owoce, najlepiej wybierać te niesiarkowane, ponieważ są dużo zdrowsze niż owoce z dodatkiem tego konserwantu.

Jak suszyć pomarańcze i inne owoce w domowych warunkach? Nie jest to skomplikowane zadanie. Wystarczy postępować według poniższej instrukcji.

  1. W pierwszej kolejności umyj i oczyść owoce z ogonków, gniazd nasiennych i pestek.
  2. Następnie pokrój je w plasterki (jabłka, ananasy, banany, gruszki) lub kostkę (ananas, jabłko, pomelo, mango).
  3. Jeśli chcesz uniknąć ściemnienia owoców, zamocz je w kwasku cytrynowym. Przez zbrązowieniem chroni też kwas owocowy, miód lub wodorosiarczyn sodu. Po użyciu którejś z tych substancji umyj owoce i wysusz je papierowym ręcznikiem.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej owoce w taki sposób, aby się nie stykały ze sobą.
  5. Ustaw temperaturę piekarnika na 70 st. Celsjusza. Czas potrzebny na suszenie jest różny dla poszczególnych rodzajów owoców i ich odmian. Suszenie może trwać kilka, a nawet kilkanaście godzin.
  6. Ususzone owoce poznasz po tym, że staną się sztywne. Nie wydłużaj nadmiernie suszenia, gdyż owoce mogą zrobić się zbyt twarde.

Jeśli natomiast chcesz suszyć grzyby, również możesz zrobić to w piekarniku (temp. ok. 50 st. z termoobiegiem, czas suszenia dwie godziny) lub zaopatrzyć się w suszarkę do grzybów. Takie urządzenie pozwala na suszenie świeżych produktów, takich jak grzyby, warzywa, owoce, mięsa i zioła.

Suszone morele

Bibliografia:

  1. H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw,  PZWL, 2019.
  2. I. Rybicka i wsp., Selected dried fruits as a source of nutrients, European Food Research and Technology, 2021, 247:2409–2419.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Tahini i sezam

Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

18 przepisów dla miłośników awokado

×