Przejdź do treści

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Sukraloza – co to jest, szkodliwość Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Sukraloza (podobnie jak inne substancje słodzące, takie jak aspartam czy stewia) pełni funkcję związaną ze zmniejszaniem udziału cukrów w diecie – bez rezygnacji ze spożywania lubianych produktów o słodkim smaku. Co wiadomo o szkodliwości sukralozy i czy możemy wykorzystywać ją w naszej diecie bez negatywnych efektów zdrowotnych?

Co to jest sukraloza?

Sukraloza jest substancją słodzącą stanowiącą alternatywę dla cukru. Wytwarza się ją w procesie chlorowania sacharozy (czyli głównego składnika tradycyjnego cukru buraczanego oraz trzcinowego). Po zastosowaniu modyfikacji chemicznych związek prawie całkowicie traci zdolność do bycia wchłanianym w przewodzie pokarmowym człowieka, dlatego nie dostarcza kilokalorii ani nie podnosi stężenia glukozy we krwi.

Intensywność słodkiego smaku sukralozy określa się jako 500 lub nawet 600-krotnie większą w porównaniu do „zwykłego” cukru. Z tego powodu w produktach stosuje się ją w bardzo niewielkich ilościach. Jako dodatek do żywności na opakowaniach produktów sukralozę oznacza się symbolem E955.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sacharoza

Zastosowanie sukralozy

Sukraloza jest substancją słodzącą o bardzo szerokim zastosowaniu. W przemyśle spożywczym dodaje się ją do produktów, takich jak:

  • przetwory owocowe i warzywne,
  • produkty mleczne,
  • słodycze i desery,
  • płatki śniadaniowe,
  • gotowe zupy i sosy,
  • napoje bezalkoholowe i alkoholowe,
  • gumy do żucia,
  • suplementy diety.

Sukralozę można również kupić w postaci proszku, granulek czy tabletek i samodzielnie dodawać np. do herbaty, czy kawy. Przewaga tej substancji nad innymi słodzikami (np. aspartamem i acesulfamem K) polega na „czystszym” smaku słodkim, niepozostawiającym wrażenia goryczy po spożyciu. Sukraloza zachowuje stabilność w warunkach podgrzewania, dlatego można poddawać ją obróbce termicznej, dodając do gotowanych potraw lub wypiekanych ciast.

Aspartam – zabójczy słodzik

Właściwości zdrowotne sukralozy

Sukraloza jest substancją słodzącą, która nie dostarcza cukrów ani kilokalorii do organizmu. Ma indeks glikemiczny równy 0, a jej spożycie nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi. Z tego względu poleca się ją jako alternatywę cukru dla diabetyków (zarówno osób z cukrzycą typu I, jak i II). Sukraloza jest również jednym ze słodzików, które wybierają osoby stosujące dietę ketogeniczną.

Sukraloza i inne słodziki – czy są szkodliwe?

Na ten moment wydaje się, że szkodliwość sukralozy (przy założeniu umiarkowanego spożycia) polega głównie na utrudnianiu odzwyczajania się od słodkiego smaku oraz (jak wykazano niektórych badaniach) na stymulacji apetytu.

Regularne używanie słodzików może powodować, że nasz próg odczuwania satysfakcji z jedzenia słodkich potraw podnosi się, a więc chcemy spożywać więcej produktów o coraz silniej słodkim smaku. Przez to utrzymywanie diety opartej na zdrowych, nieprzetworzonych produktach staje się znacznie trudniejsze.

Dieta ketogeniczna

Czy sukraloza może korzystnie wpływać na zdrowie?

Choć trudno mówić o korzyściach zdrowotnych, płynących bezpośrednio ze spożywania samej substancji słodzącej to uznaje się obecnie, że zamiana cukru na sukralozę (lub inne słodziki, np. ksylitol, sorbitol, erytrol) może dawać pozytywny efekt. Po przeanalizowaniu dostępnych danych Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zatwierdził dwa oświadczenia zdrowotne związane z korzystnymi skutkami takiej wymiany w jedzeniu i napojach. Dotyczyły one:

  • utrzymania stopnia mineralizacji zębów,
  • zmniejszenia po posiłkowej odpowiedzi glikemicznej (ważnej przede wszystkim z punktu widzenia zdrowia diabetyków).

Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Sukraloza jest substancją, której bezpieczeństwo stosowania zostało wielokrotnie przebadane. Naukowcy uznali za niegroźne dla zdrowia osoby dorosłej utrzymywanie dziennego spożycia sukralozy na poziomie 0-15 mg na kilogram masy ciała. Odpowiada w przybliżeniu spożywaniu około 12 szklanek napoju słodzonego tą substancją (przy założeniu braku innych źródeł sukralozy w diecie).

Dostępność i cena sukralozy

Sukralozę możemy kupić w sklepach internetowych i niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Przy wyborze słodzika warto sprawdzić, czy w składzie nie zawiera on innych, dodatkowych substancji, które podnoszą poziom glukozy we krwi.

Cena czystej sukralozy to zwykle 50-70 złotych za 100 gramów produktu. Taka ilość odpowiada około 60 kilogramom cukru.

Częstym problemem przy wykorzystywaniu czystej sukralozy są trudności w dawkowaniu. Dla przykładu zastąpienie jednej łyżeczki cukru wymagałoby precyzyjnego odmierzenia ilości 500-krotnie mniejszej, co często nie jest możliwe do zrealizowania w warunkach domowych.

Źródła:

  1. Food Additives (2019) Sucralose, dostęp z: https://webgate.ec.europa.eu/foods_system/main/?sector=FAD&auth=SANCAS&event=substance.view&identifier=317.
  2. European Commision (2022) EU Register of Nutrition and Health Claims, dostęp z: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search.
  3. National Health Service (2019) The truth about sweeteners, dostęp z: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/are-sweeteners-safe/.
  4. International Food Information Council (2022) What is Sucralose?, dostęp z: https://foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-sucralose/.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×