Przejdź do treści

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Suszone morele
Jak wybrać dobre suszone morele? "Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor" - wyjaśnia Sylwia Majcher/ Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Dwutlenek siarki w większych dawkach może niesprzyjająco wpływać na nasze samopoczucie, szczególnie ważne, by nie serwować produktów z jego dodatkiem dzieciom” – pisze eko-aktywistka Sylwia Majcher o składniku używanym w suszonych morelach. Lepiej więc sięgnąć po bardziej ekologiczną wersję suszonych owoców. Jak nie dać się nabrać w sklepie?

Suszone morele – wybieraj te ciemne

Suszone morele zawierają w sobie witaminę A, która działa odmładzająco na skórę. Morele powinny znaleźć się również w diecie osób borykających się z bólami kości np. przez długotrwałe bycie w jednej pozycji. To idealny dodatek także do deserów, owsianek, ciast czy innych przekąsek. Warto jednak sięgnąć po zdrowszą wersję suszonych moreli, a te najczęściej przez nas wybierane niestety nimi nie są. Problem ten porusza na swoim profilu na Instagramie eko-aktywistka Sylwia Majcher.

„Czy wiesz, że ciemne morele są niesiarkowane? Tylko takie mogą mieć certyfikat żywności ekologicznej. Pomarańczowe mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – tłumaczy.

Jak wyjaśnia Majcher, producenci stosują dwutlenek siarki w swoich produktach po to, by te nie straciły koloru, przez dłuższy czas były miękkie i miały dłuższą datę ważności do spożycia. Na co więc należy zwrócić uwagę, by wybrać zdrowo?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Jak wybrać zdrowe suszone morele?

Eko-aktywistka tłumaczy, że najważniejszym krokiem do zdrowego wyboru jest czytanie składu.

„Informacja o tym, że owoce są siarkowane zawsze musi się znaleźć na opakowaniu, więc czytajcie składy!” – wyjaśnia.

Autorka wpisu wymienia, że na opakowaniu siarkowanych moreli mogą być wypunktowane takie informacje:

  • E-220,
  • konserwant E-220,
  • dwutlenek siarki,
  • zawiera siarczany,
  • konserwowany siarką.

Taki produkt nie spełnia więc naszych kryteriów. Majcher dodaje również, że niektórzy producenci  dodatkowo dosładzają morele.

„Co jest bez sensu, bo i tak są wystarczająco słodkie. Nawet 3/4 składu jednej moreli to cukier” – pisze.

Morele z dodatkiem dwutlenku siarki będą także tańsze od suszonych naturalnie.

„Ciemne morele mają zupełnie inny smak”

Suszone morele z dwutlenkiem siarki nie będą również posiadać na etykiecie informacji, że produkt jest ekologiczny. Powodem jest brak kwalifikacji do certyfikatu ze względu na dodatki, które spożyte w większej ilości niekorzystnie wpływają na organizm.

„Dwutlenek siarki w większych dawkach może niesprzyjająco wpływać na nasze samopoczucie, szczególnie ważne, by nie serwować produktów z jego dodatkiem dzieciom.

Bez sensu jest konserwować suszone owoce w dodatkowy sposób, bo przecież sam proces suszenia to jedna z metod przedłużania terminu ważności produktu. Może w przypadku moreli chodzi o kolor? Takie jasne wyglądają bardziej kusząco i chętniej po nie sięgamy?” – dodaje Majcher.

Majcher wyjaśnia, że nie tylko jakościowo, ale i smakowo wygrywają naturalnie suszone owoce.

„Ciemne morele mają zupełnie inny smak i jeśli dotąd ich nie próbowaliście – sprawdźcie sami. Mam nadzieję, że będziecie pozytywnie zaskoczeni” – podsumowuje.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 32 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

×