Przejdź do treści

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Suszone morele
Jak wybrać dobre suszone morele? "Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor" - wyjaśnia Sylwia Majcher/ Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

„Dwutlenek siarki w większych dawkach może niesprzyjająco wpływać na nasze samopoczucie, szczególnie ważne, by nie serwować produktów z jego dodatkiem dzieciom” – pisze eko-aktywistka Sylwia Majcher o składniku używanym w suszonych morelach. Lepiej więc sięgnąć po bardziej ekologiczną wersję suszonych owoców. Jak nie dać się nabrać w sklepie?

Suszone morele – wybieraj te ciemne

Suszone morele zawierają w sobie witaminę A, która działa odmładzająco na skórę. Morele powinny znaleźć się również w diecie osób borykających się z bólami kości np. przez długotrwałe bycie w jednej pozycji. To idealny dodatek także do deserów, owsianek, ciast czy innych przekąsek. Warto jednak sięgnąć po zdrowszą wersję suszonych moreli, a te najczęściej przez nas wybierane niestety nimi nie są. Problem ten porusza na swoim profilu na Instagramie eko-aktywistka Sylwia Majcher.

„Czy wiesz, że ciemne morele są niesiarkowane? Tylko takie mogą mieć certyfikat żywności ekologicznej. Pomarańczowe mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – tłumaczy.

Jak wyjaśnia Majcher, producenci stosują dwutlenek siarki w swoich produktach po to, by te nie straciły koloru, przez dłuższy czas były miękkie i miały dłuższą datę ważności do spożycia. Na co więc należy zwrócić uwagę, by wybrać zdrowo?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Jak wybrać zdrowe suszone morele?

Eko-aktywistka tłumaczy, że najważniejszym krokiem do zdrowego wyboru jest czytanie składu.

„Informacja o tym, że owoce są siarkowane zawsze musi się znaleźć na opakowaniu, więc czytajcie składy!” – wyjaśnia.

Autorka wpisu wymienia, że na opakowaniu siarkowanych moreli mogą być wypunktowane takie informacje:

  • E-220,
  • konserwant E-220,
  • dwutlenek siarki,
  • zawiera siarczany,
  • konserwowany siarką.

Taki produkt nie spełnia więc naszych kryteriów. Majcher dodaje również, że niektórzy producenci  dodatkowo dosładzają morele.

„Co jest bez sensu, bo i tak są wystarczająco słodkie. Nawet 3/4 składu jednej moreli to cukier” – pisze.

Morele z dodatkiem dwutlenku siarki będą także tańsze od suszonych naturalnie.

„Ciemne morele mają zupełnie inny smak”

Suszone morele z dwutlenkiem siarki nie będą również posiadać na etykiecie informacji, że produkt jest ekologiczny. Powodem jest brak kwalifikacji do certyfikatu ze względu na dodatki, które spożyte w większej ilości niekorzystnie wpływają na organizm.

„Dwutlenek siarki w większych dawkach może niesprzyjająco wpływać na nasze samopoczucie, szczególnie ważne, by nie serwować produktów z jego dodatkiem dzieciom.

Bez sensu jest konserwować suszone owoce w dodatkowy sposób, bo przecież sam proces suszenia to jedna z metod przedłużania terminu ważności produktu. Może w przypadku moreli chodzi o kolor? Takie jasne wyglądają bardziej kusząco i chętniej po nie sięgamy?” – dodaje Majcher.

Majcher wyjaśnia, że nie tylko jakościowo, ale i smakowo wygrywają naturalnie suszone owoce.

„Ciemne morele mają zupełnie inny smak i jeśli dotąd ich nie próbowaliście – sprawdźcie sami. Mam nadzieję, że będziecie pozytywnie zaskoczeni” – podsumowuje.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 32 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Pieczone zimowe owoce

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Sok z aloesu

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×